Отиди на
Форум "Наука"

Учители на бунт срещу учебници


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

"Напишете на български учебниците по български!"

Този емоционален призив издигна учителка по литература по време на дискусия за грамотността, организирана от образователния портал "Академика.бг". Учителите по литература масово се разбунтуваха срещу тежката терминология и неразбираемия стил, на който са написани помагалата, от които попиват знания гимназистите.

"Дискурс", "наратив", "кохерентност" - на кого, освен на студентите по филология, са необходими тези термини?", попитаха преподавателите. Те поискаха учебниците да бъдат пренаписани в разбираем стил и да се премахне порочната практика преподавателите да избират само между три учебника за учебен предмет, защото това води до корупция. В момента МОМН също прави ревизия на учебното съдържание, което според просветния министър Йорданка Фандъкова най-вероятно ще доведе до пренаписване на някои учебници.

Според преподавателите, на учениците им липсват достатъчно практически часове по граматика, в които те да изпробват научената теория. "Имам общо 3 часа за Гео Милев в 12 клас - как да подготвя ученик, който иска да кандидатства с него. С два часа седмично по български език не мога да науча тийнейджърите дори да пишат грамотно?", заяви учителката в професионална гимназия Красимира Симеонова. Нейните колеги масово се обявиха за повече часове по български в средния курс, където сега се изучава предимно литература. "Учителите използват часовете за доучване на основните автори от програмата заради матурата. Затова на практика граматика не се учи, литературата "яде" от нейните часове.", заявиха те.

Преподавателят от СУ по методика на българския език доц. Ангел Петров успокои, че в момента се работи над програма за увеличаване на часовете по граматика в гимназията.

В същото време се обмисля списъкът със задължителните автори, които се учат в 11-12 клас, да бъде редуциран. "Трябва да се преосмислят изобщо държавните образователни изисквания по този въпрос. Ако въобще остане някакъв списък, то той да бъде с минимално количество автори и произведения, а останалото да бъде по избор на учителя.", заяви преподавателката от СУ доц. Адриана Дамянова.

Според учителите, матурата в този си вид прикривала проблема с неграмотността, защото дава възможност на учениците да играят на тото и да получат по-високи оценки от реалните. Скалата за оценяване пък била смехотворна - докато навсякъде по света 60 на сто от верните отговори носят тройка, при нас среден се пише за 22 на сто верни отговори.

Стела Стоянова

http://paper.standartnews.com/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...