Отиди на
Форум "Наука"

Има ли роля Йоаким III при изпращането на Светослав Тертер при татарите?


Recommended Posts

  • Потребител

Четох, че през 1300 година - тоест след завръщането на българския цар Светослав Тертер в родината, той заповядва да хвърлят българския патриарх Йоаким III от скала в Янтра, защото той участвал в изпращането на Светослав при хан Ногай. Но защо ще го хвърлят, не е ли логично българският църковен глава да поддържа българските интереси. Правилно ли е това твърдение? Да не би Йоаким да е свързан и със Смилец? Но българската православна църква е канонизирала патриарха. Все пак кой е прав?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Патр. Йоаким III е български патриарх от края на 70-те години на XIII в. до нач. на XIV столетие.

Около 1272-1274 г. бил в състава на бълг. делегация, посетила Константинопол относно проектираната от визант. император Михаил 8 Палеолог уния с Римо-католическата Църква. Там българският патриарх се запознал с бъдещия папа Николай IV и вероятно е бил склонен да се присъедини към евентуалната уния. Малко по-късно България се отказала от включване в тази уния а българската столица останала център на православието.

Йоаким III е ръкоположен за български патриарх в началото на управлението на цар Георги I Тертер (1280 - 1292). Цар Георги I Тертер се развел с първата си съпруга и се оженил за Мария - сестрата на цар Иван Асен III, а бившата царица изпратил във Византия - заедно със сина им - бъдещия цар Теодор-Светослав. Новият патриарх отказал да признае за законен вторият брак на Георги I с Мария. Царят бил принуден да се раведе с втората си жена и да се ожени повторно за първата си съпруга.

През 1285 г. патриархът оглавил българско пратеничество до Константинопол, което трябвало да уговори условията за освобождаването на Теодор-Светослав, който продължавал да бъде заложник при ромеите - като гарант за мира с България. Договорът, който патриархът сключил с императора, предвиждал брак между Теодор-Светослав и дъщерята на визант. велик стратопедарх Теодор Синадин и завръщане на българския престолонаследник в родината. Не е известно дали този брак е осъществен. Възможно е да не се е случил.

През пролетта на 1291 г. папата изпратил писма до патриарха и до царя с нова молба да присъединят страната към римо-католицизма. В крайна сметка този папски проект се провалил, което показва, че въпреки, че българският патриарх симпатизирал на папата, е останал верен на православието.

С благословията на Йоаким III са коронясани поне четирима български владетели. Един от тях бил татаринът Чака.

Когато Теодор-Светослав станал български цар, бързо забравил, че именно на патриарха дължи освобождаването си от византийски плен и обвинил българския патриарх във връзки с папата и с татарите. Йоаким III бил осъден на смърт по обвинение в държавна измяна. Палачите го хвърлили от крепостните стени (или - от лобната скала).

Съвременниците на събитията обявили това действие на царя за голямо престъпление. Търновската патриаршия обявила убития патриарх за светец. След мъченическата му смърт неговото име се радвало на почит и уважение.

Истинската причина за смъртта на патриарха може да се търси в конфликт между държавата и Църквата (чиито лица са царят и патриархът).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историк, може би е имало нещо и като борба между самия патриарх и царя. Все пак страната е в продължителна криза и патриархът да е искал миролюбива политика. :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

По скоро Йоаким е имал пръст в остраняването на Георги Тертер І от престола.Стар семеен враг.Между другото Пламене по скоро можеш да задедеш въпроса защо Светослав Тертер не признава на баща си статут на съвлдател.Доста неблагодрна постъпка от страна на Светослав Тертер.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами от тая гледна точка и баща му постъпва не много приятно с него, като го праща за заложник при византийците, а после и при татарите - общо 15 години от младостта му преминават под утежнен заложнически режим... после да не забравяме, че след падането му от власт на Георги І Тертер попада също в плен на византийците и именно сина му го измъква оттам веднага щом превзема престола в Търново, докато за освобождаването на Светослав от Никея преговорите ги води лично... патриарх Йоаким. А вероятно след като Георги се завръща в България от близо 10 годишното си пленничество вече е бил в доста напреднала възраст и не е имало особен смисъл отново да бъде провъзгласяван за владетел след като трона вече е зает от законния наследник (признат разбира се още преди това от самия Георги). По слухове от България Пахимер пише, че Светослав "го затворил в един град (най-вероятно Червен), като му предоставил всички условия да доживее старините си в разкош и уединение".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съвсем правилно е постъпил като не е признал баща си за съвладетел.Георги е неуспешен владетел за разлика от Светослав.А за Йоаким може пак само догадки да правим защо се е случило така.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...