Отиди на
Форум "Наука"

iGenea потвръдили,че днешните македонци били наследници на старите македонци


Recommended Posts

 • Потребител

Ето оригиналното съобщение, където четох:

Незнам дали има некој слушнато за институтот iGENEA . Кај нив секој од нас може да се провери дали е наследник на античките Македонци и не само за античките Македонци туку секој човек што живее на оваа планета.

Тие го тврдат следното на нивниот официјален форум

-------------------

3а Македонците еден прашува:

дали може денес слободно да каже еден Македонец дека е потомец на античките Македонци?

Одговор од iGENEA:

Да, еден Македонец може да каже дека е наследник од Античките Македонци, најголема е веројатноста за оние кои што живеат на тешки приодливи места како на пример планини или слично (ние од Берово 100% ).

-------------------

3а Албанците еден прашува:

Колку се Илирски Албанците навистина?

Одговор од iGENEA:

Тоа така не може да се каже. Илирите се помалку застапени во Албанија одколку што во Босна и Хрватска, кај нив делот е околу 40%. Додека кај албанците може да се каже дека имаат 20% Илириски корени.

-------------------

добро идеме понатаму

--------------------

3а грците една прашува:

Здраво, штотуку ги добив резултатите од страната на татко ми... бла бла бла да не ви го преведувам целото и вели:

Малце сум збунета, по страната на татко ми испаѓа дека јас сум од Либанон. Моето прашање, колку се точни резултатите кај вас?

збунета збунета збунета

Одговор од iGENEA:

Хаплогрупите за пранародите се 99,99% сигурни. Кај државите можноста е 95%, додека грешка од 5% може да се појави кај 2 комшиски земји. На пример некој ако е од бавариа, може да се случи дека е тој австријанец. Резултатите се апсолутно точни и можете да прочитате под „Литература„ за изворите.

--------------------

И нормално продолжуваат овде дискусии помеѓу гркињата и iGENEA и стигаат со муабетот и до кај нас:

3а Македонците истата прашува:

Едно друго прашања за „Македонците„(јас ги викам славомакедонци), Дали може да ми дадете груба информација за нивните корени? И ме интересира највеќе нивните предци. Колку % отприлика од нив се славјански и колку античкомакедонски.

Одговор од iGENEA:

3а Македонците е многу голем процентот и пак повтара, најголем во % за оние во планинските места.

Истата одговара:

3ошто ги викате Македонци? Тие официјално се фиром.

Одговор од iGENEA:

Тоа е ваш политички проблем и ние не разговараме овде за политика и немој повеќе да ме замарате како јас ќе ги нарекувам Македонците. Ги знам јас вашите политички проблеми.

Истата одговара:

Ама еве википедиа вака онака....

Одговор од iGENEA:

википедиа може секој да си пишува што си сака. 3а Britney Spiers има на пример 5 страни, а за француската историја само 3 страни.

---------------------

И така нели нормално гркињата уште повеќе се распали поради тоа што се срами од нејзините корени, почна да ја врти темата фиром фиром фиром...и доби после бан дури

------------------------

3а Античките Македонци и хелените, еден германец прашува:

Дали ова значи конкретно дека Античките Македонци и хелените не беа ист народ? Во денешно време стално читаме дека Александар Големиот е генетски грк.

Одговор од iGENEA

Македонците беа различен народ од хелените. Александар Големиот беше од Македонија, татко му Филип е Македонец и нема што повеќе да разговараме овде на оваа тема.

-------------------------

Мислам дека доста ви преведов, ако имате желба ќе ви преведувам уште, ама се надевам нема потреба

пс. ако сака некој да прави днк тест, може да го направи преку www.igenea.com

Порачуваш тестови, ти стигаат дома...после го праѓаш назад и ти кажуваат од каде ти се корените.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

Влязох в сайта на iGenea и погледнах в техните форуми. Попаднах на следното:

Please, we cannot describe here each profile. There are genetic differences and please don't use the determination GENE. It is not correct. There doesn't exist a antic macedonian gene. There are some mutations more frequent under celtic, under illyrian, under thracian and these enable us to determine the different tribes. To get all genetic details, I beg you to read the genetic studies listed in our bibliography.

Inma Pazos

iGENEA

Tel. +41 (0)43 233 81 51

info@igenea.com

www.igenea.com

Т.е. - техен сътрудник твърди, че няма такова нещо като "античен македонски ген" и че могат да се проследят някои по-чести мутации, характерни за келти, илири и траки, според които пък се определяли отделни племена. ИЗлиза, че цитираният по-горе македонски източник е в противоречие с това мнение. Нещо повече, авторът си е "доразвил" собствената теория и за авторитет е "цитирал" името на лабораторията.

