Отиди на
Форум "Наука"

Увеличиха 2008-ма с една секунда!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Със секунда ще се увеличи мигът, преди заветното 10, 9, 8... и настъпването на Новата година.

Причината е, че тазгодишният 31 декември ще бъде по-дълъг от този миналата година с една секунда.

Хронометристите взеха решение на международен консорциум да добавят секундата и така денонощието няма да има продължителност от 23 часа 59 минути и 59 секунди, а ще продължи точно 24 часа.

За възможността продължителността на денонощието да е непостоянна се говори още през XIX век, но едва с изобретяването на атомния часовник през 1949 г. става възможно извършването на достатъчно сложни измервания.

Факторите, които влияят на продължителността на годината, са свързани с неравномерното въртене на Земята, която се влияе от лунната гравитация, а също и от атмосферни, и вътрешноземни процеси.

За първи път допълнителната секунда е въведена през 1972 г., а за последно е използвана през 2005 г.

Подобна корекция за 2008 г. е можело да се въведе на 30 юни или на 31 декември.

С нея 2008 година ще се превърне в най-дългата за последните 16 години.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Божке каква тарапана за една секунда :) колко е важно да си синхронизирваме часовниците хммм....иначе ще ни избяга времето :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Дежурният на фара в Шабла пръв в България посрещнa Новата 2009 година. Астрономическата година в най-източната точка на страната настъпи 19 минути по-рано, отколкото в София, посочи отговорникът на навигационно съоръжение Атанас Атанасов, цитиран от БТА.

Фарът е разположен на нос Шабла и се намира на брега на морето на 43 градуса и 32 минути северна ширина и 28 градуса и 36 минути източна дължина. Осмоъгълната му кула е висока 32 метра, а светлината му, която се вижда на 17 морски мили, предпазва корабите от плитчините между Дуранкулак и нос Шабла.

Фарът е умалено копие на Александрийския фар, работил е по време на Кримската война, бил е разрушен, а в днешния си вид е възстановен през 1856 година.

http://www.gradski.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Тази работа - добавянето на секунда - нещо никак не ми харесва; ето само няколко възражения:

1 Ако има нещо да пречи на планетат да се върти равномерно, което мога да приема само теоритично, защото изброените тук фактори само посочват евентуални причини, но не доказват нищо конкретно, то защо да не предположим, че и за нашите часовници има пречки за точно мерене?

2 Прословутия "атомен" часовник, който всъщност е по-скоро електомагнитен, също не може да се приеме за точен еталон за мерене на време. Той се изработва от хора и това е достатъчна причина да се компрометира неговата точност. Другото е, че за да имаме достатъчно точно трептене на цезия, ни е необходима перфектно чиста химическа среда. Избран именно цезий, защото неговите атомни трептения са най чести и би могло да се състави алгоритъм за изчисляване на грешките му.

3 Последно, но не най маловажно, не мисля че трябва да се довераваме на хора на държавна служба, силно зависими от политически интереси и дори - назначавани според крайно съмнителни критерии от политици. Не само у нас има корупция, интриги и злоупотреби.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...