Отиди на
Форум "Наука"

Почина легендарният астронавт от Аполо 10 и Аполо-Союз Том Стафорд


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Почина легендарният астронавт от Аполо 10 и Аполо-Союз Том Стафорд

2024-tom-stafford-leonov.jpg

На снимката: историческото ръкостискане между Том Стафорд и Алексей Леонов през 1975 г. на борда на “Аполо-Союз”, което слага символичен край на космическата надпревара. Photo credit : NASA

18 март 2024 г. 17:16 ч.

Светослав Александров. Днес ни напусна легендарният астронавт Том Стафорд. Той е известен най-вече с това, че през 1969 г. обикаля около Луната с кораба “Аполо 10”, а през 1975 г. е част от екипажа на съвместната съветско-американска мисия “Аполо-Союз”. Именно Стафорд извършва историческото ръкостискане с космонавта Алексей Леонов, което слага символичен край на космическата надпревара.

Кончината на Стафорд се случи навръх 59-годишнината от първото излизане на човек в открития космос, реализирано от Леонов.

Считано от днешния ден, след смъртта на Стафорд на Земята са останали живи едва седем души, летяли отвъд пределите на най-ниска околоземна орбита. Възможно е обаче да се разминем с това да не остане нито един жив човек, който не е бил в далечния космос. По-късно през тази година очакваме да станем свидетели на частната експедиция “Поларис Доун”, благодарение на която за пръв път от епохата “Джемини” астронавти ще се отправят на разстояние 1 400 километра от Земята. А през 2025 г. в хода на мисията “Артемис 2” четирима души ще обиколят Луната.

 

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/18/tom-stafford-dies/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...