Отиди на
Форум "Наука"

Desert Ice Project


Recommended Posts

  • Администратор

Desert Ice Project ( http://deserticeproject.com/ ), това е многодисциплинарен проект засягащ борбата с глобалното затопляне, обезлесяването, опустиняването и сушата, недостига на водни, хранителни и енергийни ресурси, безработицата, бедността и произтичащите от това неграмотност, престъпност и нелегална имиграция. Свързва екология (и още много природни науки) с икономика, политика и социални аспекти на развитието на обществото.

Ненапълно изследваните все още процеси на слънчева активност, в земната кора, и др., водещи до гигантски исторически цикли на глобално затопляне и глобално замръзване съществуват далеч преди появяването на човешката цивилизация. Но днес нашето безотговорно към природата поведение допълнително ускорява някои от негативните (за нас) последици от тези процеси. Разбира се природата може да се справи с това. Биосферата се променя непрекъснато, включително и ние – процес известен като еволюция или адаптация. Но в случая тези промени се случват за много кратък период, което не позволява на много видове, вкл. и хората, да се адаптират.

Можете да изтеглите целия текст от тук:

Desert_Ice_Project.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Море насред пустинята Сахара?

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=878&hl=

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пекин 2008 като безпрецедентен климатичен експеримент

Един от най-наблюдаваните проекти, съпътстващи Олимпийските игри в Пекин, са усилията на Китайското правителство да намали емисиите в града с 60%. Замърсяването на въздуха тук надвишава 5 пъти допустимите норми, определени от Световната здравна организация и смогът понякога е толкова гъст, че закрива слънцето. За да се справят с проблема, властите спряха от движение половината от автомобилите, временно затвориха десетки леярни заводи и други замърсяващи фабрики в столицата.

Ползата от тези мерки е не само по-здравословен въздух за спортистите – това е една невероятна възможност учените да проследят как природата реагира на драстично намалените емисии.

Екип от Калифорнийския университет в Сан Диего, начело с климатолога Veerabhadran Ramanathan, ще прави замервания в продължение на 6 седмици с помощта на непилотирани самолети. „Китайците създадоха една огромна лаборатория, в която можем да изследваме влиянието на замърсяването върху климата.” – казва той. Сътрудничат му учени от Националния университет в Сеул, които са осигурили инструментариума за измерванията, както и една изследователска станция на Cheju Island, на около 500 километра от Пекин.

От тази станция излитат самолетите по тройки – един от тях лети под, другият над и третият в най-замърсения въздушен слой. Поради различията във въздушните течения на различните височини ще може да се замерва и обмяната на въздушни маси с различни региони, незасегнати от рестриктивните мерки. Същевременно се извършват полети и в Калифорния, в опит да се установи дали чак дотук могат да се засекат следи от пекинския смог. Целта е да се установи глобалното влияние на замърсяването и промяната на климата. Последните проучвания сочат, че твърдите частици вероятно маскират влиянието на парниковите газове, като отразяват слънчевите лъчи обратно. Точно това сега има чудесна възможност да бъде проверено.

Измерванията, събрани с помощта на малката летателна флотилия, ще бъдат комбинирани със данни, събирани от сателитите на NASA. Очакванията са да се получи много по-ясна картина за връзката на замърсяването на въздуха и парниковия ефект. Ramanathan счита, че усилията за намаляване на замърсяването по целия свят ще доведат до засилване на тенденцията за глобално затопляне. Дали това е така?Ще очакваме с интерес резултатите от Пекин 2008 далеч след нейното приключване.

По материали от: Technology Review

http://greentech-bg.net/?p=961

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Съживяват Сахара с парници и слънчеви колектори

Досега Сахара привличаше туристи с безбрежните си пясъчни дюни и оскъдната си растителност, но ако се осъществи проектът на британския архитект Чарли Пейтън и неговия екип от инженери и архитекти, пустинята ще разполага с още една атракция, при това доста нетипична за географската ширина.

Проектът "Сахара форест" ще превърне пустинните райони в китни градини, без да налага да се копаят кладенци за сладка вода. Арх. Чарли Пейтън, който е създател на идеята, е сред ръководителите на проекта за създаване на гигантска оранжерия в Корнуол (Eden Project).

Гигантски парници, които използват морска вода, ще се обединят със слънчеви колектори, които използват огледала, и ще осигуряват храна, вода за пиене и чиста енергия в пустините, съобщи в. "Гардиън".

По този проект вече работят инсталации на канарския остров Тенерифе, в Оман и в ОАЕ. Оранжериите използват слънчева енергия, за да управляват изпарители на морска вода.

След това в парниците се помпа влажен и хладен въздух. Той понижава температурата с около 15 градуса по Целзий в сравнение с околната. В другия край на парника водните пари от изпарителите кондензират и с част от тази сладка вода се напояват земеделските растения.

Останалата вода се използва за почистване на слънчевите огледала. В действащите инсталации се отглеждат марули, чушки, краставици и домати. Те се наторяват с местни водорасли или дори с вещества, извлечени от самата морска вода.

Пейтън твърди, че парникът произвежда пет пъти повече сладка вода от количеството, необходимо за напояване на културите в него, и освен за почистване на слънчевите огледала, произведената сладка вода може да се използва, за да се създаде локален микроклимат извън парника.

В района с локален микроклимат може да се отглеждат енергийни култури за биогориво. Цената на парници с морска вода с площ 20 ха е около 80 милиона евро (65 милиона британски лири).

http://ecozone.actualno.com/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...