Отиди на
Форум "Наука"

Сънища и интуиция


Guest Serena

Сънища и Интуиция  

38 потребители са гласували

 1. 1. Сънувате ли?

  • Сънувам рядко
   10
  • Сънувам често
   12
  • Сънувам почти всяка нощ
   16
 2. 2. Какви са картините в сънищата ви?

  • Смътни
   11
  • Цветни и ярки
   11
  • Ярки и понякога кристално ясни
   16
 3. 3. Смятате ли, че сънищата могат да носят скрита информация?

  • Не
   4
  • Може би
   15
  • Да
   19
 4. 4. Смятате ли, че имате интуиция?

  • Не вярвам в интуиция
   2
  • Не съм сигурен
   16
  • Да
   20
 5. 5. Ако приемем, че сънищата имат значение, вие как бихте очаквали това значение да се разкрие в съня?

  • Буквално
   9
  • Чрез символи
   29


Recommended Posts

 • Потребители

Аз сънувам всеки ден, спомням си съня почти всеки ден, защото понякога се налага да се будя във фаза далечна от тази с бързи очни движения. Сънищата за мен са нещо като рестарт на системата, когато обаче за да не се прекъсва континиунитета на съзнанието то възпроизвежда информация от вече преживяното като я подрежда обикновено каузално и според желанията и(или) страховете, проблемите на сънуващия. Понякога обаче сънищата ми нямат никаква връзка с нещо видяно. Тогава явно се включва подсъзнателно въображение за което не знаем. Сънувала съм преди много години сън, че убивам човек, който ме напада и после го нарязвам съвсем трезво на парчета, което никога не ми е било нито желание, нито проблем..все пак вероятно в близките месеци съм гледала филм или чела нещо такова макар и да не помня. Веднъж пък сънувах че съм дете на родители психопати убийци, нямаше ги моите родители никъде а и аз не помнех че ги имам - родителите ми убийци ме убиха заедно с още много деца и после някак си станахме и избягахме..сънят ни поведе през един портал където нещо като спасителна група даваше шанс на децата избягали от нашия район да живеят. Тогава изведнъж се разграничих от убитото дете и станах наблюдател на съня..оказа се че то някак си много иска да е с майка ми и баща ми (истинските) но го отведоха с един микробус... Беше много странно. Т.е. въображението ми сътвори цял филм..много емоционален и стряскащ! Понякога не мога да си обясня сънищата си. Но много често са от типа "гладна кокошка просо сънува" - особено ако съм си харесала нещо в някой магазин а още не съм взела заплата :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Аз досега нямам трансцедентална интуиция..може би защото за мен е интересно онова, което лежи пред очите ми...съзнанието ми често се обърква особено при много филми и всякаква медия кое е реалност и кое въображение но все пак още осъзнавам границата :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

Прекрасно, но сравнително рядко срещано преживяване са ясните сънища - в тях човек осъзнава, че сънува, което се съпровожда с чувство за сила, контрол върху съня и кристална яснота на картината.

Ясните сънища могат да са различни, в смисъл с по-голяма или по-малка яснота и чувство за сила, като най-малко ясните са ясни поне колкото реалността, но могат да бъдат и значително по-ярки от нея. Това, че ясните сънища могат да бъдат по-ясни от реалността пък поставя въпроса кое е реалност и подсеща за разбирането на физическата реалност като майа (илюзия).

Някои духовни практики и билки се отразяват на сънуването и могат да дадат повече и по-ясни сънища.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Често сънувам...дори когато спя на обед, понякога тези сънища са по-ясни.... Тъй като съня буквално трае няколко секунди, дори да ни се струва, че е цяла вечност повечето пъти сънувам преди да се събудя, а понякога си и продължавам съня... Сънищата ми са главно насочени от мислите, т.е. каквото ми е в главата, проблем, чувство...нещо направило ми впечатление, но разбира се и някой съвсем нямащи нищо общо с ежедневието действия продължаващи "месеци" в самия сън...

