Отиди на
Форум "Наука"

Кръв - състав и функции


Deniz

Recommended Posts

  • Потребител

Кръв - състав и функции

Кръвта се състои от кръвни клетки и течна плазма. В организма тя изпълнява жизнено важни функции:

- Транспортна функция - пренасяне на необходимите за клетките в тъканите и органите хранителни вещества, соли, кислород, както и отнасянето на отпадните продукти от клетъчната обмяна до отделителните органи;

- Поддържане на хормоналното равновесие и постоянството на вътрешно-телесната среда /Рн, йонен състав, състав, телесна температура и други;

- Защитна функция. Кръвта участвува директно в имунните процеси и фагоцитозата /унищожаване на външни за организма микроорганизми чрез специализирани клетки/.

Кръвните клетки или /т.н. формени елементи на кръвта/ имат общ произход от една полипотенциална стволова кръвообразуваща клетка, която се намира в костния мозък.

Еритроцитите са безядрени клетки. Броят им е около 4-5.10 12/мм3 и основната им функция е пренасяне на кислорода от белодробните алвеоли до тъканите и отвеждането на въгледвуокива от тъканите до белодробните алвеоли и от там - посредством издишването - в атмосферата. Тази функция на еритроцитите се изпълнява от съдържащия се в тях хемоглобин. Той представлява желязо-съдържащ белтък и притежава свойството да се свързва обратимо с кислорода и въглеродния двуокис .

Левкоцитите /или белите кръвни клетки/ са други формени елементи на кръвта и представлява разнородна група клетки:

1. Гранулоцити /наречени така поради това, че съдържат гранули в цитоплазмата си/. Най-важни са неутрофилните гранулоцити, които имат способността да фагоцитират;

.2. Агранулоцити, които не съдържат гранули в цитоплазмата си. В тази група влизат:

а/ моноцити /макрофаги/, които имат способността да фагоцитират;

б/ лимфоцити, които са основните клетки на имунната система и се образуват в лимфните органи. Чрез тях организма реагира срещу проникнали отвън или възникнали от него клетки или вещества с чужда генетична информация.

Лимфоцитите са два вида: В- и Т-лимфоцити.

В-лимфоцитите участвуват в хуморалния тип имунен отговор чрез свойството си да изработват антитела срещу чужди на организма антигени от клетъчен и друг произход. От групата на В-лимфоцитите са и клетките на имунната памет.

Т-лимфоцитите реализират клетъчния имунен отговор заедно с макрофагите без посредничеството на антитела;

4. Тромбоцити /т.н. кръвни плочки/.Те участвуват в кръвосъсирването и се образуват чрез сепариране от мембраната на гигантските костномозъчни клетки /т.н. мегакариоцити/. Тромбоцитите притежават способността да се разпадат много бързо и да се слепват в конгломерати, в които бързо отделят ензими и в резултат се образуват нишките на фибрина основата на кръвния съсирек.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...