Отиди на
Форум "Наука"

Символът на българската природа е отново в България.


Recommended Posts

  • Потребител

На 15 юли 2007 г. дългоочакваната двойка брадати лешояди (Gypaetos barbatus) пристигна в Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани”.

Птиците са излюпени и отгледани в размножителен център за Брадати лешояди в Австрия /EGS - Eulen und Greifvogel Schutz – Austria/ http://www.egsoesterreich.org/index1.html. Центъра е част от международната програма за възстановяване на брадатия лешояд в Алпите.

Брадатия лешояд е символа на Българската природозащита, но за съжаление е изчезнал като гнездящ вид от 60–те години. В момента на Балканския полуостров съществуват сведения за единични скитащи екземпляри.

От десет години екипа на “Зелени Балкани” води преговори с множество специалисти от международни организации свързани с размножаването, възстановяването и консервацията на четирите вида лешояди в Европа.

През 2006 г. комисия от водещите специалисти по размножаване и реинтродукция на Брадатия лешояд взе решение да предостави една двойка от птиците излюпени в Австрия за нуждите на Спасителния център на “Зелени Балкани”, като част от Плана за възстановяване на лешоядите на Балканския полуостров.

През изминалата седмица екип на “Зелени Балкани” посети с цел обмяна на опит колегите ни от Австрия и участва в последното за тази година освобождаване на изкуствено размножени млади птици в Алпите. През тази година на свобода бяха пуснати две млади птици в Националния парк “Hohe Tauern”

Новите обитатели на Центъра в Стара Загора са на двегодишна възраст и за момента се чувстват добре. Предвид горещото време основно почиват под сенките в новият дом. Клетката на лешоядите беше построена специално за отглеждане и размножаване лешоядни птици. Размерите и са 10/11/4,5 м., а идеите и плановете са взаимствани изцяло от колегите от австрийския център.

Благодарим специално на Д- р Ханс Фрей и неговия екип за оказаното доверие. Благодарим също на колегите от Фондацията за защита на Черния лешояд -Испания, Франкфуртското зооложко дружество - Германия, LPO – Франция, Alex Llopis – Испания и всички доброволци и служители на “Зелени Балкани”, без чиято помощ това нямаше да се случи.

Пожелаваме успех в отглеждането на двойката птици и се надяваме успешно да се адаптират към новите условия на живот.

За повече информация

Ивайло Клисуров – Директор на Спасителния център

042622401 и 0886570052

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Браво на вас! :balloons::bg: Само че трябва да им сложите пъдар с пушка да ги варди горкинките, че като решат да гнездят...знам, че тая дума не е добре да се ползва фопумно ама ще я кажа - все ще се намери гаден олигофрен, който да направи опит да опропасти тези прекрасни птици!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
:baby: ама все пак нали трябва все някой ден да почнат да се заселват "на диво" по нашите земи....аз за тогава говоря евентуално..
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, тогава ще се пускат в защитени местности, както сега пускаме белоглави и в каквито живея останалите два вида.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...