Отиди на
Форум "Наука"

Разгадаха причината за остаряването!


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Учените идентифицираха химичния процес, водещ до остаряване, като по този начин направиха още една стъпка към постигане на по-дълъг живот и по-гладка кожа.

Учените са открили три химически катализатора, които регулират продължителността на живота на клетките и вярват, че оказвайки влияние върху тях, могат да увеличат продължителността на живота и да намалят външните белези на остаряването.

Изследването на учените от Стандфордския университет в Калифорния потвърждава все по-често изразяваните мнения, че предизвиканото от напредването на възрастта разрушаване на тъканите, органите и дори кожата на лицето е процес, който протича активно в тялото, а не се дължи на постепенното отмиране на остарелите клетки.

Учените открили два протеина, които според тях влияят пряко върху процеса на застаряване. Единият - SIRT6, предпазва клетките от застаряване, а другият - NF Kappa B, стимулира този предпазен процес.

Изследователите открили за първи път, че двете вещества си оказват взаимно влияние и поддържането на относително количество от тях в човешкото тяло може да добави още няколко години към средната продължителност на живота и да намали бръчките.

Те смятат, че някои индивиди имат по рождение различни количества от тези вещества в тялото си и именно заради това някои хора генетично са предразположени да живеят по-дълго.

Изследването, публикувано в сп. Cell, се основава на експеримент с две групи мишки - в първата протеинът SIRT6 бил в ограничени количества, а в другата група с по-възрастни мишки действието на протеина NF Kappa B било блокирано.

Мишките в първата група остарели бързо и умрели само след четири седмици в резултат на увеличаването на NF Kappa B в системата.

При втората група мишки изследователите открили, че когато количеството на протеина NF Kappa бъде намалено, те изглеждат по-млади.

"Изглежда, че основната задача на SIRT6 е да ограничава действието на NF Kappa B и да намалява проявлението на гените, асоциирани с остаряването", счита д-р Хауърд Чанг, професор по дерматология в Станфордския университет.

http://www.dnes.bg/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...