Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

1. Много от старите села във северна част на румънска Добруджа са села на молдовани (очевидно отдавна вече без молдовска национална съвест) из околностите на Галац: например село Кисика (така в стара карта), молдавско произношение, сега с румънско име Писика. Според диалекталните изследвания в миналото в голяма част на Тулча област "румънците" говориха молдавски диалект (вижте книгите за румънска диалектология). Това село се намира в Добруджа, в противоположената на румънска Молдова територия. Румънските "историци" опитват да кажат че това не е молдавска особеност но при друго старо румънско село Печиняга (в добър румънски език Печеняга) което се намира близо до Писика но на противоположената на Влашко територия, по-далече от Галац няма молдавкси изговор. Молдавско име би било Кешиняга, а не Печиняга. Истинско е че няма ни седмиградски ни добруджански говори на румънски език но румънците във Седмиградско имат някои особености: всичките изговарят румънски дифтонг "еа" като "я". При румънските добруджанци няма никаква особеност: почти всички говорят идентично с румънците от Влашко, молдавско произношение вече почти няма сега. Интересно е че марамурешки и молдавски говори са много подобни но марамурешки говор не се говоря и никога не се е говорил в цялата територия на Седмиградско която е съседна на Молдова. Например румънците в област Брашов и тези в южната част на област Бистрица-Нъсъуд говорят влашки ("мунтенски") диалект като тези във Влашко и Добруджа. Според историческа традиция молдованите идват от Марамуреш.

3. Липса на наследената стара рибарска и морска латинска терминология в румънски език: само думата за риба и за лодка присъствят. Изводи?

4. Името Данастрис има при източните славяни първоначална форма, с "д-" докато в румънски език той идва от славяните и се изговаря Нистру (трудно е за неславяните да изговорят начално "дн-").

5. Няма никаква "референция" в румънски фолклор за Каварна, Балчик, Калиакра (южна част на Мала Скитиа=първоначалната Добруджа) докато при българите има приказка за 40 девици и тяхното самоубийство при Нос Калиакра

6. Балчик=Балик + "-ик", божик=бог + "-ик"?

7. За албанците: общите на румънски и албански език думи с предположена тракийска етимология.

За тяхното датиране: алб. vjedhull, rom. viezure (l=>r datirane)

s=>sh datirane: alb. fshat, rum. sat (staro ime fsat)

alb. shkurter, rom. scurt (lat. *excurtus, *scurtus)

alb. vjeter (<=lat. vetus), rom. vechi, ital. vechhio, veglio, fr. vieux/vieille, sp. viejo, port. velho (lat. vetulus)

alb. kishe, ital. chiesa (lat (<=grk) ecclesia), rom. biserica (<=lat. basilica<=grk.)

y=>u datirane alb. shtylle, rom. stur (lat. stylus<= grk stylos)

no Durres a ne Dyrres, Dyrracchium (grk. Dyrrachion)

(rom. martur (sega martor)<=lat. martyrus (<=martyros))

Strymon=>Struma

bracchium=>rom. brat (brats), starata duma *braciu (approx. brachyu), vegl . brats

Изглежда че бг., срб. Драч е по-стар от алб. Дурръс ital. Durrazzo

Ако не е от друг по-рано изчезнал далматски говор (освен велётско), е пряко от латинско (или от румънско???)

8. Как се обяснява силното гръцко влияние над аромуски език (включително говорите в БЮРМ и Албания)ако там нямаше народ освен българи? Аром. име за българин е старо въргар (с гръцка промяна б=>в)?

Даже има гръцките гласни тх, дх, гх в старите думи с латински произход: тхамен (лат. ф=>тх обратно рус. орфография тх=>ф)

В Гърция и Франция няма национални малцинства.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

1.

Според румънски "археолози" румънците винаги са живэли във всичките места на Седмиградско и Молдова и даже Приднестровието. Защо пък когато те се появяват за първи пъти в документи те се появяват само в планините? Защо румънци от Придестровие не се появяват в също време с тези в Молдова?

2.

В албански език има много думи започващи с "мб", "нд" и "нг". Подобни групи са използвани в гръцко език в началото (а не само там) на дума за "б" (мп), д (нт) и г (нг). Има дх, тх и в двете езици както в английски. Определения задноположен член на съществителните и прилагателните в български и румънки език се дължа за тракийско влияние. В другите романски езици има определен член но той е преден. В чешки и новогръцки език също има но преден. Това не е съвпадение. Много от другите особености на езиците на балканския езичен сыуз се дължат на траките които са обитавали земите в които тези езици се говорят. Сърбски и гръцки език имат малко тези особености.]

Както вече отбелязван: в общите на румънски и албански думи за един албански звук съответват 2, 3 или 4 румънски звуци и обратно. Старите латински и гръцки думи в двете езици не са същи.

Това значи че тези думи са тракийски и не са взаимни заемки.

За сърбско влияние над албански език и "македонски" "език":

mak'edonia a ne makedonia e pravilno, alban maqed.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Имената от рода Петре, Петри, Димитре, Димитри български ли са? Доколкото знам Петър и Димитър са български. В румънски има само Петре или Петру и ДумИтру или ДимИтрие.

Примери: Вучо, син на Петре от с. Челопеч, Софийско (страница 127 том 2 на История на българите: Късно средновековие и възраждане, 2004)

Димитри, син на Душко (стр.136)

Бою, Станчо и Димитър (пак там)

Вълко, син на Стан но и Стане (пак там)

Добре (пак там) [ima i Dobri dokolkoto znam]

Павле, син на Петре [Rusenska kaza] (стр. 137)

Инджир Димитре [Rusenska kaza] (стр. 138)

Ако се има предвид че произношението на Димитре=това на Димитри в източните български говори какви изводи могат да се правят ако срещаме и Димитре и Димитри у хората из източните български земи?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...