Отиди на
Форум "Наука"

Lost - Изгубени


Recommended Posts

  • Потребител

Късно през 1800 година (първа времева линия): „Черната скала” е бил кораб с роби, който по това време е пресичал Тихия океан. Корабът е пренасял голям брой метални асортименти. Най-неочаквано той среща Острова на „Изгубените”. Фактът, че Островът има уникални магнетични способности, той явно е привлякъл металните асортименти от кораба към него. И така „Черната скала” се озовала на Острова.

При преминаването си през невидимия балон на Острова, корабът е създал „дупка”, чиито координати са „305” или това са специалните координати, през които екипът на Русо преминава, за да отиде на Острова. След разбиването на кораба, хората, които са били на него, са окупирали Острова, заживявайки на него. Ричард е техен потомък.

1970-2007 (първа времева линия): Ричард се ражда и става водач на „Другите”. Около 1970 година, инициативата ДАРМА идва на острова, за да провежда експерименти. Първоначално, ДАРМА нямала намерение да използва Острова за пътуване във времето. Но след 1970 те открили, че Островът може да увеличи магнетичните си способности и да „огъне” времето и пространството. Имало едно единствено място на Острова, което като се задвижи, може да „изкриви” времето и пространството, предизвиквайки пътуване във времето. И така Островът можел да се превърне в голяма машина на времето. За нещастие, ДАРМА не можела да контролира „прескачането във времето”, когато са използвали колелото под земята, което се върти. Вместо да оправят това колело, ДАРМА решила да създаде по-малка машина, която да връща назад във времето само хора или животни, но не и целия остров.

В началото, когато тествали новата машина на времето, ДАРМА използвали главно животни (най-вече полярни мечки и зайци), за да избегнат възникването на времеви парадокси и катастрофи. Първата мисия на ДАРМА била да се види дали ще може да се увеличи живота на дадено животно. Те изпратили полярна мечка няколко години назад (чрез машината на времето в станцията „Орхидея”) и след това променили неговата естествена среда на живот, за да видят дали ще може да оцелее. Например, ДАРМА изпраща една полярна мечка няколко години назад в пустинята. Ако приемем, че мечката ще живее определен брой години, на теория, изпращайки я назад във времето, то тя ще оцелее независимо при какви условия (например както някои герои от Изгубени успяха да „измамят” смъртта при засичане на пистолета или други сили на природата).

Скоро след експериментите с полярни мечки, ДАРМА започнала да изпраща хора назад във времето. След няколко години изучаване на машината на времето, ДАРМА била любопитна дали тази машина ще позволи хора да променят историята. За да разбере дали хората могат да променят „бъдещето, което вече е написано” накарвали пътуващите във времето да направят такова нещо, което би променило историята. За съжаление, те не могли да направят нищо, което би променило до голяма степен историята. И така важно е да се отбележи, че пътуващите във времето не могат да пренапишат историята.

Отчаяни от това откритие, водачите на ДАРМА искат да намерят някаква друга полза от тази машина. Те намират хората, които тогава са населявали острова, и те стават новите опитни зайчета в експеримента на ДАРМА за пътуване във времето. Въпросът: дали ако изпратим хора във миналото, то те ще се излекуват напълно от например смъртоносен вирус? Без предупреждение, ДАРМА пускат вирус на острова, който инфектира много от хората на Ричард. След това те твърдели, че могат да излекуват тази „болест” с един много специален уред (Машината на времето). Това, както се разбира, не е ясно на хората на Ричард и те си мислели, че уредът е просто някаква ваксинираща машина. Както може и да се досетите, тестовите обекти са влезли в машината на времето, отишли са назад във времето и са се излекували напълно от вируса. Но в последствие биват убити от „Пушека”. Той е средството на Острова, което служи за корегиране на някои времеви парадокси. Виждайки „Чудовището-пушек” за първи път, ДАРМА разбират, че полза от машината на времето няма. Единствено, което са направили, е да разгневят Острова и да дадат истинското име на „Другите” – „Враговете”.

Отдолу са правилата за новосъздадената машина на времето:

1. Когато се връщаш назад във времето, видъг на тялото ти няма да се промени. Например, ти си на 50 години. Когато се върнеш 10 години назад, ти няма да се подмладиш с 10 години (тялото ти няма да получи вида си както тогава, когато си бил 40 годишен). Обаче, докато изживяваш 10 години от своя живот, твоето тяло няма да остарява докато не достигне датата, в която си влязал в машината на времето.