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Информацията е малко стара, но интересна :)

Сънят

Сънят е залог за добро самочувствие, емоционална и физическа уравновесеност и за висока активност на организма. Той придава сила, освежава, презарежда емоционалните, умствените и физическите “батерии” на нашето тяло. Около 1/3 от своя живот човек прекарва в сън. Едно изследване на съня поставя ново направление в науката. Съществуват специални лаборатории за изучаване на съня. Научните изследвания установяват, че по време на сън човешкия организъм преминава ту в един, ту в друг стадии.

I стадий СДО /Силни движения на очите/. В тази фаза на съня очите извършват бързи движения. Пулсът се учестява, става неритмичен. Ускоряват се жизнените процеси на организма. Човека сънува сън, мускулите са разхлабени като парализирани. Този стадий е около 20 минути и се повтаря 4-5 пъти за 1 нощ. При малките деца този стадий на сън представлява приблизително половината от времето на съня, а при възрастните - 1-2 часа за нощ. Ако човек непосредствено преди събуждането се намира в този стадий, той може да си спомня съня на сутринта.

II стадий БДО /Бавни движения на очите/. Този стадий има 4 фази - от повърхностен до много дълбок сън. За най-дълбоката фаза е характерно бавното и равномерна дишане, мозъкът оставя своята дейност и кората на мозъка, която отговаря за мисленето - си почива, сърдечната честота е ритмична и бавна. Именно в тази част на съня мозъка се подготвя за работа през деня. Като правило на сутринта сънят става по-малко дълбок и с възрастта тази фаза на съня е през цялата нощ.

Потребност от сън

В зависимост от възрастта се изменя и потребността от сън. Новородените спят 19 часа на ден, децата - 13 часа/ден, а възрастните - 7-8 часа, старците 6 часа. В последните сънят не е дълбок. Установено е, че студентите не си доспиват. Те спят по-малко дори от възрастните. Ако у човека има възможност, той ще спи толкова колкото е необходимо за организма Всички стадии на такъв сън са балансирани.Ако липсва СДО - сън човек става неспокоен, раздразнителен и враждебен в отношението си към другите. Опити с котки показват, че дефицит на СДО - сън подсилва охажването и прекомерно висока сексуална активност. Хора лишени пък от БДО -сън стават апатични и мудни. Отсъствието на една или друга фаза на съня води до загуба и намаляване на паметта, загубване на ориентацията за време, разни изменения на настроението, ниска степен на работоспособност. При много продължителна липса на сън хората развиват мании за различни неща, халюцинации и т.н.

ТЕСТ: За да определите достатъчно ли време отделяте за сън, постарайте се да заспите в затъмнена тиха стая през деня. Показател е времето, което вие необходимо, за да заспите. Не трябва обаче този тест да се провежда м/у 14 и 16 часа, защото в това време вашият организъм е в състояние на съответствие с естествени биоритми на тялото и е готов за сън.

Проверка на теста

1. Ако децата да 12 години спят 10 или повече часа през денонощието те рядко или въобще няма да заспят по време на опит.

2. Ако децата спят 8 часа в денонощието ,то им трябва около 15 - 20 минути за Ако за да заспят. Възрастните хора обаче няма да успеят да заспят при тези условия.

3. Ако за деца или възрастни трябват най-много 5 минути за да заспят, вероятно през нощта те спят примерно 6 часа или по-малко, т.е. налице е недоспиване.

Сънят контролира белите кръвни телца, тясно свързани с регулацията и активността на Имунните клетки. Ако у човека има нормален сън, именната система функционира нормално. Когато човек е болен, Имунните клетки сигнализират за увеличаван на продължителността на съня.

Установена е,че при деца с високо интелектуално развитие сънят е много дълбок и спокоен, отколкото у деца със средно развитие. Добрият, здрав сън способства за усилване на паметта, мисленето, настроението и придава нови сили!

Какво да правим, за да спим добре през нощта?

1. През деня проветрете стаята, която ще спите. Пуснете слънчевата светлина да прочисти въздуха от бацилите, които дишате.