Да, еден Македонец може да каже дека е наследник од Античките Македонци, најголема е веројатноста за оние кои што живеат на тешки приодливи места како на пример планини или слично (ние од Берово 100% ).

Попрегледах и други теми, но никъде не открих запитвания от сорта на цитираните.

За мен (в чисто исторически план) в древността е имало толкова размествания на население на Балканите, че не само македонците, ами и днешните гърци нямат нищо общо с древните гърци.

П.П. Цените за тестове на лабораторията са между 105 и 360 евро, този, цитираният македонец дали си е правил подобно изследване или така си говори?

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребител
Влязох в сайта на iGenea и погледнах в техните форуми. Попаднах на следното:

Т.е. - техен сътрудник твърди, че няма такова нещо като "античен македонски ген" и че могат да се проследят някои по-чести мутации, характерни за келти, илири и траки, според които пък се определяли отделни племена. ИЗлиза, че цитираният по-горе македонски източник е в противоречие с това мнение. Нещо повече, авторът си е "доразвил" собствената теория и за авторитет е "цитирал" името на лабораторията.

Попрегледах и други теми, но никъде не открих запитвания от сорта на цитираните.

etc...

Дали и "българският"(?) източник не оцветил малко истината? И аз влязох в сайта на iGenea и не намерих цитатите които предлага.

Но, намерих това:

Post from iGENEA to 02.10.2008

Albania:

30% Illyrians

15% Phoenician

14% Hellenen

18%Thraker

2% Vikings

20% slavs

Greece:

10% Germanic

10%illyrians

20% slavs

20% phoenician

5% macedonian (in north more than 18%)

35% Hellenen

Bulgaria:

49%Thraker

11%macedonian

15%slavs

15%hellenen

5% pheonician

Macedonia:

30%macedonian

10% illyrian

15% hellenen

5%phoenician

20% germanic

5% hunnen

15% slavs

Bosnia

50% Illyrer

4% Thraker

20% Germanen

6% Hunnen

15% Slawen

15% Kelten

Serbien:

30% Slawen

9% Phönizier

21% Illyrer

14% Kelten

8% Hellenen

2% wikinger

18% Germanen

A antic macedonian genetic profile exists and has been discovered through the comparison of archaeological funds and persons with macedonian roots. These studies enable us to determine the macedonian roots of a person. We have 30% of macedonians in Macedonia, 20% in Greece an minorities in Bulgaria and Albania.

It is very important to differ between politics and genetics, we are a genetic institute and we don't have politic aims.

All our data are published under the menupoint "Litterature", here the direct link:

http://www.igenea.com/docs/bibliographie.pdf

Inma Pazos

iGENEA

Tel. +41 (0)43 233 81 51

info@igenea.com

www.igenea.com

http://www.igenea.com/index.php?content=132&st=287

Т.е. според iGenea, античният македонски ген все пак съществува. И има много значима разлика между политика и генетика.

Моето мнение: Крайно време е на Балканите да се забрави за политика, поне когато се говори за наука. Иначе последната няма да я има.

Или ще я има - фалшива и цензурирана, като от едно друго време, в близкото ни минало.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Тука нещо се озадачих - от цитираната по-горе таблица излиза, че в България няма древни българи (прабългари), а преобладават траките 49% ?!? :post-20645-1121105496: Иначе процентът на славяните е точен - 15 %. 5 % се губят неизвестно защо; останалите трябва да ги анализирам. Ква стана тя сега - май отиваме на автохонизъм, а ?!? :vertag: Обаче трябва да се има предвид, че това са някакви средни статистически извадки, а не цялостно изследване на населението!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Някоя знае ли този институт iGENEA къде е базиран? По какви въпроси работи, свързан ли е с определена(и) държава(и)? Защото тези резултати ме карат да мисля, че зад подобно изследване стои голяма сума, преведена целево на сметката на института.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Абсолютно вярно е ,че старите македонци са новите такива .

Били са отвлечени от аварския каган към Срем и Горни Дунав , но после се връщат по местат си водени от княз Кубер . Пише си го в историческите "Чудесата на св. Димитър ".

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

за пореден път виждаме как генетиката обслужва политически интереси. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Абсолютно вярно е ,че старите македонци са новите такива .

Били са отвлечени от аварския каган към Срем и Горни Дунав , но после се връщат по местат си водени от княз Кубер . Пише си го в историческите "Чудесата на св. Димитър ".

Е как новите македонци ще са същите като старите, при условие, че днешните македонци, така наречени, които живеят на територията на днешна Македония, са си чисти българи, колкото и грубо да звучи? :head_hurts_kr::post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е, не!

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...