Отиди на
Форум "Наука"

ФИЗИКОХИМИЯ


sweet

Recommended Posts

  • Потребител

здравейте на всички имам голям проблем и ще съм ви много благодарна ако ми помогнете с решението му :) имам изпит по физикохимия и ми споменаха за едни задачки който могат да се паднат на изпита , но си нямам и на идея как да ги реша (умувах но ....) ето ги и тях ако някои има идея ...предварително му благодаря :)

1. 3 мола газ азот N2 с поведение на идеален газ се разширяват изотермично от обем 20 dm3 до 40 dm3. С колко при този преход се променя вътрешната енергия на газа? С колко се изменя ентропията? Протича ли този процес спонтанно или не?

2. Ако реакцията H2O + A -> B, която протича във воден разтвор, е невъзможна, но близка до възможното, т.е. свободната енергия на изходните вещества е съвсеееееем малко по-малка от тази на продуктите, възможно ли е, чрез добавянето на неутрална сол, която може да има каталитично действие, реакцията да стане възможна спонтанно? Защо?

3. Ентропия на парите: Имате 5 стотинки. Има няколко варианта да ги имате – една монета от 5 ст., сума от монети по една и две стотинки... Нека приемем, че всяка една комбинация от стотинки е едно състояние на нашата "система". Колко е ентропията на пет стотинки? Ентропията на 10 стотинки по-голяма или по-малка е от тази на 5 стотинки? Ако ентропията на 10 стотинки според Вас е по-голяма, защо 5 стотинки не стават спонтанно на 10 стотинки ;) ?

4. Моларният коефициент на оптична плътност на воден разтвор от CuSO4.5H2O, при λ = 805 nm е am = 115 dm2 mol−1. Оптичната плътност на разтвор от CuSO4.5H2O с неизвестна концентрация, измерена с кювета l = 20.0 mm е D = 0.230. Да се изчисли концентрацията на разтвора

5. Воден разтвор на NaCl с концентрация w = 1.0% (маса) NaCl се намира при нормално налягане.

M(NaCl) = 58.50 g mol M(Н2О) = 18.02 g mol−1

p (NaCl, 20 0C) = 0 Pa р(H2O, 20 0C) = 2336.8 Pa

Да се определи:

а) Типа на разтвора (концентриран, нормален, разреден).

б) Има ли разлика между парциалното налягане на водата и налягането на разтвора при дадена температура? Да – защо? Не – защо?

в) Каква е стойността на парното налягане на разтвора при 100 0C.

г) Ще кипи ли разтворът при 373 К? Да – защо? Не – защо?

g глюкоза (G), разтворена в 400.0 g етанол (Еt), предизвиква покачване на температурата на кипене 0.148 K. Неизвестно органично съединение X с маса 2.0 g, разтворено в 100 g Et, предизвиква покачване на температурата на кипене 0.125 K. Колко е моларната маса на неизвестното съединение, ако се знае, че моларната маса на глюкозата е 180 g mol-1

6. Определете концентрацията на разтвор на CuSO4.5H2O, ако медна пластина, потопена в разтвора, има потенциал 0.301 V. Стандартният електроден потенциал на медта е Е0(Cu2+) = 0.360V.

7. Имате два емулгатора А и В със стойности HLB(A)=6.5 и HLB(B)=12. Каква стойност на хидрофилно-липофилния баланс би имала смес от равни тегловни голичества от двата емулгатора? А смес от 4 грама А и 2 грама В?

:((((((

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

в учебното помагало ги има задачите има и примери.

Първата лекция още е за изохорен , изобарет и изотермен процес има ги и формулите. Намери си лекции от някде и от помагалото и това е. После само четене и помнене.

Редактирано от ROCK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...