Отиди на
Форум "Наука"

Орбиталният боклук е заплаха за ракетите и апаратите


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Проблемът с "орбиталните отпадъци", които се получават при разрушаването на ракети носители и спътници, беше обсъден на първата по рода си международна конференция, която завърши в Монреал. В работата на форума са участвали експерти от САЩ, Канада, Русия, Германия, Чехия, Франция, Австрия, Индия и Холандия, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според проф. Рем Джекху от Университета “Макгил” проблемът с космическите отпадъци е много сериозен. Системата за космическо наблюдение на САЩ сега проследява 17 000 изкуствени обекта с размери над 10 см. В същото време по оценка на експертите в орбита се намират около 300 000 обекта с диаметър от 10 до 1 сантиметър. А тези под 1 см са няколко милиона.

Повечето обекти с размер над 10 см са вписани в "Каталог на спътниците", съставен в САЩ. По данни от юни 2008 г. в него вече има 13 000 такива, като само 6 на сто са действащи спътници, а над 90 процента са космически отпадъци, които се движат безконтролно със скорост от 3 до 7,7 km/s. Сблъсъкът с тях може да има сериозни последици за космическите апарати.

През май-юни в Кьолн ще се състои вторият етап от конференцията. По време на него специалистите се надяват да подготвят проект за документ, който да бъде обсъден на национално и международно равнище. Според проф. Рем Джекху сега е много важно всички страни да предоставят данните за космическите отпадъци, с които разполагат.

info

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...
  • Модератор Космически науки

Падащата китайска ракета - симптом на проблем, за който липсва воля да бъде разрешен

2021-29-apr-launches.jpg

Кадър от изстрелването на 29-ти април. Photo credit : CCTV

5 май 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. На 29-ти април Китай започна амбициозния строеж на новата си космическа станция след успешното изстрелване на модула "Тяхнъ". Днес, седмица по-късно, изстрелването продължава да е централна тема на новините, но по друга причина. Масивната степен на ракетата "Лонг Марч 5B" ще падне на Земята до няколко дни - и никой не знае къде точно. Статистически е по-вероятно степента да падне в океана, но ако се озове на суша, инцидентът ще е еквивалентен на катастрофата на малък самолет.

Тези от нас, които редовно следим полетите на китайската космическа програма, подобен развой на събитията не ни изненадва. Отломки от ракетните степени често попадат в близост до китайските села. Сигурно си спомняте, че на 8-ми септември м.г. една първа степен падна в близост до училище, за което писах на страниците на КОСМОС БГ. Разликата между този и онзи инцидент е, че онзи се случи на етап преди ракетата да е набрала орбитална скорост, следователно беше сигурно, че ще падне на територията на Китай - докато сега няма яснота. Но пък от друга страна, ако китайските власти се отнасят така със собствените си граждани, защо да очакваме, че отношението им ще е различно към останалия свят? 

"Това не е инцидент", пише астрофизикът от Харвард Джонатан МакДауъл в социалните мрежи. "Това е лошо конструктивно решение на ракетата. Фактът, че масивната ракетна степен остава в орбита в продължение на дни, показва, че тя е проектирана по този начин и че това е лесният, но небрежен начин да бъде направена. Другите конструкции на масивни ракети преминават през различни трудности и разходи, за да се избегне оставянето на основните степени в орбита - например, оборудването им с рестартируем двигател и запасно гориво за извеждане от орбита".

В глобален мащаб проблемът е сериозен, пише журналистът Ленърд Дейвид. От началото на космическата надпревара (т.е. от 60-те години) до ден днешен в орбита има около 2 033 изоставени ракетни степени. От тях едва 169 са на Китай, а 546 са на САЩ. С активизирането на китайската космическа програма обаче това съотношение се променя. През предходната 2020 година десет изоставени ракетни степени са на САЩ, а 15 - на Китай.

Кой допринася за най-голямото замърсяване на околоземното пространство? Това е Русия - 1 035 от зарязаните ракетни степени са със съветски или руски произход.

За съжаление липсва воля да се намери решение. "Проблемът е, че числото трябва да е нула и всички трябва да започнем да работим отсега по въпроса, за да сме сигурни, че този проблем няма да се влоши", съобщава Т.С. Келсо от CelesTrack - аналитична група, която се занимава с наблюдаването на орбиталния боклук. "В заключение, всички трябва да се справяме по-добре и да престанем да оставяме неща в орбита след тяхното използване, както и да намерим начин да ги премахваме безопасно". 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3960-2021-chinese-falling-stage-problem

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китайската ракета Лонг Марч 5B падна в Индийския океан

9 май 2021 г. 14:00 ч. Китайската ракета "Лонг Марч 5B", която на 29-ти април изведе успешно в космоса основния модул на станцията "Тянхъ", но впоследствие беше зарязана в околоземна орбита, е паднала обратно на Земята.

Съгласно китайските власти, падането е станало тази нощ на територията на Индийския океан. Това бе развой, на който всички се надявахме, а и шансът беше по-голям поради факта, че океаните покриват 70% от нашата планета. Все пак се оказва, че падението се е случило в некомфортна близост до Малдивите. Но по предварителна информация няма щети и жертви. 

Междувременно "Тянхъ" продължава да кръжи около Земята в стабилна орбита и всичко на борда е в изправност. До няколко седмици Китай ще изстреля към новата станция товарен кораб "Тянжоу 2", който ще достави провизии. А през юни ще излети пилотираният космически кораб "Шенчжоу 12" с първия постоянен екипаж, който ще заживее на станцията. 

2021-29-apr-launches.jpg

Кадър от изстрелването на 29-ти април. Photo credit : CCTV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3968-2021-long-march-5-indian-ocean

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Отломки от китайската ракета Лонг Марч 5 паднаха в Индонезия и Малайзия

2022-rocket-debris-indonesia-malaysia.jp

На снимката: полиция инспектира падналите отломки от китайската ракета "Лонг Марч 5". Photo credit : Photo from Suara Kalbar/Borneo Post Online

2 август 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Отломки от ракетата "Лонг Марч 5", която в края на месец юли изпрати на път към космическата станция на Китай модула "Уентян", паднаха в Индонезия и Малайзия. След като китайците дълги години не предприемаха никакви действия за обезопасяването на степените на космическите им носители, бе очаквано, че нещо подобно ще се случи. Засега няма информация за човешки жертви и сериозни щети, но изглежда, че сме се разминали на косъм от това.

"Голямо количество отломки паднаха в Калимантан, Индонезия и Саравак, Малайзия. Засега няма жертви или доклади за щети по собствеността, но отломките се намират в близост до села и ако имаше отклонение от няколкостотин метра в едната или другата посока, историята щеше да е различна", коментира астрофизикът Джонатан МакДауъл

Отговорното и разумно поведение на космическите сили е да обезопасяват ракетните си степени. Така например първите степени на американските ракети "Фалкън 9" и "Фалкън Хеви" се завръщат на Земята за по-нататъшно рециклиране и повторно използване, докато невъзвръщаемите втори степени се насочват към океана или безлюдна суша. Не такова е положението с китайските тежкотоварни ракети "Лонг Марч 5" - след всяка от последните им три мисии основните степени оставаха в орбита без възможност за управление, като впоследствие падаха неконтролируемо на Земята.

Китайците упорито отказват да модифицират системата на "Лонг Марч 5" и да ѝ осигурят системи за безопасно извеждане от орбита. Няма да чакаме още дълго време до следващия полет - през октомври ракета от този тип ще изведе в космоса модула "Ментян", с помощта на който строежът на космическата станция ще приключи. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4671-2022-2-aug-debris-update

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...