2. Тихата и тъмна стая способства за дълбок и спокоен сън

3. Спете на отворен прозорец. Отрицателните йони на въздуха ще влияят благотворна върху стадия на СДО - сън.

4. Подгответе се за да ви е удобно. Нищо не трябва да ни безпокои, за да се чувствате комфортно.

В началото на нощта в кръвта се повишава нивото на хормони на ръста. Той способства за дълбокия сън и възстановяването на организма. Към сутринта концентрацията му в кръвта намалява и в това време се повишава съдържанието на портизол - хормон, който стимулира важни обменни процеси в организма.

Фактори за добър сън:

Физическа работа: Изследвания показват, че когато човек извършва физическа работа, мозъкът изработва особени вещества, които повикват съня. Колкото повече е физическата работа, толкова повече има нужда от тези х. В-ва и сънят е по-добър. Тези х. В-ва не се съхраняват и не се добавят, затова за да имате добър сън трябва всеки ден да се занимавате с физическа работа. Непосредствено преди съня не трябва да се извършват енергични физически упражнения, а по-добре е разходка на свеж въздух.

Хидротерапия: Приемете топла вана. Горещата вана възбужда организма, а топлата - обратно, разхлабва и отпуска тялото и го подготвя за сън. Гореща вана на краката, масаж или /гореща/ грейка също допринася за добър сън.

Лекарства: Сънотворните средства и алкохола скъсяват стадия на СДО, а БДО -сън правят по-малко дълбок, значи по-малко полезен. Честата употреба на сънотворни препарати лишава човека то пълноценен отдих и в организма постепенно настъпва умора.

Избегнете употребата на кофеина!

Действието на кофеина /от лекарствени средства/ продължава в течение на няколко часа след неговото приемане. В болшинството от случаите главната причина за безсънието се явява кофеинът. Ако ви се нещо горещо вместо чаша кафе изпийте чаша горещ чай.

Преди да отидете да спите /преди сън/

Приключете деня с мисли за Бог и молитва за благодарност за Неговата велика любов и грижа към вас. Това несъмнено ще ви донесе покой и умиротворение. Пейте с децата си псалми и духовни песни за прослава на Бог. Разкажете им една библейска история, с която ще им даде надежда и увереност. Благодарение на вашето внимание и любов детето ще се почувства уверено и спокойно ще заспи.

Регулярност

Всеки организъм има свои собствени биологични ритми. Той привиква към определен дневен режим и ще работи по най-функционален начин, ако не се нарушават основните му биологични ритми и всичко е в ред и хармония.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Аз сънувам много често, почти всяка нощ, но не помня сънищата си. Когато се събудя помня само усещането и чувството, което сънят е оставил у мен - радост, болка, тъга, страх и т. н. Понякога сънувам цели филми, едни такива заплетени - но това го отдавам на въображението си и на неща, които са ме впечатлили.

В същото време имам доста добре развита интуиция я - и по отношение на хора и по отношение на събития. Струва ми се, че ще е интересно да разгледаме връзката между сънуване и интуиция. Според мен, връзката между двете не е много силно изразена. Вие как мислите ? После ще постна нещо в подкрепа на твърдението ми, защото сега трябва да бягам :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

 • 7 месеца по късно...
 • Потребител

Има доста иформация из нет-пространството по тази тема.В някои форуми има цели проекти за Осъзнато сънуване,техники за спомняне на сънища и т.н.

От личен опит мога да споделя това,което при мен дава резултат:

В края на деня ви,независимо дали става въпрос за 22:00 или 3:00 сутрита,точно преди да си легнете направете рекапитулация на деня си:

-всичко,което сте правили;

-всички хора,които сте срещнали;

-посетени места;

-маршрути на придвижване;

-емоции;

