Отиди на
Форум "Наука"

Учени създадоха дете с две мъжки ДНК


Recommended Posts

  • Потребители

Учени създават здрави малки на мишки от двама бащи, без женска ДНК

Очаква се приложението при хората да отнеме много време, може би 10 или повече години, но не е известно дали яйцеклетките са достатъчно безопасни, за да се произведе дете с две мъжки ДНК.

Учени създадоха мишки, макар и не тези на снимката, използвайки за първи път яйцеклетки, направена от клетки на животно от мъжки пол.

Кредит Phys.org

Учени създадоха мишки, макар и не тези на снимката, използвайки за първи път яйцеклетки, направена от клетки на животно от мъжки пол.
 

Екип изследователи от университета в Осака, Япония, обяви, че миналата година е разработил миши бебета от две мъжки ДНК.

Още тогава бе казано, че това е обещаващо за потенциално приложение при хората. С други думи, двама мъже потенциално биха могли един ден да имат биологични деца заедно.

Както се посочва в статията, тази работа дава концепция, която би могла да помогне при безплодие, причинено от нарушения на половите хромозоми или автозомни нарушения, и открива възможността за възпроизводство на двама родители.

Това, което я прави още по-интересна, е фактът, че родените по този начин малки не само са оцелели до зряла възраст, но и самите те са успели да станат родители.

ПРОЦЕС НА ПРЕПРОГРАМИРАНЕ НА МЪЖКАТА ДНК

В съобщението се изяснява, че пътят за създаване на двуяйчни гризачи е започнал с препрограмиране на кожни клетки от мъжки мишки в индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS). Посредством сложен процес половите хромозоми XY в клетките са трансформирани в хромозоми XX.

Впоследствие клетките са отгледани в органоид, създаден да имитира средата на мишия яйчник. След това сперматозоиди от мъжки мишки бяха използвани за оплождане.

След това за оплождането са използвани сперматозоиди от мъжки мишки и от 630 ембриона, имплантирани в сурогатни майки, успешно са родени седем миши бебета.

Водещият изследовател Кацухико Хаяши (Katsuhiko Hayashi) заявява пред The Guardian:

"Номерът е в дублирането на Х хромозомата. Ние наистина се опитахме да създадем система за дублиране на Х хромозомата".

Седемте уникални мишки са достигнали зряла възраст и репродуктивна способност.

Учените пишат в изследването, че разделителната способност на ДНК-seq анализите в това изследване не е била достатъчна, за да се открият точкови мутации. Това означава, че за бъдещи изследвания и приложение ще е необходима по-строга оценка на ефекта от този метод.

Понастоящем екипът се опитва да използва кожни клетки от хора от мъжки пол за генериране на яйцеклетки.

"Очаква се приложението при хора да отнеме много време, може би 10 или повече години. Дори и да бъде приложено, никога не знаем дали яйцеклетките са достатъчно безопасни, за да произведат (бебе)", подчертава Хаяши.

КУЛТИВИРАНЕ НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ И СПЕРМАТОЗОИДИ В ЛАБОРАТОРИИ ПО СВЕТА

Според публикуваното преди няколко дни проучване новият експеримент дава надежда. Той е извършен при мишки и прилага различен подход за създаване на яйцеклетки за ин витро. Изследователите започват процеса с донорска яйцеклетка, отстраняват ядрото ѝ и след това прехвърлят към ядрото от миша кожна клетка.

Цялата статия: https://nauka.offnews.bg/zhivotat/ucheni-sazdavat-zdravi-malki-na-mishki-ot-dvama-bashti-bez-zhenska-dn-200302.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...