Отиди на
Форум "Наука"

Сверяване на часовниците по интернет


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

От догодина в България ще стане възможно часовниците да се сверяват с точност до милисекунда по интернет. Времето у нас се измерва от три атомни цезиеви часовника, които са в Българския институт по метрология в лабораторията по време и честота, съобщи пред БТА Цветанка Александрова, началник на Лаборатория "Измерване на време и честота" към института.

Часовниците предават информацията за времето към БНР. В страната точността на разпространената информация се спазва точност под 50 милисекунди. С трите си часовника България е наравно с над 60 държави по света, които притежават общо 250 атомни часовника, и участва във формирането на алгоритъма на времето.

С внедряването на тайм-сървър от интернет ще можем по всяко време безплатно да си сверяваме часовниците с времето, което отчитат атомните уреди. Тези, които искат да получат най-прецизни данни за движението на секундите и минутите, ще ползват услугата срещу такса.

Достъпът до точно време чрез интернет е възможен в повечето европейски държави. За да стане и в България достъпна тази възможност, е необходимо да се извърши още организационна и нормативна работа, с която се занимават експерти от Института по метрология. Сумата, която е необходима за покупка на тайм-сървъра (уред за кодиране на скалата за време) е по-малко от 20 000 лева.

От услугата ще имат полза много от организациите и институциите. Банките ще могат да сверяват своите сървъри чрез национален, а не чрез такъв, който е извън България, защото това би скъсило времето, за което сигналът пристига до тях. Работещите в АЕЦ "Козлодуй", където се използват рубидиеви и кварцови генератори на време и честота, ще си спестят идване до София за задължителното им калибриране и ще го правят по интернет. Виртуалната услуга ще облекчи работата и на Ръководство "Въздушно движение". Държавните железници, които засега не държат толкова на точността на времето и използват локални часовници, също могат да подобрят точността си, казаха от института.

Лабораторията по време и честота има три атомни часовника едва от тази година. Новите два часовника са осигурени по проект по ФАР, а първият часовник е в института от 1999 г. Той заменя атомния часовник от 1990 г., който сега е сред експонатите в техническия музей в София.

Трите часовника не са лукс, а са нужни, за да може непрекъснато да се сверява дали времето изостава или избързва, въпреки че производителите на сърцевината на часовниците дават гаранция, според която, ако цезиевите тръби имаха достатъчно дълъг живот, то часовниците биха могли да се отклонят с 1 секунда за 300 000 години. Корекциите в международната координирана атомната скала UTC се извършват, за да се изпълни изискването UTC <+- 0,9 секунди от астрономическата международна скала UT, каза Цветанка Александрова. Тези корекции се въвеждат заради външни причини като въртене за земята, промяна на полюсите и други.

Трите часовника се поддържат от енергийна система с тристепенна защита. Последната степен на резервното захранване с ток може да гарантира десет часа работа на атомните часовници, ако в цялата страна спре подаването на електричество. Учените от института се радват, че досега не се е налагало да се използват защитните системи, защото ако спрат атомните часовници, цялата времева скала се губи, което означава, че отброяването и формирането на националните скали трябва да започне отново.

http://www.gradski.bg/

---

1 секунда ще залепим на времето точно в 1 часа 59 минути и 59 секунди на 1 януари.

По Гринуич корекцията ще се извърши в 23 часа 59 минути и 59 секунди предния ден. Така ще изпратим най-дългата година от новия век.

2008-а освен 365-те дни имаше 1 повече, защото е високосна,а сега и плюс една секунда.

Директорката на Лабораторията по измерване на време и честота в Българския институт по метрология Цветанка Александрова уточни, че причината светът да добави секунда е необходимостта да се уеднаквят астрономическата и атомната скала на времето.

"Астрономическата е е неравномерна. Земята се движи неравномерно около Слънцето. По тази причина имаме различна продължителност на деня и нощта. Земята не се движи в кръг около Сънцето, а в елипса, което определя и нейното забавяне и ускоряване", обясни Александрова.

Атомната скала пък е абсолютно равномерна като метроном. Идеята за уеднаквяването е на Международното бюро за мерки и теглилки, чието седалище е в Париж.

Промяната се прави в цял свят.

У нас цъкването на секундата автоматично ще се отрази на трите цезиеви часовника, които се намират в Института по метрология. Те възпроизвеждат дефиницията за секундата.

http://www.dnes.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...