-вътрешен диалог,мисли

Напишете всичко,което си спомняте,ако може по часове.Ако забравите нещо и после се сетите,напишете и него.След като "върнете лентата" и си припомните деня съвършено и в детайли,ще се освободите от мисли за него,защото самият акт на съсредоточаване,докато правите описа освобождава страшно много от натрупалите се емоции и впечатления през деня,защото сега ,деъфакто, ги изживявате отново на бързи обороти.Ще си спомните и разни малки и сякаш промушили се покрай вас подробности и впечатления,които не сте отчели през деня,защото умът ви е бил ангажиран с друго.Всичко това,което изкарате наяве,преди да заспите,ще намали вероятността да мине под прака на несъзнаваното,или подсъзнанието,и да ви тормози и насън.Такива сънища понякога са ярки и запомнящи се,но обикновено се забравят,защото не са нещо особено интересно и впечатляващо за ума,че да ги помни.Сънищата,изчистени от отразени мисли преди заспиване,свързани с рази ежедневни събития носят много по-ярки образи,които идват направо от подсъзнанието,а някои от тях са толкова шокоиращи и запомнящи се,че се помнят с години наред.Източните духовни практики неслучайно препоръчват медитации и пълно отпускани преди сън,защото най-големият ефект от една медитация е състоянието на тотално немислене,което е равнозначно на това да дръпнеш шалтера за няколко минути и да си почине мозъка,който обикновено гъмжи от какво ли не.

Освен това,когато започнете да прилагате тази техника,ще станете доста по-осъзнати в ежедневните си занимания,независимо дали готвите или учите здравата за държавен изпит.Високата осъзнатост през деня,усещането че си 100% тук и сега,оказват огромно влияние върху способността да имате и осъзнато сънуване,а не само да се научите да си помните сънищата.Разбира се,това са техники за хора,които се интересуват от сънищата си и следва да се изпълняват стриктно.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Потребители
Аз като ви чета мненията

се замислям, че не съм сънувала нищо може би от 2 години, откакто ми се роди дъщеричка

Това е защото вероятно си сменила времето на ставане сутрин и се будиш във фаза отдалечена от РЕМ - фазата, на бързи очни движения. Т.е. ти сънуваш, обаче не си спомняш съня :bigwink: Майките на малки деца си сменят режима след раждането, той е натоварен и тежък, лягането и ставането вече са регулирани по нов начин.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • 9 месеца по късно...
 • Потребител

Това всъщност не е сън - кошмар е. Всъщност не е и кошмар - цял пакет от кошмари. По принцип знам, че е нормално понякога човек да сънува кошмари, но когато едни и същи се повтарят вече 20 години, започва да става наистина страшно. На 22 съм и ги сънувам поне 3 пъти седмично от както се помня. Най-често са мъртви хора, които искат да ме наранят по някакъв начин. Понякога са на мои близки починали, а понякога на непознати. Почти винаги има гробища. И най-често са онези от моето село, в което живях до 13 годишна възраст. По необяснима причина отивам на гробищата и те започват да излизат, а аз - да бягам - навътре в гробищата.

В някои случаи мъртвите са в тъмния двор на къщата и ме чакат да изляза. В къщи изгася тока и аз умирам от ужас. Не мога да изляза, защото... да, мъртвите са навън.

Сега се сещам и за един кошмар от детството си. С баба ми (тогава беше жива) трябва да ходим да берем домати. И къде - естествено, че на гробищата! Кога - естествено, че посреднощ. След толкова много години още се ужасявам като се сетя.

Споменах баба си (лека й пръст) почина преди около 2 години. Наскоро сънувам, че идва някакъв християнски празник (Кръстовден, ако не се лъжа). И обичая е да се разравят мъртвите и заедно с ковчега да се носят в къщи, където трябва да изкарат една вечер. Не искам да ви описвам гледката и ужаса, който преживях, когато видях... по-добре да не продължавам!

Сънувал съм, че спя и нещо има над мен, а аз не мога да помръдна. То започва да ме души, а аз усещам, че има нещо тежко на гърдите ми, но е тъмно и нищо не мога да видя. Будил съм се целия изпотен.

Като цяло през около 2 дни сънувам по някой ужасен кошмар, който ме държи целия ден под напрежение. От всякакво естество са тези кошмари, но най-често повтарящите са елементи са - мъртъвци, гробища.