2. Когато отиваш назад във времето, отиваш със същата прическа, татуировка и памет. Обаче да кажем, че си парализиран. „Съдбата” трябва да промени някои неща, за да се увери, че ти ще изиграеш ролята, която си вече изиграл в миналото. Плюс това, машината на времето, може да излекува всякакъв вид болести, което е вид приоритет, ако искаш да влизаш в нея. Обаче след като стигнеш момента в бъдещето, когато си влязал в машината на времето, „Съдбата” ще намери начин отново да те парализира. Да кажем, че първият път си бил парализиран, падайки от висок етаж. И защото „вселената има хубав начин да поправя грешките на времето”, след това може да те блъсне кола и така отново да те парализира.

3. Когато се връщаш във времето, можеш да промениш единствено неща, които не играят важна роля върху съдбата ти. С други думи, ако си бил на църква на определена дата от миналото си и след това се върнеш на тази дата, то ти не е задължително да отидеш на църква. Обаче, ако по време на престоя ти в нея си повярвал в нещо, то Съдбата ще успее по някакъв начин така да ти повлияе, че да повярваш в същото нещо отново. За да повярваш, Съдбата може би ще те изправи пред смъртта или някакъв странник ще те срещне и ще ти каже да повярваш в нещо… или просто Съдбата ще те убие, ако не намери начин да те убеди да повярваш в това, в което си повярвал първия път.

4. Ако отидеш назад във времето и умреш, то ти няма да си напълно мъртъв, защото историята ти вече е написана и ти всъщност си живял в бъдещето (така че е невъзможно да умреш). Ти ставаш „полумъртвец”, докато времето не си навакса и достигнеш до мига, в който си влязъл в машината на времето. С други думи, присъствието ти може да бъде узнато от едни, но не и от други. Присъствието ти ще се разбере само тогава, когато ще се изиска да въздействаш на съдбата.

5. Ако никога си нямал дете, то ти няма да можеш да се върнеш назад и да родиш. Съдбата няма да позволи нов човек да съществува в миналото, който по принцип не е съществувал. Затова, Съдбата или ще убие майката, или детето или и двамата, за да корегира този времеви парадокс.Освен ако съдбата не реши да използва майката или детето като „заместител” на някой друг от времевия сценарий.

6. Тези правила за „Машината на времето” не са базирани върху физически определения за пътуване във времето. „Правилата” са за това как Съдбата иска да запази обичайния времеви сценарий. Съдбата ще направи всичко възможно да запази този времеви сценарий – вече сме виждали духове и „Пушека” в Изгубени. И така, ако се водим от определението на шоуто за пътуване във времето, то „съдбата има забавен начин да корегира времевия сценарий”.

1988 (първа времева линия): Екипът на Русо е враждебно настроен срещу ДАРМА. Те не са се присъединили към „Другите”. Те просто са дошли на Острова. В тази т.н. първа времева линия, Алекс никога не е била пленявана от Бен. Всъщност, Русо е отгледала Алекс на Острова чак до 2007 година. Също така, евентуално Русо може да не е убила целия си екип!

2007 (първа времева линия): Група религиозни фанатици научават за способността на Острова да „изкривява” времето и пространството. Алекс може би е водачът на тази група. Те решават, че Островът трябва да се унищожи, за да се защити бъдещето, затова те донасят бомба на Острова, за да унищожат както него, така и тези, които го населяват. Ричард разбира тази опасност и преминава скришом защитата на ДАРМА и влиза в машината на времето в станцията „Орхидея”. Той става пътешественик във времето и се изпраща с 45-годишното си тяло през 1900 година! В сезон 5 на Изгубени, виждаме Ричард вече във втората времева линия, където той преживява своя живот до годината 2007 и затова той никога не остарява.

1900-1950 (втора времева линия): Ричард сега е пропътувал повече от 100 години назад във времето и сега тази втора времева линия възприема живота на Ричард от негова гледна точка. Уникалното за Ричард е фактът, че той няма да остарява, докато не навакса с времето и стигне до деня, в който е влязъл в машината през 2007. Той има за цел да намери начин да спре Алекс, която възнамррява да унищожи Острова. Също така той се досеща за това, къде ще бъдат дадени хора и какви случки ще се случат. Назад във времето Ричард използва спомените си, за да обедини хората от кораба „Черната скала”- един от тях е Чарлз Уидмор.

