Отиди на
Форум "Наука"

Нова технология ще симулира и аромати в компютърните игри


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Почитателите на виртуалните забавления някой ден ще могат да се радват не само на реалистична графика и звукови ефекти, а и на автентична миризма, която кореспондира с тази в любимата им игра. Това може да се осъществи чрез технология, която в момента се разработва за нуждите на Министерството на отбраната на Великобритания, съобщи „Дейли мейл“.

Проектът предвижда в бъдеще военните симулации, чрез които рейнджърите тренират за мисии, да имитират не само гледки и звуци от бойното поле, но и неговите миризми. По този начин войниците ще тренират и своето обоняние, така че дадени миризми или отсъствието им да може да ги „предупреди“ за надвиснала заплаха. Сред „ароматите“ на войната са миризмата на дизелово гориво, пот и „уханието“ на дим, оставен след изстрел с оръжие. В пъстрата палитра от аромати фигурират доста неприятни, но често срещани миризми на бойното поле – тази на пристан и на открит отходен канал.

Според професор Боб Стоун, изследовател в Центъра за интеграция на човешкия фактор във военните технологии в Бирмингамския университет, необичайната технология наистина има потенциала да спаси живота на войниците. Професорът дава за пример следната ситуация – изведнъж от село, в което редовно войниците патрулират, изчезва миризмата на готвено ядене, която е нормална за него. Това може да означава, че жителите му са били накарани да се евакуират, за да могат вражески бойци да се настанят в къщите им и да ги използват като база за атака срещу рейнджърите. Бърза реакция в този случай на базата на обонянието може да означава разликата между живота и смъртта, продължава Стоун. Подобно умение обаче трябва да бъде добре тренирано и именно тук идва ролята на „ароматната симулация“.

Според учените, въпреки че тази технология е едва в началния си стадий, тя има потенциала не само да помага, за да усъвършенстват уменията на бойците, а и за чисто развлекателна цел. Милиони геймъри биха изпаднали в екстаз, ако по време на някое виртуално състезание с коли във въздуха се разнесе миризмата на нагретите от триенето гуми на виртуалния автомобил. Любителите на триизмерните екшъни пък ще могат да усетят автентичната палитра от миризми, характерна за бойното поле – мириса на напалм или на барутен дим.

Освен за игри „ароматната симулация“ би могла да направи дигитално „пътуване“ до африканската савана или до екзотичен град далеч по-реалистично.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...