Отиди на
Форум "Наука"

Седмица ваканция отгоре за учениците!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Кабинетът разреши: Седмица ваканция отгоре за учениците!

Режат стипендии с оценките за поведение, пишат в бележника "задоволително" или - "не".

Всяко хлапе ще получи една седмица ваканция отгоре, ако родителите му я поискат от директора. Това реши кабинетът по време на редовното си заседание вчера. Промените са записани в правилника за приложение на Закона за народната просвета. Чрез него от образователното министерство успяха да прокарат част от реформите, които трябваше да влязат в сила с новия просветен закон. "Неочакваната ваканция" е отговорът на просветното ведомство срещу фалшивите извинителни бележки, коментира образователният министър Даниел Вълчев. Така или иначе, на децата им се налага да отсъстват. По-добре да регламентираме това тяхно право, отколкото да си затваряме очите, заяви още той.

При нужда родителите ще могат да изискат от директора до 7 дни отсъствие. Школските шефове пък ще преценяват дали могат да позволят такова или не - в зависимост от това на какво ниво е детето и доколко сериозно ще му се отрази отсъствието от клас, обясни още Вълчев.

При всички случаи обаче, по семейни причини ще се разрешават до 3 дни отсъствие с уведомление от родителя. За първи път на кметовете на общини също се дава право да обявят тридневна ваканция за всички деца в района при наложителна причина. Градоначалниците обаче няма да бъдат задължени да събират глоби от родителите, които пречат на децата си да ходят на училище. Това и в момента съществува като възможност за кметовете.

Въпреки неприетия закон, от 15 септември всички ученици ще имат и оценка за поведение. След дълги умувания, от МОН решиха тя да е от типа "задоволително" - "незадоволително", а не по шестобалната система. Лошата оценка за дисциплина ще лишава ученика от участие в училищни мероприятия, както и от стипендия за отличен успех. Министър Вълчев обаче бе категоричен, че оценките на калпазаните няма да бъдат намалявани. Когато две деца с еднакъв бал обаче се борят за място в елитна гимназия, мястото ще получи това с добра оценка за поведение, поясни още той.

Освен с оценката за поведение, в края на всяка година децата ще се сдобиват и с характеристика, написана от класния ръководител. Всичко това се прави с цел, ако нещо не е наред при детето, да дадем сигнал на родителя, поясни още Вълчев.

С новата наредба обаче не се въвеждат никакви допълнителни часове, като например по здравно, гражданско или военно обучение. Заради факта, че реформата се прокарва с правилник, а не със закон, не влизат и голяма част от планираните от МОН промени в учебния план. По този параграф отпадат двата изхода от средното образование, както и задължителната езикова година в началото на гимназията.

Теодора Йолчева

http://paper.standartnews.com/bg/article.p...;article=281434

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...