1970-1988 (втора времева линия): Бен е роден извън острова, но с помощта на Хорас ( http://lostpedia.wikia.com/wiki/Horace ) и Ричард, Бен е доведен на Острова. Докате расте на Острова, Бен работи с Ричард, помагайки му да измисли план за това, как да попречи на Алекс да унищожи Острова през 2007. Бен отвлича Алекс, за да може да я защити и да промени нейната представа за Острова и така Той да бъде спасен. Обаче, тъй като „Съдбата има забавен начин да корегира времевия сценирии” Чарлз Уидмор замества. Алекс и ще стане лидер на групата, която ще унищожи Острова през 2007.

2007 (втора времева линия): Невъзможно е Уидмор да бъде спрян и той явно ще успее с мисията си да унищожи Острова (която беше мисията на Алекс от първата времева линия). Бен, също като Ричард, успява да проникне до машината на времето и се връща назад през 1970 година, годината в която се е родил. И така започва трета времева линия (от гледната точка на Бен). Точно затова Бен твърди, че е прекарал целия си живот на Острова.

1970-1996 (трета времева линия): Бен и Ричард сега знаят, че не могат да предотвратят унищожаването на Острова в бъдещето (през 2007). Съдбата винаги ще се погрижи това да стане. Единственото решение е Бен да намери начин да спре времето на Острова.

1995 (трета времева линия): В миналото Бен е работил с човек на име Яков (Джейкъб). За нещастие, Джейкъб е умрял в тази времева линия на Бен. Тъй като Джейкъб е живял през първата времева линия, неговият дух все още може да комуникира с Бен. Той му помага да изпълни мисията си. Джейкъб накарва Бен да очисти всички от инициативата ДАРМА, които в този момент са били на Острова. Съдбата не се намесва, защото не смята, че тази промяна на историята е чак толкова фатална. Спомняте си, че в сезон 1 и 2 на сериала нашите „изгубени” чуваха шепоти от джунглата. Всъщност това са хората от ДАРМА, които също са живели в 1 и 2 времева линия, но са умряли заради Бен през третата. Също така, Яков (Джейкъб) информира Бен, че Чарлз Уидмор трябва да напусне Острова, защото ще бъде заплаха за бъдещето му. Бен послушва съвета на Яков (Джейкъб) и изгонва Уидмор от Острова.

1996 (трета времева линия): Бен, Ричард и Микхаел намират начин да съединят станцията „Лебед” (където е бутонът, който трябва да бъде натискан всеки 108 минути) със станцията „Орхидея”(където е колелото, което служи като машина на времето). И когато Дезмънд натиска бутона в станцията „Лебед” всеки 108 минути, той всъщност връща времето на Острова с 108 минути. Така времето на Острова спира за години наред! Единственият начин да преминеш от реалния свят с реално време в Острова, чието време е спряло, ти трябва да преминеш през специалните координати, които ни станаха ясни в сезон 4. Спомняте ли си, когато Бен в 3 сезон казва на Ричард: „Спомняш ли си как празнувахме рождените си дни?” Наистина, ако времето на Острова е спряло, то те никога няма да могат да празнуват рождените си дни. И тъй като времето не тече, ще бъде много трудно да се раждат деца. Затова всички, които изражда Джулиет, умират на Острова.

1996-1996 (трета времева линия): Няколко години Келвин и Дезмънд натискат копчето в станцията „Лебед”. Островът теоретически е невидим, защото времето на него се рестартира всеки 108 минути, така че само хора вътре в магнетичния балон на Острова могат да преживеят това спиране на времето. Какво иска точно да направи Бен? Първо: да спре времето, така че то никога да не достигне 2007 за Острова. Второ, той иска да направи така, че хората да живеят вечно. Бен, всъщност, не е лошият. Той просто иска да запази времевата линия и да създаде „вечна” младост, спасявайки Острова. Истина е, че той изпълнява мисията си по малко по-странен начин, но можем ли да го виним? Той не може да каже на никого за това „спиране на времето”, защото тази информация, попаднала в грешните уши, може да доведе до големи последици. И след това, най-вероятно да провали плана му.

