Отиди на
Форум "Наука"

6А група на периодичната система


Recommended Posts

  • Потребител

Имам да пиша за вторник върху тази тема и ако може някои да ми помогне защото търсих къде ли не и няма нищо точно за тази група.Ще сам ви много благодарен!!!

Трябва ми за тази група:употреба и значение и откриване на елементите от 6А група на периодичната система.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

VІ А група - кислород, сяра, селен, телур, полоний

Кислород

Открит е през 1773г. почти едновременно от К. Шееле и Дж. Пристли, но името си получава от Лавоазие четири години по-късно. То произлиза от гръцките думи окис (кисел) и гейномай (образуващ) и е резултат на неточното схващане, че кислородът се съдържа във всички киселини.

Приложението на кислорода е огромно и извънредно разнообразно. В промишлеността се използва за интензифициране на някои окислителни процеси. Без него е немислимо горенето на редица течни, твърди и газообразни горива, при което се получава топлина и се достигат желаните високи температури. Важно е приложението му в медицината. Той е основна суровина при много химикотехнологични процеси - получаване на азотна и сярна киселина, окисление на метанол и пр. Нараства приложението и на течния кислород - като окислител на горивото в ракетните двигатели, като основен материал при някои експлозиви (оксиликвит) и др. Използването на озона е свързано с неговото силно окислително действие.

Кислородът е един от най-важните в биологично отношение елементи. Той поддържа "дишането" на растенията и животните и осъществява вътрешно клетъчни окислителни процеси. Влиза в състава на преобладаващата част от органичните вещества, изграждащи живата материя. Малки количества озон във въздуха влияят добре на човешкия организъм, особено при белодробни заболявания. По-големи количества обаче имат токсично действие.

Сяра

Сярата е позната на човечеството от древността. Затова е допринесло съществуването на находища от самородна сяра, както и разнообразното приложение на това вещество. С нея се свързва библейската история за гибелта на Содом и Гомор. Омир споменава за нейните димообразуващи свойства 800 г. пр. н. е. През 670г. защитниците на Константинопол запазили арабския флот с помощта на прочутия "гръцки огън" (смес от селитра, въглен и сяра). Аналогичен по състав е и черния барут, направил революция във военното дело през ХІІІв. Разнообразно приложение намирала сярата и в медицината. Наименованието й произлиза от санскритската дума "сира", която означава светложълт и очевидно е свързано с нейния цвят. Представката тио, която отбелязва присъствието на сяра в редица съединения, е от гръцката дума "тейон", която означава небесен, божествен и съответства на мистическите представи на древните народи за това вещество.

Сярата е един от важните в биологично отношение елементи. Тя е в състава на някои съдържащи сяра аминокиселини. Приета вътрешно, няма подчертано отровно действие. Около 50% от произведената сяра се употребява за получаване на сярна киселина. Значително е приложението й в целулозно-хартиената промишленост, при производството на кибрит и черен барут. Използва се в медицината и влиза в състава на някои мехлеми за лекуване на кожни заболявания. Особено незаменима е сярата при вулканизацията на каучука. При нагряването му при температура около 140 градуса в присъствие на сяра атомите й се присъединяват към нишковидните молекули на каучука и като че ли "съшиват" тези молекули помежду им. Каучукът се превръща в гума.

Селен, телур, полоний

Телурът е получен за първи път от Ф. Мюлер през 1782г., но своето име получава от М. Клапрот. То произлиза от латинската дума tellus, която означава земя. Селенът (от гръцки селене - луна) е открит едновременно от Берцелиус и Хан през 1817г. Откриването на полония човечеството дължи на Мария Кюри (1898г.).

Селенът и телурът са малко разпространени по земната кора. Техните съединения съпътстват сулфидните минерали на Pb, Cu, Hg, Ag, Au. Полоният се намира в урановите и ториевите минерали като продукт на разпадането на урана.

Селенът намира приложение в съвременната електротехника за приготвянето на фотоелементи и токоизправители. Телурът се използва като легираща прибавка към оловото, на което придава твърдост и еластичност.

Значението на селена значително нараства след откриването и повсеместното разпространение на ксерографията.

Парите на тези елементи и техните съединения са отровни.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...