Отиди на
Форум "Наука"

Ограниченията на съвременният компютър


Recommended Posts

  • Потребител

Света в който живеем, света който разбираме, всичко около нас е достигнало това ниво благодарение на тези машини. Те подпомогнаха развитието на човечеството в много аспекти ,а необходимостта от тях лавинообразно нараства с всеки изминал час.

Със сигурност не е далеч времето когато всичко ще се управлява от тях, просто няма друг начин, те толкова ни улесняват в работа, в дома, в магазина изобщо навсякъде, че бързичко се превръщат в една необходимост без която по трудно бихме се справели с всичко около нас, но преди да завземат целия ни свят те чакат своята революция.

компютърни системи които познаваме се подчиняват на една основна Архитектура, на един модел на работа, който е бил ключов при създаването на така нареченият модерен компютър. Това е Фон ноймановата архитектура, процедурната логика на модерният компютър или с други думи начинът по който компютърът работи с входните и изходните стойности, как да ги обработи, под какъв ред и съответно как да ги върне. Като логиката се свежда до следният вид, от входните устройства идва информация която трябва да се обработи, тя се подрежда по определен ред в рам-а ( така наречената временна памет където те се съхраняват докато бъдат изпълнени) след което една по една се предават на процесора и той ги изпълнява спрямо определеният ред. Това е било революционно, нещо което е ускорило много развитието на компютъра и именно чрез него компютъра е еволюирал толкова много и именно това сега му пречи да продължи еволюцията си. Понеже Нито хората, нито природата мисли процедурно, нека с един пример ви покажа как „мисли” съвременният компютър. Представете, си че компютъра е библиотекар работещ в огромна библиотека с милиони книги, който няма компютър и за да намери дадена книга която са му поръчали, трябва да сравни търсеното заглавие с заглавието на всяка книга в даденият раздел. Да компютъра това го прави за милисекунди, но представете си как щеше да работи компютъра ако сам знаеше кой запис точно къде се намира? Той нямаше да ги сравнява един по един с търсеното, а директно щеше да си го взима. Сигурно ще си кажете това е невъзможно, но е и в момента се правят много експерименти върху този тип на работа, макар и да няма още единно решение, а много експериментални, се надяваме всички скоро това да е факт. Защото ако се абстрахираме от всекидневните технологии Изкуственият Интелект който в момента се създава, той не е реален, това са роботи който представят дадена страна на Интелекта, дали ще са емоции, или определено мислене в определени ситуации, но не е цялостен и това пак е въпрос „благодарение „ на архитектурата на нашите компютри. Бъдещето не е в тези компютри които ползваме, а в следващото ниво, в това в което ще се превърнат по скоро от колкото мислим, новата Техническа революция идва защото компютъра както го познаваме сега неможе да допринесе за човечеството, толкова колкото следващият.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...

Да видим, какво ще измислят пак. Да се надяваме че ще е нещо смислено, а не поредната мухоловка за пари. От както има клавиатура и мишка, заедно, трудно ще се измисли нещо смислено като управление. то не баха таблети, то не вята тъчпади, то не бяха тракбол измислици, или пък малкотобутонче между клавишите на клавиатурата за заместване на мишока. на преносимите устройства, тъч скриин, е страхотно допълнение, ама да видим с каква мухоловка ще ни лъжат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Поздравления за поста. Нещата се развиват даже и по- бързо от колкото очакваме. Давам един линк в който се вижда другата страна на периферията. Мишката и джойстика, както и тъч скрина отиват в историята. Ето насладете се:

Забавно нали?
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Чували ли сте за Японския проек за компютър от пето поколение? Става дума за система, която е базирана на програмния език Prolof. А проектът не е от 2009, а от около 1980. Е какво стана с този проект??? Това че нещо ще се промени - да ще се промени, но дали това ще са първо компютрите и кога ще се променят - не е ясно. А и не е ясно дали е правилно да се изскат такива промени.

Тази тема е за раздел "прогностика", не е информатика, въпреки че се говори за компютри...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...