Отиди на
Форум "Наука"

Правила - Судоку


Recommended Posts

  • Администратор

Судоку е логическа игра с цифри. В най-разпространеия си вариант се играе върху мрежа от 81 квадратчета представляващи игрално поле от 9 еднакви квадрата, всеки от който с девет квадратчета. В условието на всеки ребус са предварително дадени правилните места на няколко цифри. Целта е да се запълнят останалите квадратчета, като във всяка група 3х3, всеки ред и всяка колона числата от 1 до 9 не трябва да се повтарят.

Правила и сложност

Правилото е само едно: Във всеки квадрат от 3х3, колона и редица (а в някои разновидности на играта и по диагоналите) да се попълнят цифрите от 1 до 9 без да се повтарят.

Сложността на ребуса се определя от предварително дадените цифри на верните им места. Сложността не зависи от броя на зададените цифри, а от мястото им и връзката между тях. Ребус с минимален или дори никакъв брой начални условия може да се окаже много по-лесен за решаване от друг, в който предварително са зададени повече от половината. Съществуват компютърни програми, които могат да определят сложността на ребус, базирайки се на броя на необходимите техники за решаването му.

Sudoku-by-L2G-20050714.gif

Cross-hatching.gifЕдинствено възможно място на числото 5

Техники за решаване

Защриховане: За пример ще потърсим мястото на числото 5 в горния десен квадрат. Водейки се от правилото, че всяка цифра се среща само по веднъж в колона и редица защриховаме колоните и редиците, където търсеното число 5 не може да бъде. Така маркираното в зелено квадратче остава единствено възможно.

Маркиране: При тази техника във всяко квадратче се попълват всички възможни цифри. Често в едно квадратче е възможно да има само една цифра "кандидат" за него. В дадения пример такива са цифрите 3 и 4 в най-долният десен квадрат.

Видове

Броя на квадратчетата и формата на регионите, които образуват варират от 2х2 (судоку за деца) до 25х25 (судоку - гигант). Играта съществува и под формата на куб (судоку куб), подобно на кубчето Рубик, но цветовете са заменени с цифри.

История

Играта е измислена от швейцарският математик Леонард Ойлер през 18 век и се разпространява с наименованието "магически квадрати". Едва през 70-те години на 20 век американеца Хауърд Гарнс преработва играта до сегашния и вид и през 1979 г. я публикува в специализирано печатно издание. Истинско признание играта получава едва през 1984 г. след лансирането и от компанията Nikoli в Япония, от където и остава и името судоку (от су-цифра и доку-единствен).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...