Отиди на
Форум "Наука"

Kампанията за кандидатстване в елитните гимназии - 2009


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

28 321 седмокласници от цялата страна ще се включат в кампанията за кандидатстване в елитните гимназии, съобщи вчера МОН. 28 315 деца са подали заявления за явяване на изпит по български език и литература и по математика. С двата теста се кандидатства за езиковите и математическите гимназии, за които се очаква и напливът да е най-голям. На проверка на способностите по музика ще се явяват 113 ученици, по хореография - 129, а 675 деца са се записали за изпита по изобразително изкуство. Едва 12 са кандидатите, които искат да проверяват способностите си по спорт.

Тази година свободните места за кандидатстване са 33 124, групирани в 815 профилирани и 459 професионални паралелки. За езиковите и математическите класове местата ще са около 23 600, а в техникумите - около 13 300. Това означава, че учениците ще влизат дори и с тройки и въпреки това незаети ще останат 4803 места, или около 165 паралелки за страната. М.г. обаче местата бяха повече - незаети останаха около 5300 места, а броят на заявилите желание да се явят на изпити бе малко по-висок - 28 266 деца.

Мотивът на МОН за обявяването на повече места е, че така има конкуренция между училищата. Реалната конкуренция ще е за елитните и утвърдени гимназии в големите градове и особено в столицата. В София кандидатите са 6042, от които само 2 деца няма да полагат изпитите по български език и литература и по математика, съобщи началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева. Приемът за столицата е за 7936 места. В езиковите и математическите гимназии в Пловдив ще приемат около 2300 деца. Във Варна ще има 47 профилирани и 27 професионални класове. В Бургас седмокласниците ще се борят за място в 42 профилирани и 35 професионални паралелки. Най-малък е приемът в Търговище. Тамошните училища са обявили свободни места за 3 профилирани и 4 професионални паралелки.

ГРАФИК

Разпределение на учениците по училища и зали - до 12 юни

Изпит по български език и литература - 19 юни

Изпит по математика - на 25 юни

Обявяване на оценките - до 2 юли

Подаване на документи за първото класиране - от 3 до 8 юли

Обявяване на първо класиране - до 10 юли

Записване на приетите на първо класиране - от 13 до 15 юли

Ванина Стоянова

http://www.segabg.com/online/new/articlene...&id=0000501

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...