Отиди на
Форум "Наука"

Бунтове на крайно десни срещу ромите в Чехия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
19.11.08. Крайнодесни националисти и полиция влязоха в кървав сблъсък в понеделник, след като силите на реда опитаха да спрат протестен марш към ромска махала в северния чешки град Литвинов.

Седем полицаи и седем демонстранти са ранени, а 15 нарушители на реда са арестувани. Според данни на чешката телевизия има и двама ранени журналисти. Очевидец разказа пред Ройтерс как един от пострадалите полицаи се въргалял по земята с лице, обляно в кръв.

До боя се стигна, след като около 500 активисти на крайнодясната Работническа партия опитаха да навлязат в ромския квартал на град Литвинов. Срещу тях бяха изправени 1000 тежковъоръжени полицаи, голяма част от които на коне.

Акцията на националистите бе организирана на 17 ноември, защото на тази дата през 1939 г. нацистите вземат извънредни мерки срещу чешките университети, а през 1989 г. започва Нежната революция, довела до падането на комунизма. Демонстрацията бе организирана в знак на протест срещу т.нар. позитивна дискриминация - толериране на ромите в обществото при търсене на работа и достъп до образование. Според Ройтерс обаче ромите в Чехия (около 300 000 от 10-милионното население - б.р.) са обект на чести нападения от десни екстремисти и принадлежат към най-бедната и маргинализирана част от населението.

Протестът бе забранен, но въпреки това екстремистите опитаха да преодолеят кордона от полицаи, като хвърляха коктейли “Молотов”, а силите на реда им отговориха със сълзотворен газ. Една полицейска кола пламна. В крайна сметка до директни сблъсъци между роми и демонстранти не се стигна. В домовете, заведенията и училищата в махалата патрулираха полицаи, за да предотвратят ексцесии.

През 1999 г. гражданите на чешкия град Усти над Лабем построиха стена, която да ги отдели от ромските къщи. Тя издържа само 6 седмици, защото след избухналия международен скандал властите я демонтираха.

Даваха кадри по CNN изглеждаха по-скоро като от ивицата Газа, а не от Централна Европа, тупалката беше много здрава, демонстрантите влязоха в продължителен ръкопашен бой с жандармерията сред пушеци от молотовки и сълзотворен газ, но в крайна сметка бяха спрени.

Преди време някои тук ме убеждаваха, че циганите са си ОК, ама сме ги мразели щото мама и тати така ни били учели от малки. Дали ще можете да го обясните това и на чехите?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...