Отиди на
Форум "Наука"

"Татарско" изговаряне на титлата Улухан (Vlucham)


Recommended Posts

  • Потребител

Чудесно, че са я качили в нета, а и ти, че я откри. Иначе почитателите на кан-кана никак няма да се зарадват на това:

:tooth:

Нека в нова тема се разгледа…

Приемаме известието на Мачей Меховски:

Улухан (Vlucham) – Велик /Улуг- Vlu/ Хан /сham/, “Велик Хан” на езика на татарите

Улаци, Олаци – така татарите наричат “Влахите” от Средна Азия /по Р. Бейкън, Рубрук/

БалаХшан - така татарите изговарят топонима "БалКан" /по М. Поло/

Обаче как са се наричали самите тези?

Vlucham - Влъчам – Вълчан - Влъкан – Вълкан - Велик Кан /“Великан”/ - Велико – Велко… Българите нямат “ВълХан”, като име или титулатура, а това че други са произнасяли иначе не означава нищо повече от това, че тези другите така си говорят, нали?

Старобългарските надписи са изрични – КАННАС – КАНЯЗ.

А сега да видим за “БАЛК-ХАНски, БАЛХ-КАНски или БАЛ-КАНски полуостров”

Добавям слудното от “протобългарин”, по тази тема:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=...amp;#entry40547

М.Поло посещава района и нарича Бадахшан с названието Баласиан. Етимологията е Балахшан се обяснява аналогично на Балкан, от bal – висок и авестийското šaiiana, χšaiana – страна, което обяснява прехода Балкан-Балахшан, Балкан е идентично с изходната тохарска форма, а Балахшан е иранизирана. При прабългарите се е запазило изконното тохарско звучене на думата, вкл. на втората част с начално „к”, докато в осетински страна е han и би трябвало да очакваме „балхан” , каквото е названието на двата малки хълма в Източното Прикаспие – Голям и Малък Балхан.

В този смисъл:

Марко Поло - италианец в ХІІІ век указва, че Балкан се нарича от татарите - Балахшан, а други названия са Баласиан, /Vlucham, Валахшан, Валасиан, Валхан - в гр. произнасяне/, Blachcian, Blachorum - значи може да приемем по сведението на Мачей, че полуострова носи името на планинската верига, която от своята страна е кръстена на някой “ВЕЛИК КАН”.

От какъв произход ще е този използващ титлата КАН и при това е ВЕЛИК, че да е на негово име кръстена тази величествена планинска верига и полуостров? При това произход да му се търси и на Балканите и в Средна Азия-Балхара, предвид наличието на една и съща именна топонимика. Пренасяна оттук – там и обратно или оттам – тук … Нека се мисли по въпроса за произхода на ВЕЛИКИЯ КАН!

Между другото, може да се прави и връзка между Велико – Велко – Вълко. Боян Магестника се е правил на Вълка, нали? Това е явно култово животно, тотем, символ, божество…Велико /Влък/ животно, най-великото /Влък/ в природата и оттам остава името му – Влък - Вълк!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

большой собакой (magnum canem)

Голямо куче - лат. автори явно като днешните автохонци са се опитвали да определят значението на чужда титла по собствения си език.

Иначе като търсим появата у нас на названието на титлата ХАН от турците и татарите не трябва да забравяме, че и едните, и другите са завладели бълг. земи, макар едното да е Дунавска, а другото да е Волжка България. А турците са ползвали и някои славянски, византийски и други наименования като мартолос, воевода, бан ... Тъй че може никой да не ни е носил думичката звучаща не като КАН, а като ХАН, а ако все пак е внос от Далечния изток сами да сме си я взели от там.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...