Отиди на
Форум "Наука"

Кръстосват Средиземно море от 14 000 години


Recommended Posts

  • Потребител

Кипърски археолози са открили най-ранното доказателство, че организирани групи от моряци са плавали из Източното Средиземноморие още преди 14 000 години, предаде Ройтерс.

Откритието освен това навежда специалистите на мисълта, че по същото време е започнало постепенното заселване на скътания в североизточната част на Средиземно море остров Кипър, който се намира на около 50 километра от най-близката суша.

Досега се смяташе, че това се е случило 2000 години по-късно. Намерените на северозападното крайбрежие на острова сечива вероятно са най-ранното свидетелство за човешка дейност на Кипър. Археолозите знаят, че в древността островът е бил използван от малки групи от пътешественици по време на ловните им експедиции. Откритието обаче ги кара да мислят, че на това място са се събирали по-големи групи. Моряците явно са посещавали острова многократно и са го познавали достатъчно добре, за да откриват материали за сечива. Археолозите припомнят, че първите селища в Кипър датират от 10 000 години преди Христа и са били разположени във вътрешността на острова.Логично е крайбрежните селища да са възникнали с около 2000 години по-рано. Според специалистите находката от северозападното крайбрежие на Кипъре с още 2000 години по-стара.

БТА

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами че нищо чудно:)) Светът не започва с Древна Гърция и Египет. Много интригуващо откритие, обаче. "Границата се изтегля" все по-назад.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...