Отиди на
Форум "Наука"

Хамелеон


Recommended Posts

  • Потребител

Семейството на хамелеоните обединява 2 – 3 рода и около 80 вида. Разпространени са в Африка, Мадагаскар и прилежащите острови, с изключение на обикновения хамелеон, който обитава много по-голям ареал. Местата на обитаване са твърде разнообразни – тропически гори, савани, влажни високопланински гори, а понякога степи и полупустини.

За отглеждане на хамелеони са подходящи вертикални терариуми с добра вентилация. Задължително трябва да бъдат оборудвани с клонки, по които хамелеоните прекарват по-голямата част от времето. Желателна е декорация с растения. В качеството на грунд може да се използва смес от пръст и пясък.

Поради това, че хамелеоните не могат да пият вода от поилка или паничка, трябва да се опръскват минимум два пъти на ден с хладка вода, която те облизват от растенията и клоните. За целта най-удобно се използва пулверизатор за цветя.

Хамелеоните се хранят с различни насекоми като: щурци, скакалци, мухи и техните ларви, хлебарки и други. Желателно е системно да се добавя в храната им калций и витамини. Това най-лесно става като поставите предназначените за храна насекоми в малко бурканче и ги поръсите с витаминоминерална смес на прах. След това ги предлагате на животните. Необходимо е редовно да облъчвате вашите животни с ултравиолетова лампа.

При правилно и внимателно отглеждане, хамелеоните могат много години да бъдат ваши домашни любимци и една екзотична украса на дома ви.

Обикновен хамелеон

Разпространен е в Северна Америка, Южна Испания, различни острови в Средиземно море, а също така Южна Турция, Сирия, Индия и на остров Шри Ланка. На дължина достига 30 см. Отглежда се като другите хамелеони. Женските снасят до 40 яйца, от които след 9 месеца се излюпват малките.

Хамелеон на Джаксън

Това е един възхитителен хамелеон, с три рога на върха на носа, обитаващ горите на Танзания и Кения. Хамелеоните се отглеждат във вертикални терариуми. Задължително на всички нива на терариума трябва да има клонки за катерене и много богато озеленяване. Хранят се като всички други хамелеони – с насекоми.

Хамелеоните се чифтосват от март до май. Бременността продължава 170 – 190 дни. За разлика от другите хамелеони, тези са живораждащи – женската ражда от 7 до 38 малки.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...