1996 – Спиране на времето (трета времева линия): Когато Дезмънд не успява да натисне бутона в станция „Лебед”, той временно измества Острова през 2004 година, появявайки се тогава, когато над него прелита Океаник 815 (самолета на „изгубените”). Тъй като Бен се опитва да „разбие плана на Съдбата” като спре времето на Острова, обратно Съдбата решава да наруши цялостта на космическото време като донася нашите приятели на Острова. Тук е важно да се отбележи, че Океаник 815 никога не се е разбивал на Острова при първа и втора времева линия. Това е защото, през първата и втората времева линия Съдбата не е имала нужда от промяна. Сега обаче нещата са различни. Бен е отвлекъл Алекс и прогонил Уидмор от Острова и затова Съдбата трябва по някакъв начин да спре мисията на Бен, която е да спре унищожаването на Острова през 2007.

1996 – Спиране на времето (трета времева линия): Всички странни неща, които видяхме в сезон 1 и 2 на ИЗГУБЕНИ са заради това, че катастрофиралите от полет 815 на Океаник сега живеят през 1996 година. Затова Джон Лок може да ходи и Роуз се излекува – през 1996 година Лок не е бил инвалид, както Роуз не е била болна. Също така и бащата на Джак не е бил мъртъв. Точно и затова някои герои имат определени способности (като Уолт) – те технически са от бъдещето. Да се върнем към „Пушека”. Той е някакво създание на времето и пространството. Неговата работа е да корегира и да предотвратява нещата, които могат да променят вече написаното бъдеще. Ултразвуковата бариера е „времева бариера”, която като е включена разкрива нормалното време – сегашното. Точно и затова „Пушека” не може да премине през нея- просто няма нужда от корегиране на настоящето.

2001 (трета времева линия): Уидмор е изгонен от Острова от Бен. Той е алчен и използва своите умения за предсказване на бъдещето, за да прави залози извън Острова – което го прави мултимилионер в реалния свят. В момента, когато Бен спира времето на Острова, Уидмор е извън него и затова той не може да го намери, защото Острова продължава да съществува в миналото през 1996 година. Уидмор получава някакси координатите, през които е влязъл кораба „Черната скала”. Той наема съпруга на Либи да отиде на Острова. И тъй като той в последствие умира, Либи дава същия този кораб на Дезмънд. Тук вече не е ясно дали Уидмор изпраща Дезмънд умишлено на Острова, за да се отърве от него или е просто някакво съвпадение, че корабът се озовава точно в ръцете на Дез? Тъй като лодката е на Уидмор, в нея се намират координатите на Острова и Дезмънд ги използва и се озовава впоследствие на Острова, където вече времето е спряло.

1996 - Спиране на времето (трета времева линия): Случките, които са се случили през сезон 1 и 2 се случват точно сега. Люкът е открит от Лок, което в последствие го отвежда до натискането на бутона всеки 108 минути. След това Лок не натиска бутона и Дезмънд завъртява предпазния ключ. Така той изключва системата, която свързва станция „Лебед” със станция „Орхидея” и сега времето на Острова отново официално си тече. Обаче Островът съществува през 1996 (не 2004). Когато Дезмънд завъртява спасителния ключ, животът му преминава пред очите, защото всъщност той трябва да преживее отново 9 години от своя живот – да преживее както и напускането му на Острова, смъртта на Чарли, и след това започвайки своя нов живот, срещайки Пени извън Острова, така и завръщането му на него. Дезмънд не може да избяга от съдбата си. Причината, заради която Дезмънд трябва да преживее отново тези 9 години е или това, че е този, който е завъртял ключа, или това, че е понесъл изключително високо ниво на магнетична радиация (която се уточни, че я има в сезон 4). Ще се осмеля да кажа, че тази станция е вероятно „в сърцето на магнетичния балон на Острова” и затова той е бил така да се каже ясновидец на своето алтернативно бъдеще (от колкото нашите приятели на плажа). И именно затова той получава тези видения за смъртта на Чарли. Кой знае колко пъти Дезмънд е трябвало да преживее живота си? И всеки път, в който го прави, той вижда как „Изгубените” се измъкват от Острова благодарение на това, че той е изпратил съобщението си.

