Отиди на
Форум "Наука"

Латинската империя (1204-1261)


Recommended Posts

  • Потребител

ЛАТИНСКА ИМПЕРИЯ (1204-1261)

В началото на Латинската империя стоят две събития:

Първото е договорът за подялба на Византия, сключен между участниците в кръстоносния поход. Именно този договор предопределя политическата структура на Балканските латински владения. Според него за латински император е избран Балдуин Фландърски. Като компромисна фигура, неговата кандидатура е категорично подкрепена от Венеция, която не иска Бонифаций Монферадски да става император. Императорът получавал ⅟7 от територията на Византия. За утеха на Бонифаций Монферадски той получавал град Солун и неговите околности с титлата rex (крал). Това, че запазил претенциите си към престола се вижда и от факта, че се оженил за Маргарита, вдовица на Исак ІІ Ангел, която била унгарска принцеса и имала реномето на сексбомба при своето време. Идеята за красавици, които предизвиквали интерес в обществото е средновековна, която се възражда през епохата на Романтизма през І-вата ½ на 19 век. Освен, че била секссимвол и че Бонифаций се влюбил в нея, защото била унгарка - с черна коса, мургав тен, зелени очи, а Бонифаций като западен човек не е виждал такова нещо. Освен това по силата на този договор се установява Атинското херцогство с династията дьо Ла Рош и накрая се оформило Морейското графство (в Пелопонес), където се установила династията на Вилардуените, представена от племенника на Жофроа дьо Вилардуен. Най-накрая по силата на този договор Венеция поставя под свой контрол целия Егейски архипелаг, заедно с ⅟7 от Константинопол. Това ситуиране на нови държави завършва на 16.05.1204г. – тържествената коронация на Балдуин Фландърски, която била извършена по византийски без миропомазване, а само с поставяне на короната върху главата на владетеля.

Второто събитие касаело аргументирането на отношенията на нововъзникналите политически формации и римската курия. При аргументирането на тези взаимоотношения главно значение придобил въпроса дали да има индулгенция или не, дали тези хора да имат статут на кръстоносци или не. Папството обещава да им даде статут на кръстоносци, само ако те останат до края на живота си в новозавзетите земи. Пълно опрощаване на греховете щели да получат, само ако загинат в защита на Латинската империя или на смъртния си одър. Това директно означава, че организирането на нови помощни акции в полза на Латинската империя могат да имат статут на кръстоносен поход и че в очите на западните хора превземането на Константинопол и неговата защита идеологически се изравнява с превземането на Йерусалим и неговата защита.

В резултат на тези две събития се оформя така наречената Латинска империя, която тогавашните хора наричали Romania, а балканските жители най-често я оприличавали като „Деспотия на франките”. Тази държава ще просъществува до 1261г. и в развитието си минава в четири основни етапа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Първи етап  1204-1206г. До 04.1205г. империята се управлява от Балдуин Фландърски, а след това – от брат му Хенрих ІІ, който управлявал империята като tutor по време на пленничеството на Балдуин. Основна характеристика в политическото поведение на империята е стремежът да се завладеят всички земи, принадлежали някога на Византия, а това означава агресия спрямо всички останали балкански държави. Тази агресивност има своите проявления и във вътрешната политика. Обобщено те могат да се формулират като дискрими-нация на гръцката аристокрация.

 на гръцките аристократи са иззети поземлените имоти;

 всеки достъп на тези аристократи до властта е забранен;

 православието и православната литургия фактически са забранени;

 Гръцкият клир е лишен от достъп до църквите, богослужението на гръцки - забранено. Папата назначава за Константинополски патриарх своя легат – Томазо, венецианец по произход, за когото Никита Хониат казва, че бил дебел и бръснат като прасе. Ключовото събитие в развитието на империята е битката при Одрин от 14.04.1204г. Тази битка има две важни последици за цялостното развитие на Балканите, като и двете пряко касаят Латинската империя. Щетите, които Калоян нанася на кръстоносците, са толкова големи, че оттук насетне Латинската империя ще съществува само в борба за оцеляване. На второ място битката при Одрин дава шанс на две гръцки държави:

Епирската, където се установява едно разклонение от династията на Комнините и

Никейската, където се установява династията на Ласкаридите,

да се съвземат и да започнат борба за възстановяването на византийската власт в Константинопол. Така въпросът кой ще наследи Византия става водещ в международните отношения до 1261г. В неговото развитие Латинската империя играе ролята на плячка.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...