Отиди на
Форум "Наука"

Едно от първите изобретения за улесняване работата на човека


Recommended Posts

  • Администратор

Виж също: Индустриални методи и продукти

Чекрък

Изнурителното предене с хурка за пръв път е изместено от чекръците в Китай или в края на династията Шан, или в началото на династията Джо (около 1000 г. пр. Хр.).

Предачна машина

Преденето преживяло революция с въвеждането на автоматизираните механизми. Според китайска книга от XIV век обикновеният чекрък с едно вретено може да изприда само 300 грама копринена прежда на денонощие. За същото време предачна машина би могла да изпреде 60 кг прежда. Тази машина била изобретена по времето на династията Сун (900 - 1279) - ерата на китайската индустриална революция - и скоро след това имало хиляди такива машини. Типичната хидравлично захранвана предачна машина съдържала трийсет и две тръби, всяка с вретено, монтирани на основна рамка, дълга 6 метра и задвижвана с водно колело с диаметър 2 метра.

post-1-1219676554.jpgpost-1-1219676558.jpg

Предачка машина, допринесла за индустриалната революция

Тъкачен стан

Прости тъкачни станове са изобретени в праисторическите времена в различни части на света, включително Китай, Югозападна Азия, Египет и Южна Америка. Най-старият от тях е тъкачният стан в Югозападна Азия.

Жакардов стан

В продължение на хиляди години нарастването на размерите, сложността и движещата сила са превърнали тъкането в ефективна, сложна и автоматизирана дейност. Появяването на жакардовия стан улеснило механизираното производство на дрехи с вплетен сложен десен. Този стан се е използвал в Китай по време на първата династия Хан (206 г. пр. Хр. - 9 г. след Хр.) и може би е изобретен по-рано, през III в. пр. Хр. Жакардовите станове имат голяма рамка и кули, които поддържат механизмите за вертикално теглене на нишките. Тяхна друга съществена особеност е системата за запаметяване, способстваща за точното възпроизвеждане на сложни шарки. Станът, конструиран от французина Жозеф Жакард (1752 - 1834), постига това с помощта на перфокарти. Китайските станове използват схема за запаметяване, състояща се от нишки с различна дължина.

post-1-1219677214.jpgpost-1-1219677218.jpg

Жакардовия стан - първата машина, която изисква софтуер.

Памукокомбайн

Машината за чистене на памук е изобретена в Китай по времето на династията Сун, за да замени изнурител-ния процес на ръчното чистене. Памукът със семената преминавал през двойка цилиндри, единия от метал, другия от дърво. Те счупвали семената, които падали от влакното, оставяйки памука готов за предене.

Вятърна мелница

Херон от Александрия, гъркът, който изнамерил парния двигател и автоматично отварящата се врата, пише в своята „Пневматика" (Александрия, около 100 г. пр. Хр.) за египетска вятърна мелница, много наподобяваща тези, които се използват сега. Тя имала крила, насочени срещу вятъра, който я задвижвал.

Нория

Горе-долу по същото време е изобретена друга разновидност на водното колело, известна като нория. Тя представлява устройство за помпане на речна вода на големи височини без каквото и да е усилие и все още се използва на някои места за доставяне на вода в градовете и за земеделието. Колелото се върти под действието на налягането на течащата отдолу вода. В същото време прикрепените към колелото съдове се пълнят с вода, които в най-горната си точка се изливат в съседния тръбопровод. И двете водни колела идват от Средиземноморския район, вероятно от източната част на Римската империя преди малко повече от 2000 години.

Виж също: Индустриални методи и продукти

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...