Отиди на
Форум "Наука"

Робот свири на цигулка


Recommended Posts

  • Потребители

И какъв хардуер софтуер и каква механика са ползвали. Кой го е направил и какви са им предишните проекти. Публикували ли са нещо за изобретените си в някои научни списания. Дай повече информация де, така изглежда като приказка за лека нощ деца, а не на наука.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
И какъв хардуер софтуер и каква механика са ползвали. Кой го е направил и какви са им предишните проекти. Публикували ли са нещо за изобретените си в някои научни списания. Дай повече информация де, така изглежда като приказка за лека нощ деца, а не на наука.

Аз не виждам никакъв изкуствен интелект в този робот, да не кажа, че е посредствена работа. Личи си, че авторите му са вложили много повече усилия в останалите движения на робота, отколкото в свиренето на цигулка. :doh:

Доколкото успявам да преценя от този клип, свиренето се постига чрез две основни движения:

1. ръката с лъка може да го движи напред-назад по струните и да променя леко наклона си (т. е. избира на коя струна да свири)

2. другата ръка има четири пръста, които застъпват четири позиции върху струните (ръката е закрепена за грифа и не може да се движи нагоре-надолу по него, може да се мести само странично, т. е. от една струна на друга)

Теоретично, след като имаме четири струни на цигулката и четири пръста (с неподвижни позиции), това прави 20 тона (всяка струна има основен тон + още четири, получавани при натиска на "пръстите"). На практика обаче се използват само две от четирите струни (ре и ла), а останалите са "за красота" (изглежда им е било трудно да направят лявата ръка да се мести върху четирите струни, затова са се ограничили върху двете средни). Това дава общо 10 тона (според мен крайно недостатъчни), от които в представеното "изпълнение" са използвани девет (е толкова ли не намериха място за един до диез?:tooth:):

ре струна: без пръст - ре', 1 пръст - ми', 2 пръст - фа', 3 пръст - фа диез', 4 пръст - сол'

ла струна: без пръст - ла', 1 пръст - си', 2 пръст - до", (3 пръст - до диез"), 4 пръст - ре"

Друг недостатък на този робот е, че с такава конструкция не би могъл да свири едновременно върху две струни, т. е. двойни ноти.

Крайно примитивна, даже дилетантска изглежда тази разработка (а кой знае колко хора са я създавали и какви пари са се хвърлили), ако се имат предвид традициите и по-ранните достижения в областта на механичните музикални инструменти.

Още през 1772 г. (!) е създаден робот, който свири на цимбал:

Преди сто години американецът Сесил Никсън създава робота Изида, който може да свири на цитра, като дясната ръка свири мелодията, а лявата - акордите. При повишаване на температурата роботът дори отмятал воала си.

Съобщение за "Изида" в американското списание Популярна механика от януари 1909 и снимка:

post-5121-1253120006_thumb.jpg

post-5121-1253120341_thumb.jpg

Несъмнено най-високото постижение в областта на автомати, свирещи на цигулка, а може би и при механичните музикални инструменти изобщо, е създадената също преди век в Германия Phonoliszt-Violina, съчетала твърде успешно пиано и цигулки:

post-5121-1253120401_thumb.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=oQMhFJ14hik

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...