Отиди на
Форум "Наука"

Читалище “П. Р. Славейков” гр. Велико Търново (1920 –1930г.)


Recommended Posts

  • Администратор

Читалище "П. Р. Славейков" гр. Велико Търново (1920 –1930г.)

ас. Теодор Иванов

Българските читалища се инициират и създават като важен елемент от национално освободителната борба на българите по време на турското робство.

Но и след Освобождението в дни на изпитания, на духовен глад и безверие се създават читалища, в които продължава да пламти огънят на родолюбието и просветата.

Създадено преди 85 години, читалище "П. Р. Славейков" и до днес продължава да изпълнява своята роля на културно - просветен център.

Липсата на документи в Държавен архив - Велико Търново, противоречивите спомени на съвременници и малкото публикации затрудняват изследването на неговата история, а запазените протоколи от заседанията и общите събрания ни предоставят едностранна и непълна информация за неговата дейност.

Началото е поставено през 1919/1920 г., когато група младежи, водени от любовта си към словото, събират книги и започват да ги четат и обсъждат помежду си. Димитър Цанков, тогава ученик, взема някои от книгите на баща си, поставя ги в едно газено сандъче и в дюкянчето на Костадин Бояджиев се поставя началото на библиотеката. За набавянето на още книги обаче са нужни средства и затова Марин Гъбенски, Костадин Бояджиев и Михаил Цанков започват да дават представления, като за салон използват дюкянчето, в което се помещава библиотеката. Търсенето на книги все повече нараства и това принуждава младежите да наемат дюкяна на Георги Лесичерски. 1

На 26.09.1920 г. е основана библиотека "Просвета". 2 Първото настоятелство е в следния състав: председател – Стефан Цанков, зам.-председател – Георги Венков, библиотекар-домакин – Михаил Цанков, пом.-библиотекар – Костадин Бояджиев, деловодител-секретар – Георги Томеров, касиер – Никола Руднев и пом.-касиер – Марин Гъбенски.

Печатът на библиотеката е изработен от "часовникаря-печаторез" Чимширов. Формата на печата е елипсовидна и той е изработен върху бронзова плочка. 3

На заседанието, проведено на 26.09.1920 г. е приет и устава на библиотеката, който по-късно при смяната на името на читалището е актуализиран с новото име "П.Р. Славейков".

На извънредно общо събрание проведено на 2.01.1921 г., е приет и "Правилникъ за вътрешния редъ и управлението на читалище "П. Р. Славейковъ" в махала "Св. Атанасъ", четалня и театрална група".

Ще разгледаме актуализирания устав понеже разполагаме само с него.

Уставът е утвърден от Министерството на народното просвещение със заповед № 4358 от 21.10.1920 г. и със заповед № 1440 от 29.01.1925 г. от Министерството на вътрешните работи и народното здраве.

Той се състои от 10 глави, които съдържат 46 члена.

Chitali6te_P.R.Slaveikov.doc

 

Изтегли файла, за да прочетеш целия материал...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...