Потребител ivanmihov 0 Публикува Ноември 30, 2007 Потребител Report Share Публикува Ноември 30, 2007 Някой занимавал ли се е с холография? Има доста сайтове в интернет, в които е показано как може да си направите сами холограма изполвайки обикновена лазерна показалка. Решил съм да опитам и конкретно въпросът ми е, дали за плака (холографска плака нямам представа от къде мога да намеря) мога да използвам обикновен черно-бял филм, който да проявя после. Тъй като няма много информация по въпроса, ще се радвам на всякакви коментари относно темата. Цитирай Link to post Share on other sites
Потребители Lion Queen 173 Публикува Декември 1, 2007 Потребители Report Share Публикува Декември 1, 2007 Холограмите, които съм виждала да се правят са били на стъклени платформи намазани с фотоемулсия с определени параметри на чувствителност. За да стане холограма като хората трябва пълен покой..никакво движение, добра стабилна установка и време за експониране доста по-дълго от време за снимане. Т.е. трябва да го осъществиш в тъмна стаичка...да си настроиш честотата на лазера , да го позиционираш добре, да застопориш обекта (най-добре в пясък или нещо подобно).... Не знам дали върху черно бял филм ще се получи нещо, много е гъвкав, движи се...- може да не го виждаш но се движи... Холографска плака се прави - полива се стъкло с емулсия (чиито състав е известен само на химиците дето поливат не и на мен)..после холограмата се "изпича" във една фурна за сушене ъъъ ама изобщо нямам идея дали ще стане с филм...и с лазерна писалка..Я дай сайт където пише а аз ще попитам специално за теб хората, които със сигурност знаят. Цитирай Link to post Share on other sites
Потребител ivanmihov 0 Публикува Декември 1, 2007 Author Потребител Report Share Публикува Декември 1, 2007 Благодаря много за отговора Ето един от сайтовете.. http://www.holokits.com/a-make_holograms.htm Тук също използват стъкло с фотоемулсия явно, но и аз незнам как се прави. В този сайт продават целият комплект за холограма. Имаш право за филма, може би наистина ще мърда и нищо няма да излезе. А на мен другото ми опасение беше, че може би с червен лазер няма да се получи изображението върху филма, тъй като нали във фотолабораториите използват червено осветление, за да могат да работят без да осветяват филма... Ще е много хубаво ако успееш да разбереш как се прави плаката. Аз ще пиша в темата как напредвам и дали изобщо става нещо. Цитирай Link to post Share on other sites
Потребители Lion Queen 173 Публикува Декември 1, 2007 Потребители Report Share Публикува Декември 1, 2007 Добре! Не бързай. Не купувай комплекта. Принципно всички материали са скъпи. Червен ще е лазера, може и син, и зелен и бембен - всмисъл няма значение цвета. Мисля че емулсията беше нещо сребърно...ъъ като си дойде татко ще попитам всичко а ти ми се логни в ай си кю то или скайпето да ти обясним подробно. Като имам време ще направя и статия за холограмите, но и татко трябва да има време - принципно той е направил доста досега - в БАН има едно място където правят таквизи работи. Инак много правилно е показано как се експонира в сайтчето! Цитирай Link to post Share on other sites
Потребител koleff 0 Публикува Декември 3, 2007 Потребител Report Share Публикува Декември 3, 2007 Ми какво да ти кажа аз за холограмата Anahronia ти каза общо горе доло как става. Ние сме правили в университета, но понеже накрая резултата не ме впечатли много много затова и не се поинтересувах допълнително. Мога да ти кажа с какъв раствор се промива плаката и в процентно съдържание и в химично, но първо трябва да си намеря материалите. И не се пече плаката както каза Anahronia просто се промива за няколко минутки в определения разтвор. Да ти кажа за вариант как да си направиш масичка. Начи първо ако живееш в блок близост до път с голямо движение забрави. Само в мазето може и да стане нещо, но пак има големи вибрации. Аз живея в къща на третия етаж и отван като мине градски транспорт и се клатят прозорците здраво. Въобще ако си в голям град гледай да е в мазе задължително и да е по далечко от некав булевард с много дупки. Така значи масичката както каза Anahronia може да си я направиш от пясък: в един лиген (или нещо от рода) го пълниш до половината с пясък, зимаш 4 топчета за тенис на маса, намери си и нещо по масивно като мраморна плоча или от рода. Като изравниш пясъка в лигена поставяш топчетата така че като сложиш отгоре плочата (мраморна или там каквато имаш) тя дефакто да седи на тези топчета (опората и да са топчетта). И така имаш маса която наистина върши работа . И друго до колкото знам тея плаки са скъпички и можеш да ги намериш в БГ най много от 2 места мисля. Ние в университета случайно имахме плаки беха ги донесли от София и така. Та и както казах за резултата с тея плаки значи вижда се на плаката детайла на който си правил холограма само под определен ъгъл на падащата светлина върху плаката и нищо особенно, е найстина като въртиш плаката се вида така и отстрани като 3D, но незнам това е лично мнение, поне мен не ме впечатли особенно. Не искам да те разочаровам предварително опитай. Така с опити ще научиш доста неща. Това засега от мен. Ако си намеря снимките на холограмата която правихме в университета ще ги кача. УПСЕХ Цитирай Link to post Share on other sites
Потребител koleff 0 Публикува Декември 3, 2007 Потребител Report Share Публикува Декември 3, 2007 Това за мен е холограма Цитирай Link to post Share on other sites
Потребител ivanmihov 0 Публикува Декември 4, 2007 Author Потребител Report Share Публикува Декември 4, 2007 Благодаря за отговорите.. Anahronia, ще ти пиша тия дни в icq. На мен основната ми цел е да науча повече за целят процес и мисля че засега се получава. По принцип нямам намерение да си купувам готови комплекти, ще пробвам да си ги правя сам, а пък ако стане - хубаво.. Важното е да се прави нещо Идеята за масичката наистина е хубава.. ще се възползвам.. Сега са ми обещали да ми намерят една книга за холография и се надявам и нещо практически да започна да правя.. koleff, няма как да ме разочароваш.. даже ме надъхваш повече.. Цитирай Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Напиши мнение
Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.