Предполагам, че заради този проблем съм имал проблеми с напикаването поне до 5-ти клас, което ме сриваше психически.

Не знам как да се справя с този 20 годишен кошмар! Моля за помощ!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Сънувал съм, че спя и нещо има над мен, а аз не мога да помръдна. То започва да ме души, а аз усещам, че има нещо тежко на гърдите ми, но е тъмно и нищо не мога да видя. Будил съм се целия изпотен.

Нарушеното дишане по време на сън спада към групата на заболяванията, които се характеризират с дихателна затрудненост през нощта. Обструктивната сънна апнея е едно от най-често срещаните заболявания от този тип. Проявява се с многократно стесняване на гърлото, което частично, а понякога и напълно блокира дихателните пътища по време на сън. Това блокиране може да доведе до спиране на дишането или до дихателни проблеми през нощта, които често продължават от 10 до 20 секунди, а понякога и по-дълго.

Възможно е пациентът страдащ от сънна апнея, както и другите около него, да осъзнават или не съществуването на проблема. Симптомите на обструктивната сънна апнея включват силно хъркане, задавяне, тежко дишане, неспокоен сън през нощта, както и сънливост през деня. Обикновено близките на пациента забелязват симптомите на болестта преди него.

Самостоятелно или в комбинация, факторите като анатомията на дихателните пътища (например големи сливици), възможното назално запушване, прекомерното количество мастна тъкан и мускулния тонус, могат да допринесат за наличието и силата на проявление на това заболяване.

Дори в лека форма наднорменото тегло често е рисков фактор, който спомага за появата на обструктивна сънна апнея. Други фактори, които служат като катализатор на заболяването са физическата назална обструкция, недостатъчно активната щитовидна жлеза и прекомерното количество мастна тъка около шията и врата.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Това всъщност не е сън - кошмар е. Всъщност не е и кошмар - цял пакет от кошмари. По принцип знам, че е нормално понякога човек да сънува кошмари, но когато едни и същи се повтарят вече 20 години, започва да става наистина страшно. На 22 съм и ги сънувам поне 3 пъти седмично от както се помня. Най-често са мъртви хора, които искат да ме наранят по някакъв начин. Понякога са на мои близки починали, а понякога на непознати. Почти винаги има гробища. И най-често са онези от моето село, в което живях до 13 годишна възраст. По необяснима причина отивам на гробищата и те започват да излизат, а аз - да бягам - навътре в гробищата.

В някои случаи мъртвите са в тъмния двор на къщата и ме чакат да изляза. В къщи изгася тока и аз умирам от ужас. Не мога да изляза, защото... да, мъртвите са навън.

Сега се сещам и за един кошмар от детството си. С баба ми (тогава беше жива) трябва да ходим да берем домати. И къде - естествено, че на гробищата! Кога - естествено, че посреднощ. След толкова много години още се ужасявам като се сетя.

Споменах баба си (лека й пръст) почина преди около 2 години. Наскоро сънувам, че идва някакъв християнски празник (Кръстовден, ако не се лъжа). И обичая е да се разравят мъртвите и заедно с ковчега да се носят в къщи, където трябва да изкарат една вечер. Не искам да ви описвам гледката и ужаса, който преживях, когато видях... по-добре да не продължавам!

Сънувал съм, че спя и нещо има над мен, а аз не мога да помръдна. То започва да ме души, а аз усещам, че има нещо тежко на гърдите ми, но е тъмно и нищо не мога да видя. Будил съм се целия изпотен.

Като цяло през около 2 дни сънувам по някой ужасен кошмар, който ме държи целия ден под напрежение. От всякакво естество са тези кошмари, но най-често повтарящите са елементи са - мъртъвци, гробища.

Предполагам, че заради този проблем съм имал проблеми с напикаването поне до 5-ти клас, което ме сриваше психически.

Не знам как да се справя с този 20 годишен кошмар! Моля за помощ!

