Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Шенчжоу-18 - старт април 2024 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Шенчжоу-18 бе изкаран на стартовата площадка

2024-shenzhou-18-launch-pad-1024x682.jpg

На снимката: “Шенчжоу-18” в очакване на изстрелването си. Photo credit : CNSA

17 април 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин ракетата-носител “Лонг Марч-2Ф” с пилотирания космически кораб на Китай “Шенжчоу-18” бе изведена на стартовата площадка на космодрума Дзиуцюен за предстоящо изстрелване през следващите няколко дни.

Точната дата на полета не е оповестена, но благодарение на неофициални източници смятаме, че е 25-ти април. Към настоящия момент остават неоповестени и имената на тримата членове на екипажа на “Шенчжоу-18” – по традиция китайските власти ги съобщават в последните часове преди старта.

Очаква се корабът “Шенчжоу-18” да се скачи с орбиталната станция “Тянгон” и да престои в нейния състав до месец октомври, когато екипажът му ще посрещне астронавтите от по-следващата пилотирана експедиция “Шенчжоу-19”, след което ще се завърне на Земята.

Астронавтите на “Шенчжоу-18” ще сменят сега живеещите на “Тянгон” астронавти Тан Хонбо, Тан Шенцзе и Цзян Синлин. Техният кораб “Шенчжоу-17” ще се завърне на Земята в края на този месец след изстрелването на “Шенчжоу-18”.

Видеозапис от днешното извеждане:

https://cosmos.1.bg/space/2024/04/17/shenzshou-18-transported-launch-pad/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Шенчжоу-18 излетя към станция Тянгон!

2024-25-april-shenzhou-18-launch-1024x57

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : CNSA

25 април 2024 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Днес в 15:59 ч. българско време бе проведено успешно изстрелване на космическата ракета на Китай “Лонг Марч-2Ф” с пилотирания кораб “Шенчжоу-18”. Тричленният екипаж на кораба се очаква да престои около половин година на орбиталната станция “Тянгон”, като в хода на мисията астронавтите ще отгледат риби!

По традиция властите на Китай обявиха имената на астронавтите едва в последните часове преди старта. Командирът на “Шенчжоу-18” е ветеранът Йе Ганфу, който през 2021 г. летя в космоса на борда на “Шенчжоу-13” и днешният полет е втори за него.

“Първият полет за мен бе изпълнен с вълнение, защото аз осъществих своята мечта, както и с любопитство и очаквания. Този път обаче полетът ми се усеща като мисия – с отговорности, изпитания и дълг”, сподели Йе преди старта.

Йе е придружен от Ли Кон и Ли Гуансу, които днес за пръв път излетяха в космоса. След като тримата се скачат с “Тянгон”, на борда на станцията те ще бъдат посрещнати от екипажа на кораба “Шенчжоу-17”, състоящ се от астронавтите Тан Хонбо, Тан Шенцзе и Цзян Синлин. До няколко дни “Шенчжоу-17” с двамата Тан и Цзян ще се завърне на Земята.

Йе и двамата Ли ще изпълнят ред експерименти в областта на биологията през следващата половин година. Един от най-интересните представлява малък аквариум с обем от 1.25 литра. В него астронавтите ще създадат проста екосистема с водорасли и ще се опитат да отгледат малки рибки от вида данио. Макар че на пръв поглед опитът изглежда прост, това се очертава да е голяма стъпка напред към отглеждането на гръбначни животни в космоса. Китайската медия Синхуа ни информира, че в бъдеще космическите жители ще могат да се хранят с прясна риба, отгледана в орбита.

Ще бъде изпълнен и опит с отглеждането на растения, като целта е наблюдаването на промени във функцията и генната експресия. Очаква се да бъдат получени над 100 семена от Arabidopsis thaliana, след което те ще бъдат замразени при -80oC и върнати на Земята за по-нататъшен анализ.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2024/04/25/shenzhou-18-launches/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...