Отиди на
Форум "Наука"

Сови и орли порят небето над София


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Сови и орли порят небето над София

Столицата ни е един от европейските градове с най-голямо птиче разнообразие - над 300 вида

Въпреки смога, шума, честите бракониерски набези или точни попадения на малчугани с прашки, почти всички видове сови, орли и още стотици видове пернати могат да бъдат видяни в небето, парковете и градините на столицата. Според специалистите София е един от европейските градове, който може да се похвали с най-голям брой птици на своята територия.

В столицата живеят близо 300 вида птици от регистрираните в България 420, съобщи Йордан Христов от Българското дружество за защита на птиците.

Местообитанията на птиците са различни в зависимост от видовете, като някои от тях могат да бъдат видяни по време на миграция-такъв е например случаят с малкия креслив орел. Според Христов, който отговаря за мониторинга над птиците в цялата страна, в рамките на София живеят и видове, които са защитени от световната Червена книга, като ливадния дърдарец и полубеловратата мухоловка. Най-сериозно представителство като вид обаче, особено в района между Казичене и Костинброд, имат совите. Представители на това семейство са забелязвани дори и по дървета в центъра на София.

Домашната кукумявка пък може да бъде забелязана освен в парковете, и по покривите и антените на блоковете в крайните квартали. Ако се заслушат вечер, столичани лесно могат да чуят пронизителния крясък на пернатия нощен ловец.

Със семейството на совите е свързан и един интересен парадокс. Орнитолозите предупреждават - ако намерите малка сова, по никакъв начин не я пипайте. Йордан Христов разказва, че след като навършат определена възраст, малките сови самоволно напускат гнездото, още преди да са се научили да летят. Опасността в случая е, че най-често родителите им се навъртат около тях. Затова ако се умилите над паднала от гнездото совичка, докато се разхождате из Борисовата градина например и решите да я вдигнете, филмът на Хичкок "Птиците" може да стане реалност и в центъра на София.

Друг от най-големите столични паркове - "Южният парк", е приютил истинско птиче съкровище - около 65 вида птици, от които 29 са защитени със Закона за биологичното разнообразие, а 2 вида са вписани в Червената книга на България. Там могат да се видят зеленоглава патица, зеленоножка, крещалец, малък воден бик – в районите на изкуствените езера, които са основно в южната част на парка /близо до входа откъм кв. "Хладилника"/.

От широкоразпространените видове птици, в парка през различните сезони могат да се видят и разпознаят лесно даже от децата зеленият кълвач, големият пъстър кълвач, обикновената чинка, големият синигер, дългоопашатият синигер, синият синигер, лъскавоглавият синигер, щиглецът, зелениката.

От Българското дружество за защита на птиците са организирали и специален проект "Моят зелен град", който запознава децата с разнообразието от птици в София. На сайта на проекта пък можете да разберете как да направите къщичка или хранилка за птиците, за да може столицата наистина да бъде "зелен град".

http://bspb.org/

от Лъчезар Цветков

http://www.gradski.bg/show.php?storyid=738216

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В Лозенец определено има популация от сови. Кълвачите също така добре живеят в градски условия. Но най приспособени към междублоковите пространства са прилепите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не съм виждал воден бик във водоемите на Южния парк. През февруари-март се появяваше двойка египетски гъски, но изчезнаха. Може и малкият воден бик да е бил само на гости.

Иначе колониите от зеленоглави диви патици и зеленоноги водни кокошки тази година нараснаха значително. Използвам случая да покажа как контактуват хората и птиците в Южния парк. Под снимките има нещо като коментар.

post-2642-1245938487_thumb.jpg

Виж, мамо, патето и направи „ам”!

post-2642-1245938502_thumb.jpg

Добре че са патиците, та да излезем малко от къщи!

Езерцата в Южния парк са свързани едно с друго хидравлически, но трябва да се следи водата в тях, тъй като понякога мястото на притока се запушва от пръст, дървета и др. Напоследък паркът се поддържа добре - редовно се коси тревата, почиства се също редовно, въпреки че посетителите си хвърлят пластмасовите чаши, където изпият съдържанието. Необходимо е обаче специалист да наблюдава и състоянието на езерата (те също са пълни понякога с шишета и чаши) и по възможност да поддържа наличието на вода в тях. В момента някои от малките водоеми пресъхват, а доскоро там плуваха патици.

post-2642-1245938510_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...