Има няколко причини да сънуваш кошмари. Най-ужасните, "задушаващи" кошмари (включително водещи до симптоми на парализа и прочие) се случват във фазата на дълбок сън, а не във фазата на нормално сънуване - т.е. при тета вълни. Та нарушението на дълбокия сън често се причинява от прекомерно нервно напрежение, прекалено много кофеин или никотин или друг опиат. Хранене преди лягане с тежка храна.Тематиката "мъртъвци" очевидно е актуална за теб, показва психологическата ти нагласа. За някои хора е голямо събитие да сънуват своите починали близки, защото така се сещат за тях. При теб има очевидно нарушение на дълбоката фаза на сънуване и страх от смъртта. Вероятно се дължи на изтласкването на напикаването, а напикаването е имало други причини - страх от някой от родителите или възрастен, неудовлетворение, поява на братче или сестриче баш когато си на гребена на вълната... Кошмарите ти изразяват някаква дълбока неудовлетвореност и страх. Може да не ги осъзнаваш дори, но съзнанието ти се разтоварва чрез тях. Може да си гладен или преял...може да си обиден, тъжен или просто да си се уплашил толкова много от нещо още като дете, че и до ден днешен да не можеш да осъзнаеш ирационалността на този страх. Всеки от нас осъзнато или не се страхува от нещо... Аз например се страхувам някой да не се разболее, направо като Монк съм спрямо болестите :)Има няколко трика за спасяване от кошмарите (но не и от сънната апнея, ако имаш такава по-добре иди на невролог, ще ти дадат добри съвети) - първо смени часа на лягане и заспиване. Второ не гледай телевизия и не стой на ПС поне два часа преди да заспиш, чети книга или дори излез на разходка. Не пий известно време след два часа на обяд кафе. Не пий алкохол. Не яж в тези два часа преди лягане нищо. Може само ябълка да изядеш...или някакъв лек сок или билков чай, например маточина. Легни си час по-рано от обикновено или час по-късно. И мисли за хубави неща преди да заспиш. Очакването на кошмара често води до него. Аз мисля, че трябва да осъзнаеш, че мъртвите и гробищата не са страшно място. Напротив, там е най-безопасно. Никой мъртъв човек не може да те нарани :) Живите са по-страшни все пак. И аз като бях по-малка се страхувах от разни страхотии за гробища и възстанали мъртви заради книги и филми... но всъщност човек трябва да осъзнае, че всичко това са глупави суеверия. А мъртвите ни роднини са още по-сигурни хора - те биха ни закриляли, а не биха били опасни за нас. Мисли така. Не се страхувай от сънищата си. Така вероятно когато сънуваш някой починал свой близък ще осъзнаеш, че той се явява в съня ти за да си го спомниш с добро, а не да умираш от страх.

Аз много кошмари съм изсънувала през живота си. Всеки е сънувал, стига да се събуди в момент близък до фазата на съня, някои хора не помнят съня, защото се събуждат във фаза отдалечена от фазата на сънуване.

Ако имаш апнея или просто някак си все нещо ти скача отгоре (аз кат малка пък сънувах че нещо се опитва да ме разкара от главата ми...пак сякаш е над мен и ме парализира, ма си дишах де...) та оттогава просто осъзнах, че явно е физиологично - като спя настрани или по корем няма проблеми. Пробвай да не спиш по гръб, така няма шанс да се появи кошмар с душене.

:)

В крайна сметка трябва да дисциплинираш себе си да не се страхува от съня а да го наблюдава.

Родителите често не обясняват нормално смъртта на децата си и за това те после страдат. Изясни си тези неща наяве - единствения начин по който мъртвите може да те наранят е като ти е мъчно за тях... С това ни плаши смъртта - със загубата. Може да не си преодолял загубата на своите близки. Да не си изплакал мъката и страха, че може да се повтори или случи и на теб. Изживей ги и ги преодолей наяве, пък остави сънищата да си вършат своята работа.

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Вземи да идеш на Църква.

