Отиди на
Форум "Наука"

Въпрос свързан със задача от дихибридно кръстосване


profesora

Recommended Posts

  • Потребител

Добър ден ще съм ви благодарен ако ми обясните схематично идеята на дихибридното кръстосване изразено в следната задача

Имаме две говеда знае се че приговедата ЧЕРНИЯ цвят на на козината е доминантен над РИЖИЯ цвят а БЕЛИЯ цвят на главатя е доминантен над НЕПРЕКЪСНАТИЯ цвят

Крастосваме ХЕТЕРОЗИГОТЕН ЧЕРЕН бик с НЕПРЕКЪСНАТО оцветяване на главата с РИЖА БЕЛОГЛАВА крава която е хетерозиготна по отношение на белия си цвят

ПИТА СЕ какво поколение се очаква

Значи имаме А-черен цвят а-риж цвят Б-бял цвят на главата б-непрекъснат цвят на главата

Доколкото разбирам родителите ще имат следния генотип за бика Аабб за кравата ааБа

Та какво поколение ще се очаква как точно става кръстосването между индивидите.

Благодаря предварително

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Количественото отношение на разпадане на белезите в F2 при дихибридното кръстосване е резултат от произведението между отношенията на разпадане на двата белега поотделно (3:1) х (3:1) = 9:3:3:1.

Тук разбира се приемаме, че двата белега се унаследяват независимо един от друг. Всеки от тях се разпада в съотношение 3:1 - т.е. възможните комбинации при Аа х аА = Аа; аа; аА; АА, което си е 3:1 така и за другия белег 3:1. И така при дихибридното кръстосване ще се получи (3:1) х (3:1) = 9:3:3:1. Умаме тук следователно вероятност 9:3:3:1 да се получат следните индивиди : 9 - черно теле с бяла глава : 3 - черно непрекъснато теле: 3 - рижо белоглаво теле: 1- рижо непрекъснато теле.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами в първото поколение какво ще имаме защото ти направо казваш за F2 а мен ме интересува за F1 и то схематично как ще се изрази в смисъл с буквички как ще стане самото разделяне на половите клетки малко по подробно ако е възможно да ми го покажеш разбирасе ако не представлява проблем

Благодаря предварително

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това за поколението е леко условно. Но в случая да се предържаме към задачата. Първото поколение вече е било т.е. в твоята задача хетерозиготността пoдсказва, че си директно на второ поколение. Първото щеше да бъде хомозиготно AA за единия родител по единия белег и аа за другия родител по същия белег. Като ги кръстосаме ще получим Аа т.е. хетерозиготен индивид разбира се с иразен белег от доминантния алел в случая черен цвят. И задачата ти започва от тук. Т.е. това F2 в задачата е първото поколение.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...