2004 (трета времева линия): Чарлз Уидмор е свидетел на изчезването на Дезмънд през 2001 година. Той знае, че Островът все още съществува, но не знае „кога”. Той също така знае, че изчезването на Океаник е заради Бен, който контролира времето на Острова. Точно тогава той инсценира катастрофата на Океаник, поставяйки фалшив самолет и хора вътре. Причината за това е, че той иска другите да не узнават за Острова и изпраща негови хора, които трябва да го намерят. Уидмор иска да убие Бен и да поеме контрола над машината на времето, за да се върне във времето, на теория, и да придобие вечна младост. За нещастие за Уидмор, Съдбата няма да му позволи да завземе Острова толкова лесно. Наоми, Фарадей, Лапидъс и Шарлот са изпратени от нея, за да помогнат на „Изгубените” срещу хората на Уидмор. Отново „Съдбата има странен начин да се самокоригира”.

1996 (трета времева линия): Саид и Дезмънд напускат Острова, преминавайки набързо от 1996 през 2004 (годината на външния свят). Дезмънд получава всичките видения, защото умът му се преплита с неговия от 2004 година!

И така веднъж, щом всичките „Шестима от Океаник” достигнат безопасна дестинация, той изчезва. Това е защото Бен е завъртял колелото в станция „Орхидея”, което изпраща Острова в различни години между 1900 и 2004.

2005 (трета времева линия): Когато Бен завъртва колелото на станция „Орхидея”, Съдбата го изпраща в пустинята през 2005 година. Той ще потърси помощта на Саид, за да осигури гладкото протичане на плана му (относно 2007 година). Саид се съгласява да работи за Бен, защото иска да си отмъсти за убитата му съпруга (Надя) и може би защото Бен му обещава да се върнат назад във времето (след като си свършат работата) и да спасят съпругата му.

След това Бен е избирал да убие точно тези хора, чиито съдби ще запазят новата времева линия – може би тези хора са членове на ДАРМА – и веднъж щом Бен елиминира всеки един от тях, то той ще успее лесно да се върне на Острова. Ясно е, че Бен иска просто да убие всички от ДАРМА и да си възвърне контрола над тяхната машина на времето.

2007 (трета времева линия): Когато Лок завъртява колелото на времето ( в станция „Орхидея”), той (също като Бен) напуска Острова и навлиза във времето извън него. Сега ролята на Лок е да върне всичките шестима на Острова. Джон трябва да направи това, защото „Шестимата” ще изиграят важна роля при спасяване на Острова от унищожение (това ще стане в четвъртата времева линия). Може би има някакво пророчество, което гласи, че Лок е единственият, който може да надхитри съдбата и да спаси Острова от унищожение. Едно нещо е сигурно: има нещо различно в Лок – нещо, което ни кара да мислим, че той има силата да направи нещо, което Бен не е могъл в миналото.

1970 (четвърта времева линия): „Шестимата от Океаник” и Бен взимат полета, който ги донася отново на Острова, който сега съществува през 70те. Главната мисия в сезон 5 и 6 на Изгубените е да помогнат да се промени миналото, за да се създаде ново бъдеще, при което ОКЕАНИК 815 никога не се разбива на Острова през 2004 и никой и никога не го унищожава през 2007. По някое време Бен може би ще обещае на „Изгубените”, че има възможноста да промени тяхното минало, за да имат това бъдеще, което винаги са искали. И така се връщаме на основната тема на шоуто: независимо какво правят Бен/Ричард, дали те наистина могат да променят бъдещето? Може би те просто ще трябва да променят само едно нещо, което се е объркало в миналото? Може би промяната на това нещо ще предотвари катастрофите в бъдещето? Или може би ИЗГУБЕНИте ще направят нещо религиозно или някой от тях ще се окаже човекът чудо и той ще успее да наруши правилата на Съдбата. Сигурен съм, че веднъж щом навлезем на дълбоко в сезон 5, ще стане още по-ясно за това каква е тази катастрофа. Само времето ще покаже!

Заключения:

Сериалът ИЗГУБЕНИ е за Съдбата срещу свободната воля. Ако нещо се е случило в миналото, дали има някакъв начин като се върнеш във времето да се промени времевия сценарий? Досега в ИЗГУБЕНИ никой не е успял да пренапише бъдещето. Сега след като Лок е отнесъл Острова назад във времето, той се е провалил в опита си да създаде перфектен свят на Острова, също както се провали и спирането на времето на Бен. По някаква причина, Лок вярва, че когато върне Джак и всички обратно на Острова, Острова ще им позволи да използват т.н. „свободна воля” да направят перфектен свят на Острова – който ще бъде свободен от правилата на съдбата и от външния свят.

Aвтор: Jason Hunter

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...