Едва ли ще помогне, но може да се опита и това - поне няма да навреди. При такъв проблем обаче, посещението при лекар е задължително! Има лекари тесни специалисти дори и по проблемите на съня.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Прочетох внимателно всичко, което сте написали. Всичко това звучи много логично и разумно. Напълно осъзнавам невъзможността в реалния живот някой да се надигне от вечен покой. Правил съм си и цялостни медицински изследвания във ВМА София на физическото и психическото състояния (понеже от 3 години работата ми го изисква) и лекарите не са открили никакъв проблем, а напротив - резултатите са били отлични. Не пуша, пия рядко, за кафета пък и дума не може да става. До към 6-7 клас съм спазвал добър режим на лягане и ставане. Нямал съм проблеми със затлъстяването. Единствения проблем ми е бил нощното напикаване до 5-ти клас. Страхувал съм се от тъмното преди време, но с възрастта си преодолях този страх. И сега единственото място, от което се страхувам нощно време е двора на село. Все си мисля, че нещо дебне там. През последните 2-3 години съм бил сам на няколко пъти в малките часове на нощта на градските гробища и съм се убеждавал, че няма нищо страшно, а напротив - обстановката те кара да се замислиш за много неща. Но в кошмарите ми не е така! Там света е друг - враждебен! Снощи пак сънувах нещо лошо, но за щастие - не си спомням какво, което ме успокоява. Може и да е хубаво да отида на църква. Преди даже хич не исках да чуя за подобни неща, но напоследък много се промених. Обръщам се към Бог винаги, когато ми е трудно и някак си се успокоявам. Не може да се каже, че съм кой знае колко религиозен, но просто вярвам, че Той съществува. Единственото логично обяснение е, че като бях много много малък и все още живеех на село, за период от 3-4 години трима по-възрастни от семейството ми си отидоха от този свят. Спомням си първия ми кошмар... сигурно съм бил на около 3 години. Сънувал съм го няколко пъти. Едно малко и рошаво, червеникаво създание във формата на футболна топка, което ме дебне в къщи, смее ми се, стрелва се към мен, аз падам на пода и то започва да ме гъделичка, а аз плача до спукване. Ужасявах се и за това в Детската градина никога не съм спял на обед. Даже това същество си имаше име - Гъделчето. Сега като се сетя и ми е смешно. Кошмара с брането на домати на гробищата също е много, много стар. Някъде покрай него и имаше някакъв случай с кисела риба, пак взета от гробищата на село и я предлагам на сестра си. С годините кошмарите се промениха и ставаха все по-ужасни, но този с обичая на Кръстовден строши всички класации. Чел съм на много места, че е на хубаво да сънуваш починали твои роднини, но при мен положителните сънища на тази тематика са изключителна рядкост. В повечето случаи са обвити с безумен ужас. Винаги съм избягвал да гледам филми на ужасите и съм наблягал на комедиите, защото определено ужасите не са ми действали добри... визирам "Кошмари на Елм Стрийт" или "Предизвестена смърт". През последните 2 години се справям мъжки с негативното усещане от някои кошмари като отвличам вниманието си с други неща, но не винаги се получава.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Макар, че не е редно да се обсъжда публично...все пак бих зачекнала темата за това дали не си преживял някакво насилие пък било то и психическо в детството си, някакви събития които да са отключили всичко това. Щом във ВМА са ти казали че си здрав физически, значи проблемът е психологически. Извади си от главата идеята, че има нещо мистично във всичко това или че те нападат зли сили, ако ти идва подобна идея. Съзнанието ти е било или актуално се наранява от жив, конкретен човек (или някой, който е починал, но приживе те е тревожел). Може да са били дори деца от обкръжението ти. Може да е родител, който да го е направил неволно. Трябва да пристъпиш към самоанализ. Да спреш да се концентрираш върху съдържанието на сънищата си, а върху реалните тревоги на твоето детство и на настоящето ти, които ти вероятно изтласкваш - т.е. пренебрегваш като уж много по-маловажни от ужаса на кошмарите ти. Те обаче са основната причина за кошмарите ти. Страхът от тъмното на мен ми е познат, аз го преодолях по единствения възможен начин - влюбих се в тъмнината. Станах сова :) В тийнейджърските си години се увличах нарочно по всякакви мрачни неща и така се стигна дотам, че предпочитам да ми е мрачно, отколкото светло вечер. Гася лампи, не мога да си пусна страшен филм на светло щото убива романтиката. Но на теб ти е късно вече за това. Двора на село е източник на страхове на много дечица споко. Това е детски страх, вероятно не си го преодолял защото го предпочиташ (несъзнателно) пред други страхове, които изтласкваш. Те може да ти се струват глупави, незначителни, неактуални...обаче да знаеш, мче докато не ги преживееш, изплачеш и изкажеш пред някого никога няма да спрат да ти правят кошмари. Ако не те беше така страх бих те посъветвала да правиш опити да контролираш съня си, има си някои техники на заспиване и прочие... Но при теб няма смисъл. Може би трябва да се консултираш с психотерапевт, ако естествено намериш добър.

