Отиди на
Форум "Наука"

Представиха находки от арехологически разкопки


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В НИМ бяха представени резултатите от археологическите разкопки за 2007 г. в с. Дъбене, Карловско, крепостта "Св. Петка" в Пещера и крепостта Родестица край Ивайловград. Намерени са златни монети на императорите Юстиниан Велики и Юстин, златни, сребърни, бронзови и стъклени украшения от бронзовата и средновековната българска епоха. 14 златни монети открити при археологически разкопки в крепостта "Света Петка" до Пещера бяха демонстрирани от ръководителя на разкопките Бони Петрунова.

Монетите - солиди са открити на 23 юли. Те са от времето на византийските императори Юстин, Юстиниан и Тиберий ІІ Константин, които са управлявали до края на 6 век, когато крепостта е била разрушена и опожарена при аваро-славянските нашествия.

Монетите са открити в торбичка, изхвърлена в паниката в глинен съд, съобщи Бони Петрунова. Според археолога това е изключително ценна находка, тъй като дори патината на монетите е запазена. Тази находка е съпроводена и с други, които говорят за царящата паника при опожаряването на крепостта.

След понеделник 14-те златни солида ще бъдат изложени в НИМ, а догодина разкопките в крепостта ще продължат. Бронзови гривни и гривни от мъниста пък демонстрира археологът Ивайло Кънев, който ги е открил в два гроба на момичета в крепост до Ивайловград.

Кънев разказа, че крепостта от 10 декара е край река Арда и е непокътната от иманярите. Според археолога крепостта датира от тракоримската епоха от 6 век. Тя е била укрепена заради варварските нашествия, когато е била оплячкосана.

По-късно през 11 век по време на Византийската империя крепостта бележи възход. В гроба на едното дете са намерени пет бронзови гривни и един наниз от около 2000 мъниста, който е около 7 метра. В гроба на другото момиче са открити 17 гривни. Съществуването на крепостта прекратява съществуването си през 12 век. При тези разкопки са открити и 25-30 корубести бронзови монети. Според Ивайло Кънев крепостта е много живописна, тя е контролирала търговския път по река Арда. Там разкопките ще продължат октомври - ноември.

В НИМ бяха демонстрирани и петте златни спирали, открити от археолога Мартин Христов, който прави разкопки край с. Дъбене, Карловско. Според Христов спиралите са се ползвали като фиби за коса и са на повече от 4000 години. Те са от 3 хилядолетие пр. Христа и това е културата на прототраките. Край с. Дъбене вече са открити над 22 000 златни предмета.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Археолози изучават древен град на дъното на наш язовир.

Специалисти сканираха дъното на язовир "Копринка", за да очертаят границите на древния град Севтополис, който се намира под водите.

В работата се включиха експерти от Института по тракология и Института по океанология към Българската академия на науките.

Древният Севтополис е бил построен през IV век пр. н. е. от Севт III.

Чрез сканирането експертите установиха стените на тракийския град и маркираха ъгловите му точки.

"Почти сме сигурни, че не е разрушен от водата. 1984 година, когато се е източвал язовирът, стените са личели, зидовете много ясно личат, запазили са се.

Равномерният натиск на водния басейн отгоре и спокойната вода не е разрушил зидовете, каменни, които са запазени", разкри археологът ст.н.с. Мария Чичикова.

Сканирането се извършва във връзка с осъществяването на проект за разкриването на древния град под водите.

Той предвижда изграждането на бетонен пръстен около Севтополис, в средата на язовира. Така туристите ще могат да стигат до него с лодки и катери.

Когато стъпят на пръстена, пред тях ще се открива гледка към историческите руини.

---

Златни накити на 5000 години откриха край Дъбене.

Археологическите разкопки край село Дъбене, Карловско започнаха с откриването на изключително интересна златна спирала. Тя е изработена от тънка тръбичка от почти чисто злато и е единствена по рода си. Открита е заедно с осем различни керамични съда на дъното на дълбока и запълнена с камъни яма. Запазена е цяла чашка тип Юнаците.

Всички те са от втората половина на 3-то хил. пр. Хр.

Разкопките са финансирани от Националния исторически музей с научен ръководител Мартин Христов и са продължение на проучванията от 2004-2006 г.

През предходните сезони бяха открити над 25 000 златни елемента от нанизи и отделни предмети, сребърна кутийка, както и уникален златен кинжал датиран от същото време.

С напредването на проучванията там откриваните находки и ситуации стават все по интересни и интригуващи и ни дават все повече информация за прецизните технологии, използвани от древните майстори при изработването на златни предмети, някои от които са изключително миниатюрни.

Разкопките край Дъбене продължават.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...