Отиди на
Форум "Наука"

Орбиталният боклук е заплаха за ракетите и апаратите


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Проблемът с "орбиталните отпадъци", които се получават при разрушаването на ракети носители и спътници, беше обсъден на първата по рода си международна конференция, която завърши в Монреал. В работата на форума са участвали експерти от САЩ, Канада, Русия, Германия, Чехия, Франция, Австрия, Индия и Холандия, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според проф. Рем Джекху от Университета “Макгил” проблемът с космическите отпадъци е много сериозен. Системата за космическо наблюдение на САЩ сега проследява 17 000 изкуствени обекта с размери над 10 см. В същото време по оценка на експертите в орбита се намират около 300 000 обекта с диаметър от 10 до 1 сантиметър. А тези под 1 см са няколко милиона.

Повечето обекти с размер над 10 см са вписани в "Каталог на спътниците", съставен в САЩ. По данни от юни 2008 г. в него вече има 13 000 такива, като само 6 на сто са действащи спътници, а над 90 процента са космически отпадъци, които се движат безконтролно със скорост от 3 до 7,7 km/s. Сблъсъкът с тях може да има сериозни последици за космическите апарати.

През май-юни в Кьолн ще се състои вторият етап от конференцията. По време на него специалистите се надяват да подготвят проект за документ, който да бъде обсъден на национално и международно равнище. Според проф. Рем Джекху сега е много важно всички страни да предоставят данните за космическите отпадъци, с които разполагат.

info

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...
  • Модератор Космически науки

Падащата китайска ракета - симптом на проблем, за който липсва воля да бъде разрешен

2021-29-apr-launches.jpg

Кадър от изстрелването на 29-ти април. Photo credit : CCTV

5 май 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. На 29-ти април Китай започна амбициозния строеж на новата си космическа станция след успешното изстрелване на модула "Тяхнъ". Днес, седмица по-късно, изстрелването продължава да е централна тема на новините, но по друга причина. Масивната степен на ракетата "Лонг Марч 5B" ще падне на Земята до няколко дни - и никой не знае къде точно. Статистически е по-вероятно степента да падне в океана, но ако се озове на суша, инцидентът ще е еквивалентен на катастрофата на малък самолет.

Тези от нас, които редовно следим полетите на китайската космическа програма, подобен развой на събитията не ни изненадва. Отломки от ракетните степени често попадат в близост до китайските села. Сигурно си спомняте, че на 8-ми септември м.г. една първа степен падна в близост до училище, за което писах на страниците на КОСМОС БГ. Разликата между този и онзи инцидент е, че онзи се случи на етап преди ракетата да е набрала орбитална скорост, следователно беше сигурно, че ще падне на територията на Китай - докато сега няма яснота. Но пък от друга страна, ако китайските власти се отнасят така със собствените си граждани, защо да очакваме, че отношението им ще е различно към останалия свят? 

"Това не е инцидент", пише астрофизикът от Харвард Джонатан МакДауъл в социалните мрежи. "Това е лошо конструктивно решение на ракетата. Фактът, че масивната ракетна степен остава в орбита в продължение на дни, показва, че тя е проектирана по този начин и че това е лесният, но небрежен начин да бъде направена. Другите конструкции на масивни ракети преминават през различни трудности и разходи, за да се избегне оставянето на основните степени в орбита - например, оборудването им с рестартируем двигател и запасно гориво за извеждане от орбита".

В глобален мащаб проблемът е сериозен, пише журналистът Ленърд Дейвид. От началото на космическата надпревара (т.е. от 60-те години) до ден днешен в орбита има около 2 033 изоставени ракетни степени. От тях едва 169 са на Китай, а 546 са на САЩ. С активизирането на китайската космическа програма обаче това съотношение се променя. През предходната 2020 година десет изоставени ракетни степени са на САЩ, а 15 - на Китай.

Кой допринася за най-голямото замърсяване на околоземното пространство? Това е Русия - 1 035 от зарязаните ракетни степени са със съветски или руски произход.

За съжаление липсва воля да се намери решение. "Проблемът е, че числото трябва да е нула и всички трябва да започнем да работим отсега по въпроса, за да сме сигурни, че този проблем няма да се влоши", съобщава Т.С. Келсо от CelesTrack - аналитична група, която се занимава с наблюдаването на орбиталния боклук. "В заключение, всички трябва да се справяме по-добре и да престанем да оставяме неща в орбита след тяхното използване, както и да намерим начин да ги премахваме безопасно". 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3960-2021-chinese-falling-stage-problem

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китайската ракета Лонг Марч 5B падна в Индийския океан

9 май 2021 г. 14:00 ч. Китайската ракета "Лонг Марч 5B", която на 29-ти април изведе успешно в космоса основния модул на станцията "Тянхъ", но впоследствие беше зарязана в околоземна орбита, е паднала обратно на Земята.

Съгласно китайските власти, падането е станало тази нощ на територията на Индийския океан. Това бе развой, на който всички се надявахме, а и шансът беше по-голям поради факта, че океаните покриват 70% от нашата планета. Все пак се оказва, че падението се е случило в некомфортна близост до Малдивите. Но по предварителна информация няма щети и жертви. 

Междувременно "Тянхъ" продължава да кръжи около Земята в стабилна орбита и всичко на борда е в изправност. До няколко седмици Китай ще изстреля към новата станция товарен кораб "Тянжоу 2", който ще достави провизии. А през юни ще излети пилотираният космически кораб "Шенчжоу 12" с първия постоянен екипаж, който ще заживее на станцията. 

2021-29-apr-launches.jpg

Кадър от изстрелването на 29-ти април. Photo credit : CCTV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3968-2021-long-march-5-indian-ocean

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...