Отиди на
Форум "Наука"

Надписът върху мрамор от Парос


Recommended Posts

  • Потребители

Днес много исторически книги имат приложени хронологична таблица. Често възвиква въпросът: "А откъде се взимат датите"? Разбира се в античните съчинения - книги, надписи, документи ... има по някоя датичка. Но списаците са дълги, а старите съчинения не са толкова подробни. И тъй - стигаме до следващите два въпроса: "А имало ли е такива таблици в древността и достигнали ли са от тях до днес?" Защото през античността много от изгубените изцяло или от части книги са били на лице, при това изцяло. Отговорът е - имало е. Един от тези паметници е надпис върху мрамор - известен е като Пароски мрамор. За съжаление и той не е запазен на 100%, но все пак значителна част от него е на лице. Друг проблем е приравняването на античните датировки към днешните - гръцките полиси си ползвали собствен календар, който над всичко отгоре също търпял развитие. Олимпиадите внесли известна универсалност, но разбира се това не решило всички проблеми.

Разбира се има и други сходни паметници - един от тях е по-известен у нас заради бележката, че българите произхождали от Зиези - Анонимния хронограф от ІVв. от н.е. Повечето все още ги има само на чужди езици, като от тях са преведени на български само отделни фрагменти.

Но текста на първата част от Пароския мрамор вече я има на български език и може да се види какво представлява този паметник.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Ето и втората, наречена още Оксфордска част от Пароския надпис. (до няколко дни ще добавя и пояснителните бележки).

Тази част обхваща историческите събития от 684г.пр.н.е. до 355г. пр.н.е. В тази част са и хрон. бележки свързани с гръко-персийските войни.

Надявам се, че тъй като Пароският мрамор е едно сбито изложение на историята на антична Елада, то публикуването му ще запълни липсата у нас на едно кратко, но сравнително подробно и популярно описание на миналото на този регион.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребители

Третата, Пароска част от Пароския мрамор. Бележките са свързани основно с Александър Македонски и борбите между приемниците му.

Остава само да се сложат бележките към 2-та част и превода е напълно готов. :117:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...