Отиди на
Форум "Наука"

Папая


Recommended Posts

  • Потребител

Папаята е голям тропически плод, който може да бъде открит и в българските супермаркети. Не бива да се бърка с пъпеш, макар вкусът на двата плода да е някак сходен. За разлика от братовчеда на динята обаче, папаята е страхотна гарнитура към месни блюда. В това си качество тропическият плод наподобява ананаса, заради сходния по действие с бромелаина ензим - папаин.

Папаята (Carica papaya, Caricaceae) e плодът на дървото папая, което расте естествено в тропичната част на Южна Америка и бива култивирано в Централна Америка (в района на Мексико) още преди пристигането на европейските колонизатори.

Търговските флотилии на Испания и Португалия го пренасят до тропичните райони на Азия и Централна Африка. Дървото папая расте на височина от пет до десет метра и има спирално подредени огромни листа. Точно под короната веднъж в годината се появяват огромните плодове. По размер, форма и цветова окраска силно наподобяват пъпеши, затова западните колонизатори наричали растението "пъпешово дърво".

Разрязан, плодът разкрива мека плът и сърцевина, изпълнена с много малки тъмни семена. Плътта има приятен вкус на нещо между пъпеш и праскова, а консистенцията е лека и маслена. Опитал папаята в края на 15-ти век, самият Христофор Колумб я нарича "Плодът на ангелите". Днес папаята се култивира по всички тропични зони на света, а у ЕС се внася от Азия и Африка и САЩ

Видове продукти от папая

*Сурова папая;

*Консервирана папая - цели плодове и сладка;

*Нектар от папая - продава се като натурален сок;

*Папаин - протеолитичен ензим (разграждащ белтъците), който се извлича от папаята.

Здравословни ползи

*Богата е на витамин С и съдържа умерени дози от провитамин А, както и малки дози витамин В9;

*Съдържат ниски дози минерали и най-вече калий;

*Има умерен гликемичен индекс (59) и нисък гликемичен лоудинг (2);

*Съдържа папаин, с което подпомага смилането на храни богати на белтъци като: месо, яйца, сирена, риба и ядки;

Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на папая са:

*Нектонтролируем прием на фитоестрогени;

*Алергични реакции. В случай че проявявате алергия към латекс, най-добре подходете внимателно към консумацията на папая, тъй като дървото се използва като промишлен източник на латекс;

*Консумирана в големи количества води до хиперкаторинемия (оцветяване на кожата в жълто-оранжево заради натрупалия се каротин);

*Консумирането на семената й в големи количества може да доведе до отравяне с карпаин. Относително рядко явление в медицината.

Как да изберем и съхраним папаята?

Папаята се продава най-често сурова или консервирана. За зрелостта й може и трябва да се съди по цвета на кората. Плодовете със зеленикаво-жълта кора са все още зелени и могат да се използват най-вече в студени солени салати и за варене/печене. В тях все още не се е появил специфичният за папаята вкус. Розово-червените плодове са узрели и следва да се консумират за ден-два след покупката, иначе рискувате да презреят. Черните петна и леки набраздявания не са знак, че плодът е развален. Меката външна обвивка е признак за натъртени и загнили места, така че опипайте добре плода, преди да го поставите в кошницата за пазар.

Когато купувате сурова папая, проверете плода за лепенка, която да удостовери произхода й и технологията и на отглеждане (Bio, Eco, GMO free). Разрязаната папая се разваля бързо, затова приготвяйте само толкова, колкото ще изядете. Необелен плодът може да се запази за две-три седмици на тъмно и студено място, в случай че е набран зелен. В хладилник може да съхраните папаята за период до седмица, в найлонов/хартиен плик с дупки. Папаята подлежи на замразяване.

Идеи за използване на папая

*Варен: в салати с месо и лимон, като гарнитура за меса и риби;

*Печена: в гарнитури към меса и риби;

С*урова: самостоятелно, в плодова салата с друго тропически плодове, в солени салати с месо, като сурова гарнитура към меса и риби;

*Кое с какво? Комбинирайте папаята с лимони, лимонена трева, авокадо и зелени маслини .

papaya.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...