Отиди на
Форум "Наука"

Неразделки


Recommended Posts

  • Потребител

Неразделка (Agapornis; от гръцки: αγάπη agape 'любов'; όρνις ornis 'птица') е род птици, включващ девет вида. Те са социализирани малки папагали. Осем от видовете са от африканския континент, а сивата неразделка е от Мадагаскар.

Името Неразделки идва заради тяхната силна моногамна връзка, както и от факта, че прекарват огромна част от живота си сгушени един в друг. Това е рефлектирало върху името им на различните езици - на немски - "die Unzertrennlichen", на френски - "les insйparables". Всички означават „неразделими”.

Неразделките живеят на малки ята, основната им храна са плодове, зеленчуци, някои треви и семена. Планинската неразделка освен това яде и насекоми, както и смокини. Кафявоглавата неразделка има вродена потребност да консумира някои диви видове смокиня, което ги прави изключително трудни за отглеждане в плен.

Някои от видовете неразделки са най-популярните домашни любимци, а някои от мутациите са развъждат селективно в птицевъдството. Средната продължителност на живота им е 10-15 години.

Описание

Неразделките варират по дължина от 13 до 17 сантиметра и по тегло от 40 до 60 грама. Те са едно от най-малките папагали в света, характеризират се с набито тяло, къса тъпа опашка и сравнително голям клюн за големината си. Дивите неразделки са оцветени в повечето случаи в зелено и различни цветове в горната част на тялото си в зависимост от вида, към който спадат. Фишерoвите неразделки, кафявоглавите, масковите имат бял пръстен около очите си. Има полов диморфизъм при планинската неразделка, мадагаскарската и розовогушата. Съществуват много мутации, които са познати в птицевъдството

Класификация

Родът на неразделката се състои от девет вида, от които четири имат подвидове, а другите пет нямат. Осем от тях са с произход от континентална Африка, а Мадагаскарската неразделка е родом от Мадагаскар. В дивата природа различните видове са отделени географски.

Видове и подвидове:

Розовобуза неразделка, Agapornis roseicollis, (Vieillot, 1818) — още Розовогуша неразделка

Agapornis roseicollis catumbella, B.P. Hall, 1952

Agapornis roseicollis roseicollis, (Vieillot 1818)

Маскова неразделка, Agapornis personatus, Reichenow, 1887 — още Саждоглава

Фишарова неразделка, Agapornis fischeri, Reichenow, 1887

Розовоглава наразделка, Agapornis lilianae, Shelley, 1894

Кафявоглава неразделка , Agapornis nigrigenis, W. L. Sclater, 1906

Сива неразделка , Agapornis canus, (Gmelin, 1788) — още Мадагаскарска неразделка

Agapornis canus ablectaneus, Bangs, 1918

Agapornis canus canus, (Gmelin, 1788)

Планинска неразделка, Agapornis taranta, (Stanley, 1814) — още Етиопска неразделка

Оранжевоглава неразделка, Agapornis pullarius, (Linnaeus, 1758)

Agapornis pullarius pullarius, (Linnaeus, 1758)

Agapornis pullarius ugandae, Neumann, 1908

Зеленоглава неразделка, Agapornis swindernianus, (Kuhl, 1820)

Agapornis swindernianus emini, Neumann, 1908

Agapornis swindernianus swindernianus, (Kuhl, 1820)

Agapornis swindernianus zenkeri, Reichenow, 1895

Диви популации в градовете

Диви популации от Фишерови и маскови неразделки живеят в градовете на Източна Африка. Днес може да наблюдаваме хибриди на двата вида. Хибридите имат червено-кафяво по главата и оранжево на горната част на гърдите, всичко останало наподобява чертите на маскова неразделка.

Развъждане

Неразделките имат потенциала да станат чудесни домашни любимци, за тези, които има търпението, мястото и времето за тях. Това се отнася за всички видове папагали. Могат да формират дългосрочни отношения с хората, заради склонността си да се обвързват.

Ако им се осигури адекватно пространство, стимулираща среда, подходящо хранене, неразделките могат лесно да станат чудесна компания за вас. Обичат да се гушват в любимите си хора и да ги чистят с клюн.

Както при всички домашни любимци е добре да се уверите когато купувате папагал, че е от развъдник, а не хванат в дивата природа. Освен от етична гледна точка, папагали хванати диви има голям шанс да се разболеят и умрат в плен. Ръчно хранените неразделки стават отлични домашни любимци. Могат да се привържат много към хората, дори могат да кацнат на пръста или рамото ви, ако са предразположени. Неразделките рядко говорят, но могат да се научат да издават човешки звуци, когато са учени от малки. Неразделките издават понякога наистина високи звуци.

Подслон

Неразделките се нуждаят от подходяща по размер клетка или волиера. Препоръчителното пространство за една птица е 1мЧ1мЧ1м. Имат нужда от много играчки като върбови клонки, люлки, тунели, кубчета и други неща за дъвчене и игра. Липсата на играчки и социална стимулация може да доведе до скука, стрес, физиологични и поведенчески проблеми(нервност, агресия, депресия,самота). Неразделките са изключително социални птици и биха се насладили на няколко часа на ден с вас. Без това взаимодействие, ежедневни упражнения, голяма клетка/волиера и много играчки, може да доведе до оскубване на перата,което трудно се лекува, както и поведенчески проблеми. Те са интелигентни и имат нужда, човекът, който ги отглежда да им обръща много внимание. Обичат да се къпят ежедневно.

Храна

Ако искате неразделката да се развива добре, трябва да и осигурите разнообразна храна като плодове (сладка царевица, ябълка, нар, ягоди, и др.) , зеленчуци (броколи, моркови и др.) и семена ( микс от 14 различни семена е препоръчителен). Като храна за всеки ден се препоръчва микса от семена, който се продава по магазините за домашни любимци, стига да не съдържат много мазнини. На малките папагали трябва да се предлага голямо разнообразие от храна. В домашни условия може да им се дава варен ориз в малки количества. За разлика от много птици, не е добре да се дава пясък на неразделките. Пясъкът е за птици. които не си белят семената, когато ги ядат.

Потенциални проблеми

Неразделките са много гласовити птици, които издават високи проницателни звуци. Някои вдигат шум през целият ден, особено в сутрешните часове.

Много са активни и обичат да дъвчат всякакви неща. Когато летят в домашна среда е добре да ги наблюдавате да не дъвчат мебели, цветя, кабели или други опасни за тях предмети. Опитайте се да поставите пресни клончете върба или дъб на любимо място (примерно върху слънчевото петно в клетката), за да задоволите този техен природен инстинкт.

Неразделки от различни видове могат да бъдат двойка, но имат стерилно хибридно поколение. Малките показват навиците и на двамата родители. Препоръчително е на едно място да се държат представители на само един и същ вид.

Доминирането е заложено в природата на неразделките, затова те трябва да се наблюдават при взаимодействието им с други видове животни( котка, куче, малки бозайници или други видове птици) . Неразделките могат да са агресивни към други видове птици, без да вземат предвид тяхната големина. Ръчно хранените неразделки обикновено не са страхливи и могат да бъдат по-враждебни от другите. Неразделките при взаимодействие си с други папагали ( врабчови , вълнисти папагали, дори по-умните Корели) нахапват пръстите на краката им. Не бива да се отглеждат заедно с други птици.

snm3dc.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...