Отиди на
Форум "Наука"

Седмица на гората в Рила


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

С изложба, залесителни дейности и други прояви за популяризиране на природните забележителности в района ще бъде отбелязана Седмицата на гората.

Седмицата на гората тази година е от 6 до 10 април и ще премине под мотото "130 години централна горска служба".

Специалисти от парковата дирекция ще участват на национална среща в София, както и в специализираното изложение "Природа, лов и риболов" в Пловдив.

В областния център Кюстендил ще бъде открита изложба на фотоси за природните забележителности, културно-исторически обекти, ценни представители на флората и фауната на територията на парка.

През седмицата ще се организира окопаване на дръвчета, както и акция за залесяване в района на село Люлин, която се организира съвместно с Държавната агенция по горите, Регионалната дирекция по горите в Кюстендил и Държавното горско стопанство в Радомир.

Горите в Природен парк "Рилски манастир" заемат 16 046 хектара, от които 2752,8 хектара са клекови формации.

В горите на България са регистрирани 109 дървесни вида, а на територията на парка се срещат 35 дървесни вида или тук е представено 32% от дървесното разнообразие на страната.

Най-често срещани на територията на парка "Рилски манастир" са бук, смърч, бял бор, ела, бяла мура, клек, зимен дъб, бреза, трепетлика и елша. Преобладаваща част са иглолистните видове - 68,3 на сто, а останалите са широколистни.

Горските масиви в парка обхващат територии с надморска височина от 1400 до 2000 м. Около 22% от горите са в ниския пояс до 1400 м. Тук са разпространени главно широколистни дървесни видове, а горите на терените с надморска височина над 2000 м са основно иглолистни.

http://news.ibox.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...