Ходенето на църква е полезно. То е силно средство да подсилиш психиката си ако имаш вяра. Ако искаш и молитва за здраве си поръчай. Иди при някоя стара баба да ти излее куршум дори! Но най-вече говори със себе си... Нещо дълбоко вътре в теб те вика на помощ, а ти се плашиш от него и го изоставяш ... То ще те тормози, докато не го изкараш от дълбините на съзнанието си. Може дори да си го забравил, но не се съмнявай, че ако го потърсиш ще си го спомниш.

Трябва да потърсиш в себе си също гняв, неудовлетворение, яд към някой и омраза към някой, който не би искал да мразиш и който яд и омраза преглъщаш и искаш да унищожиш... Търси несподелени желания, неосъществени мечти, откази...някъде там се крие "малкото гъделче" - твоето детско аз, което не търпи да му се отказва, не търпи да се примирява без да му се осъществяват желанията и на което ти си забранил по някакъв начин да изпитва нещо... и то си го връща.

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да не се взема на сериозно.

Lion Queen,извенявам се че се намесвам непрофесионално,защото аз не съм изучавал психология и т.н.

Според мен ако се дава съвет да се отърве от това нещо,то не трябва да го анализира (при такива сънища и връзката им със човека,много е сложно да се намери логиката ,следователно и анализирането е много сложно).И по този начин да го стимулира да се запазва във ежедневието му и памета му.Това трябва да се забрави.Като трябват да се направят предпоставки за това.Например да си намери някакво хоби,някакво занимание което ще отнеме вниманието му от тези мисли,нещо което да го грабне.Т.е да се запълни памета му с други неща,които ще изместят тези спомени на по заден план.разбира се това няма да се забрави,но то ще остане като далечен спомен.

Има много необясними неща за науката ни,с които всъщност успещно се справя църквата.Това поне наистина няма да навреди.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Чувал съм, че в някои случаи добри резултати дава терапия чрез хипноза. Трябва да се внимава обаче със специалистите, защото има шарлатани.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Човека просто не е преодолял нещо от детските си страхове и емоции. Поне аз така го виждам. Познавам един мъж на 34, който от дете до днес се страхува от човешки черепи.... Веднъж му занесох един да му се похваля какво си имам и той направо ме изгони от стаята... Сигурно и кошмари сънува по повода. Въпросът е, че това сигурно не го притеснява стига някой да не му навира черепа в лицето, както направих аз. Той спомена че като дете се уплашил от някакъв филм и оттогава го е страх. Нищо чудно и тук проблемът да е подобен, но усилен от отрицанието на събитието.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

:biggrin: Хубави маитапи си правиш с хората.

Мен друго ме притеснява,ако имаше връзка с нещо материално,какти ти казваш "черепа",съгласен съм с разсъжденията ти.

Както например да се прави анализа на случка със човек ,при която участват и други физически фактори.

Мислиш ли че случаят е аналогичен? Не си ли събирала домати с баба си?

За тъмнината,сигурно всеки 9 от 10 са се страхували в детството.Както и аз.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...