Отиди на
Форум "Наука"

Кръстоносен поход през 1445 година?


Recommended Posts

  • Потребител

В една книга четох, че през 1445 година Валеран дьо Ваврен стига по Дунав до Никопол, но нищо повече. Погледнах в Google, ала инфорамицята е малка. Можем ли да говорим за този поход като за кръстоносен и дали според вас това е последен шанс на балканските християни за освобождение?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Става дума за похода на Владислав Ягелон завършил катастрофално в битката при Варна.

Дьо Ваврен е бил военачалник на бург. дук Филип Добрия. Той е трябвало да се присъедини с 4 бургундски кораба към венецианско-папския флот командван от кардинал Кондолмиери. Но съюзният флот се забавил (хвърлят се упреци, че виз. император пропуснал турците през Проливите, но пък забавил христ. флот). Тъй че едва през 1445г. стигат да Черноморския деспотат на Византия, по-точно в Несебър. Все пак успяват да се съединят с Хуняди и Влад Дракула. Щурмуват и превземат Тутракан, Гюргево и Русе. когато достигат към Никопол, те са застигнати от голяма тур. армия и са били принудени да се оттеглят. При Русе подпомагат 11-12 000 българи да прекосят Дунава и да се изселят във слабо населеното по това време Влашко. Това е едно от най-добре описаните изселвания на българи в началото на тур. робство.

След това дьо Ваврен през Цариград и Рим се завърнал в родината си и през 1469г. починал. Спомените му за този поход са били записани от чичо му Жан дьо Ваврен. У нас са издадени частично. Това е твърде жалко, защото дьо Ваврен дава интересни описания на дун. крепости до Никопол.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще се опитам да направя нещо като дискусия. Попитах дали това е наистина последен шанс за спасение на балканските християни от робство, за да видя какво е вашето мнение, съфорумци. Нека да се опитам да изложа моето мнение. Мисля, че да, можем да говорим за последен шанс за освобождение. Вярно, има по-късно войни с християните от Средна и Източна Европа. Но те стигат, както знаем някъде до Скопие или Добруджа. Докато походът на Владислав Варненчик и Янош Хунияди преследва малко по-друга цел - прочистване на Балканите и Мала Азия от турците. Друг е въпросът, че при успех са щели да задържат тези освободени земи за себе си. Но са преследвали целта, казана по-горе. Та така до към Кримската война може би и след това, когато най-сетне сме окончатело освободени. Доколкото си спомням Владислав Варненчик пише възвание, в което се обръща към християните "от Махорач, Видин" и други градове, за да му помогнат. Това според мен е доказателство, че това е последният шанс. А като се има предвид кризата, в която са турците май е наистина последен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съюзният флот заедно с Хуняди и Дракула не са имали възможност да освободят бълг. земи и при пристигането на по-голяма тур. армия е трябвало да се оттеглят. Големият въпрос е дали ако флотът е усхял да пристигне навреме битката при Варна би завършила иначе. А при Варна си казва думата голямото турско превъзходство в жива сила, но въпреку това трудно са удържали доста по-добре екипираните христ. войници. Дори се е стигнало до там, че в един момент султана се е канел да побегне. И без твърде рискованата и фаталта атака на Владислав положението на христ. войски е било обаче доста тежко заради тур. числено превъзходство. Протурските изори даже хвърлят вината върху Хуняди, че той е подтикнал краля към атаката, защото виждайки неизбежната загуба, е решил, че ако краля умре, той ще стане гуверньор на Унгария (което и станало в крайна сметка). Но ако флотът беше пристигтало по-рано, с малко повече войници, бойното щастие е можело да се усмихне на христ. войски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Жалко, Галахад, жалко, че флотът е пристигнал не навреме. Но искам да те попитам нещо - слушал съм две мнения: първото е твоето (че християнската флота е закъсняла) и второто, според което турците са подкупили венецианците и така са прехвърлили подкрепления от Анадола. Моля, дай ми някаква насока.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...