Отиди на
Форум "Наука"

Пътят "От варягите до гърците"


Recommended Posts

  • Потребител

Вчера четох статията в уикипедия за този път от варягите до гърците. Може би вие, съфорумци, сте го споменавали този път в другите дискусии, но бих искал да попитам това ли е основният път, по който могат да бъдат нападнати Византия и България или се отнася само за търговия. По мое мнение той може да бъде наречен, заедно с Дунав, североизточната врата на Балканите. Но има ли истина в моето мнение?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като всеки друг път /коридор/, той е с две предназначения: за търговския /цивилна цел/ и за война /военна цел/. Особено в ерата на конете и каруците, водния път е с пъти по бърз и предизвиква изненада у нападания. Неслучайно ромеите са държали до последно Херсон /Крим/. Той е предния пост преди столицата. И да задържа доколкото може врага, и в това време да предупреди столицата чрез вестоносци.

Само до спомена, че в голяма част от средновековието Волжка България е държала изхода на участъка от Европа към Константинопол /имам предвид водната артерия Волга/ и в същото време Дунавска България държи другата артерия от Западна Европа към Константинопол /а именно Дунав/. Както се вижда и "хляба и ножа" са били в българите. А отделно и сме първата държава тогава събираща мито от преминаващи търговци. Затова владеенето на изходите на Дунав и Волга /като търговски коридори/ винаги са били приоритет на българските държави.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Е, в българите е бил и какво е станало? Нищо.

Трябва да се знае. Бил е такъв период от 1000 години.

То и от Римския Константинопол не е останало нищо, при все че бил № 1 1000 г.

Важното е да знае и тази информация от историята да си стои в съответното рафтче на българския духовен "генофонд".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...