Отиди на
Форум "Наука"

Сбърканият портрет на Балдуин ІІ Константинополски – Куртене


Recommended Posts

  • Потребители

Родът дьо Куртене заема значително място по страниците на средновековната история на Балканския полуостров, в това число и на българската. Пиер ІІ дьо Куртене (Pierre II de Courtenay) е император на Цариградската латинска империя в 1216-1217г. След смъртта му неговото място на латинския престол от 1217 до 1219 г. заема съпругата му, императрица Йоланда І (Yolande de Courtenay), която е по баща също и дьо Фландър (de Flandre), а по майка - и дьо Ено (de Hainaut). За нея се сочи, че сключва мир с българите и заедно с тях воюва срещу провизантийските държавни образувания в Никея и Епир.

Децата на императорската двойка Пиер и Йоланда дьо Куртене са дейни участници както в балканската, така и в българската история. Дъщерята – и тя с име Йоланда (някои български и руски историци приемат това име като Йоланта), се жени за унгарския крал Андрея ІІ. Родената от този брак Ана-Мария, става съпруга на българския цар Йоан Асен (Иван Асен ІІ). Най-големият син на Пиер и Йоланда, Филип (Philippe II de Courtenay), след смъртта на майка си се отказва като пряк наследник от цариградския престол и го отстъпва на по-малкия си брат Робер (Robert de Courtenay). Робер и третият брат Балдуин ІІ (Baudouin II de Courtenay), стават последователно императори на Латинската империя, съответно в 1221-1228 и 1228-1261 г.

Не малка част от външнополитическата дейност на братята Куртене на Балканския полуостров протича в сътрудничество с българския цар Йоан Асен, като в един момент официално се проектира той да стане тъст на Балдуин ІІ. Това дава основание на Йоан Асен да напише на една от колоните в търновската църква „Св. 40 мъченици”: „също градовете, които се намират около Цариград, и самия този град владееха фрузите, но и те се покоряваха под царската ми десница, понеже нямаха друг цар освен мене”.

Познаването на историята на двора Куртене е необходимо на любознателният историк, но тази история не е достатъчно добре отразена в наличната българска историческа литература. Напоследък в това отношение помагат Интернет и виртуалната енциклопедия Уикипедия. В нея има немалък брой статии посветени на рода или двора Куртене и на неговите представители, влезли в историята. В някои от тези статии има обаче съществени неточности и фрапиращи грешки.

В Уикипедия има 14 статии на различни езици за Балдуин ІІ (1217-1273), латински император в 1228-1261 г. Относително по-обемни, сред иначе кратките статии, са тези на чешки, полски и английски език. В 4 статии са споменати българите или цар Йоан Асен. В статията на полски език, макар кратко, но стегнато, в интересен ракурс е упоменато за съюза на Йоан Асен с латинците при Балдуин ІІ и битката при Клокотница, пак от това време.

7 статии са придружени с портрет, който е обявен за портрет на лицето, за което се говори в текста на статията (виж картината по-долу). Станала е обаче грешка: портретът не е на Балдуин ІІ Константинополски, а на Балдуин ІІ Йерусалимски.

post-2642-1220950108_thumb.jpg

Прави впечатление, че показаният в статиите портрет е детайл от картина, съхранявана в прочутата Зала на кръстоносните походи във Версай, Париж. Интересно е, защо не е показана цялата картина? Самата картина е назована от нейния автор Edouard-Alexandre Odier в 1844 г. „Baudouin ІІ (Baudouin Du Bourg) roi de Jérusalem – +1131” и това се вижда от надписа към нея. Сиреч, портретът не е на Балдуин ІІ, император на Константинопол в 1228-1261 г., а на Балдуин ІІ, крал на Йерусалим в 1118-1131 г.!

