Отиди на
Форум "Наука"

Защо много от динозаврите умират в неестествени пози?


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Палеонтолози стигнаха да извода, че динозврите са загивали в страшни мъки от поражения на мозъка и асфиксия. За това ясно свидетелстват неестествените пози, в които обикновено се намират скелетите на древните животни, пише Live Science. При почти всички вкаменелости на динозаври устата е широко отворена, главата отметната назад, а гърбът извит в дъга. Например, точно така изглежда археоптерикса – древен предшественик на съвременните птици.

Отдавна специалистите се опитват да обяснят неестествените пози на скелетите и деформацията на крайниците с изсъхването на мускулите и сухожилията. Смята се също, че животните са загинали във вода и течението е изкривило труповете в странни пози.

Синтия Маршал Фокс, палеонтолог от Йелския университет и Кевин Падиан, професор по биология от Калифорнийския университет в Бъркли (University of California, Berkeley), предлагат своя теория. Според тях телата на древните животни са причудливо извити не след смъртта им, а по време на дълга и мъчителна смърт. Една от причините за гибелта на динозаврите може да бъде задушаване от вулканични газове – много останки са открити в отлагания от вулканична пепел. Специалистите допускат, че смъртта е предизвикана от тежко поражение на мозъка, силно кръвотечение и отравяне от газове.

Фокс и Падиан отбелязват, че странните пози на вкаменелостите са потвърждение за тяхната топлокръвност. Неестествените пози са присъщи само на динозаври, птерозаври и млекопитаещи. Тези животни имат бърза обмяна на веществата, което означава, че са топлокръвни. Животните със слаба обмяна на веществата – крокодили и гущери – използват по-малко кислород, поради което кислородния глад при тях не е толкова мъчителен.

Палеонтолозите се надяват, че версията им ще помогне на учените да възстановят средата на обитание на динозаврите и да установят в какви условия са умирали древните животни.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Ползването на библейски знания не е много убедително, когато говорим за фосилни факти. Това, че според писанията всичко живо е предало богу дух май- не се връзва с научните доказателства. Най-малкото , че крокодилите, костенурките и някой гущери са преживели тези божии наказания. има много хипотези за изчезването на динозаврите и всяка една от тях е доста по -убедителна от библейската. Нелогично е една такава мъдрост и безгранично знание, като господ да унищожава непрекъснато творенията си. Не съм чул някои нормален родител да убие детето си защото не си вдигало дъката на тоалетната чиния. Много е плоско твърдението за такива действия от страна на Бога. Ако той в действителност е толкова мъдър и изпълнен със знания да сътвори вселената, планетите, живота и човека, защо ще се огъва пред своите творения и ще трябва да ги унищожава. Нали Христос е любов, а не смърт. Цялата Библия от първата до последната глава е изпълнена със закани, отмъщения, наказания и убииства. Не ми го побира ума. "Има нещо гнило в датското царство". Шекспир.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мисля си все пак, че тези позиции на телата могат да се обяснят с послесмъртните изменения. Всеизвестно е, че след смъртта мускулатурата бавно се свива и особено там където дадена мускулна група е по- силна от противодействащата и се получават такива изкривявания - особенно челюстите и гърба.

За библейските писания - без коментар.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Библейските писания директно заминаха в кофата.

А колкото до неестествените пози и на мен ми се струва логично голяма част от динозаврите да са измирали в резултат на вулканичната дейност, тогава тя е била много по-усилена спрямо сега. А също и поне тези динозаври от края на кредата които са измряли при въпросния катаклизъм който ги е унищожил е нормално да са в неестествени пози.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Та какво искаш да кажеш с това космополитно мислене, нещо не разбрах.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...