Отиди на
Форум "Наука"

Бъдещите проби от Марс могат да донесат извънземна зараза


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Националният изследователски съвет на САЩ е изготвил доклад, в който се казва, че ако в бъдеще проби от Марс бъдат донесени на Земята, специалистите от НАСА трябва да са подготвени за възможността в тях да се съдържат организми, представляващи заплаха за хората и другите земни форми на живот, пише сп. "Ню сайънтист".

Авторите на доклада изтъкват, че за да се предотврати евентуалното пренасяне на зараза от Марс, НАСА трябва възможно най-скоро да се заеме с построяването на специална лаборатория, в която да се съхраняват и изследват пробите в условия на карантина. Учените от НАСА се надяват в рамките на следващите две десетилетия да върнат на Земята проби от марсианската атмосфера, почва и скали. Тези мостри могат да бъдат използвани за тестове, непосилни за роботизираните изследователи, като целта ще бъде откриването на първите доказателства за живот на Марс. Рисковете, които този марсиански живот крие за земния, са неизвестни.

Ако на Земята бъдат донесени чужди организми, съществува макар и малка вероятност те да заразят земните форми на живот или да влязат в съревнование с тях, което ще се отрази върху екосистемите на нашата планета. Въпреки че теоретично възможност за марсианска зараза съществува, досегашните данни, които имаме за Червената планета, не показват признаци на живот там, а условията на нея са достатъчно сурови, за да предполагаме с голяма доза сигурност, че най-вероятно такъв и не съществува. На повърхността на Марс няма течаща вода, въпреки че съществуват хипотези за наличието на такава под червената почва. Атмосферата на планетата е силно разредена, освен това тя няма магнитно поле, което да я предпазва от космическата радиация.

Докладът е изготвен от 10 експерти, ръководени от Джак Фармър от университета на Аризона.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То, едва ли е нужно да съм ходил там. Никаде в Слъчевата система няма никакъв живот! Няма логика да има такъв. Ние говорихме по-горе, че са необходими конкретни условия, а такива няма никаде! Все пак е необходима осторожност! Идиотщините винаги стават лесно, а корекциите са или трудни за изпълнение или невъзможни!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

eMGeto, такава категоричност е винаги вредна за науката, защото много пъти природата ни е изненадвала. Щом има такъв доклад значи трябва да се вземе под внимaние.

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вредно за науката!? Преди години логично мислещи учени обясняваха, че "лицето" на Марс е игра на светлина и сенки, а тези дето мислеха, че е вредно за науката организирваха демонстрации с плакати, на които беше "лицето на Марс"! Това, че "това" не е известно в България си е проблем на България и то стар. На мен ми е известно, че там много неща не са известни! С други думи, ако ти не знаеш, че аз съществувам, това не значи, ча аз не съществувам! Сега, къде са тези дето организираха протестите? Защо мълчат?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Никой не ти говори за марсиански лица. Спори на бактерии има дори в безвъздушното пространство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Никакви спори няма извън планетата Земя! Не зная, кой разпространява тези истории. Ще говорим по-късно, само да сме живи и здрави!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

От това, че бактериите се изменят при екстремни условия, шокът не става по-малък. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

eMGeto, аз ли не се изразявам добре или ти не ме разбираш? Като казвам вредно имам предвид, че не трябва да се пренебрегва нито една теория, хипотеза, откритие и т.н. в областта на науката, защото не веднъж сме ставали свидетели, как пренебрежението и понякога дори високомерието е изигравало лоша шега. Виж само Флеминг и пеницилина например. И не мисли, че в Бг сме по-зле информирани отколкото отвъд океана.

Ето една интересна новина, която бях пуснал преди време.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

метеоритите въобще... разнасят какво ли не...

http://science.actualno.com/news_241839.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...