Груба грешка в Уикипедия е включването на портрета, рисуван от Е. Одие, в статиите за Балдуин ІІ Константинополски. Вероятно има някакво объркване. Но би могло и да се предположи, че този който е сторил това (за първи път портретът се появява в статията на английски език), съзнателно е елиминирал информацията (надписа), придружаваща оригиналната картина. Портретуваното лице носи щит с герб, приет за такъв на фамилията Куртене (и това е отбелязано също погрешно в някои от статиите за Йоланда І и Балдуин ІІ дьо Куртене). Гербът може да е подвел автора на показания на горната илюстрация image, но темата за гербовете пък е другата голяма грешка, която е допускана в Интертнет.

Всъщност принадлежността на носещите фамилното име дьо Куртене може най-добре да се разпознае по-техните гербове. В Уикипедия правилно средновековните личности, особено владетелите, са представени като правило и с техните гербове. Друг е въпросът, доколко тези гербове са определени правилно.

Както се вижда от долната картина, в специализираните интернет-сайтове за хералдика се посочва, че императрица Йоланта дьо Куртине и синът и император Балдуин ІІ, са имали за личен герб, герба на графство Намюр. На практика децата на Пиер дьо Куртине приемат герба на майка си, а не на баща си. Гербът на Намюр всъщност е гербът на Фландрия с „ламбел” - знак, че притежателят на този герб не е пряк наследник на графство Фландрия.

post-2642-1220948802_thumb.jpg

В справката в earlyblazon.com също е допусната грешка – Пиер ІІ дьо Куртене не е бил маркиз на Намюр. В 1212 г. графството е поето от Йоланда дьо Куртене. ( виж www.en.wikipedia.org/wiki/County_of_Namur).

Накрая ето една информация за историческите личности, носещи името Балдуин ІІ:

• Baudouin II de Flandre (v.863-918), comte de Flandre de 879 à 918

• Baudouin II de Hainaut (1056-1098), comte de Hainaut de 1071 à 1098

• Baudouin II de Jérusalem (mort en 1131), roi de Jérusalem de 1118 à 1131

• Baudouin II de Courtenay (1217-1273), dernier empereur latin de Constantinople de 1228 à 1261

• Baudouin II de Guînes (v.1135-1205), comte de Guînes de 1169 à 1205

Справката е от www.fr.wikipedia.org/wiki/Baudouin_II.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съпругата на Иван Асен не е дъщеря на Йоланта дьо Куртене, а на Гертруд дьо Меран - първата съпруга на Андраш II.

За портрета си прав. Но едва ли би моглода се очаква друго - уикипедията е пълна с грешки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Съпругата на Иван Асен не е дъщеря на Йоланта дьо Куртене, а на Гертруд дьо Меран - първата съпруга на Андраш II.

В информацията ми не ми беше в намеренията да навлизам в подробности около генеалогията на цитираните от мен лица, пък и сега съм зает с друго, но на много места се изтъква, че Йоан Асен се сродил с Робер Куртене (а това е важно) именно чрез брака си с Ана-Мария.

Под ръка имам писаното от Дюканж, което е интересно, но по тая тема се занимавам сега и ще пусна нещо по нея по-нататък. Става дума за зимата на 1221 г. Тогава Робер Куртене, пътувайки за Цариград за да заеме престола, се отбил в Будапеща „където бил приет много добре от краля Андре, негов зет, който се оженил за една от сестрите му на име Йоланда”. По-нататък Дюканж пише, че за да осигури на латинския император трайни връзки, унгарския крал „дал дъщеря си, която някои наричат Ана и която била от брака му с Йоланда, сестра на Робер, за жена на българския крал Йоан Асен”.

Много са подценени връзките на България с Латинската империя в периода 1213-1228 г. Аз и за това отбелязах, че темата за рода Куртене-клон Константинопол трябва да се познава от българските историци по-добре. От „дъщерята на Калояна” до „Клокотнишкия бой” край Одрин са се случили доста интересни неща и в тоя аспект външната политика на Йоан Асен трябва да се разглежда по-внимателно, дори и в аспекта на „сватбите на Иван Асен”.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, несъмнено си прав - тази страна от историята често се подминава и не е особено позната, дори до такава степен, че хабилитирани специалисти пишат например, че Бодуен (Балдуин) II е син на Робер, а не брат.

От друга страна в унгарските източници има информация, която още стои неизползвана или е използвана непълноценно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...