Отиди на
Форум "Наука"

Нощ на учените - 25.09.2009 г.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

На 25 септември 2009 г. в цяла Европа ще се проведе "Нощ на учените", посветена на всички, които се занимават професионално с наука, както - и на младите хора, за които сега тя е магия, но - и бъдеща кариера.

Проектът се осъществява с подкрепата на Европейската комисия, в рамките на най-голямата програма за финансиране на научни изследвания и технологично развитие.

Нощта на учените ще се проведе днес във всички страни на Европейския съюз. Инициативата ще бъде отбелязана и в 11 български града. Нощта на учените се провежда за пета поредна година в цяла Европа и за четвърти път в България с подкрепата на Европейската комисия в рамките на програмата за финансиране на научни изследвания и технологично развитие. Основни теми на тазгодишната Нощ на учените са свързани с Международната година на астрономията, 30 години от полета в Космоса на първия български космонавт Георги Иванов, 140 години от основаването на БАН и др. Учените ще участват в дискусии и общи забави, за да покажат не само своите професионални качества, но и житейски умения и творчески талант.

Нощта на учените ще бъде отбелязана в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Варна, Шумен, Ямбол, Силистра, Плевен, Хасково и Димитровград. В програмата на градовете се включват изложби на млади учени, демонстрации в Кабинетите по любопитство, научни шоута и кафенета, прожекции на филми, музикални и поетични изпълнения.

Целта на всички прояви в Европа е да представят учените в по-различна светлина от тези, в които обществеността ги възприема, допълни Грудев.

Аукцион на детски картини, нарисувани от децата от Дом за деца и юноши „П. Р. Славейков” в гр. София, ще се проведе като част от инициативите по повод Нощта на учените. Целта на инициативата е да бъдат събрани средства за изграждане на сензорна стая в дома. Между 3000 и 5000 лева са необходими за изграждането и оборудването на тази сензорна стая. В България "Нощта на учените" 2009 - STAR NIGHT, се реализира от консорциум с участници: Технически университет – София (координатор), Клуб „Млади Таланти”, ДИПКУ на Тракийския университет - Стара Загора, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Съюз на българските астрономи, Медицински университет – Пловдив, Община Пловдив и Академията за танцово, музикално и изобразително изкуство и с партньорството на национално и местно ниво със Съюза на учените в България, Съюза на физиците в България, музеи, общини и много други организации.

Програмата включва:

25 септември 2009 (петък), Технически университет, София

17.00 ч. Откриване на изложбите и анонсиране на програмата

17.15 ч. Театрално представление на СОУ „В. Левски”, гр. Севлиево – „Танц на елементарните частици”

17.45 ч. Боди-арт шоу и танцов спектакъл-пантомима, представено от студентската организация на Ту-София „N-art”

18.00 ч. Награждаване на дипломантите на Технологичното училище електронни системи и Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец

В същото време: 18.00 ч. Отваряне на Кабинетите по любопитство в ТУ-София:

Биосензори - Сериозна е нуждата от множество химични и би¬осензорни системи за биомедицински изследвания на процесите на пречистване на водата и дефицита на въздух в космическите станции.

Луминесценция - Боите със сигнални цветове, подобно на оп¬тичните избелители, също съдържат луминес¬циращи вещества, които излъчват светлина, т.е. светят в този цвят в резултат на поглъщане на светлина с друг цвят или невидима (най-често от ултравиолетовата или синята част на спек-търа).

Комуникационни системи - Системите от трето поколение поддържат висо¬ка скорост на предаване на данни при движещи се абонати, видео конферентни разговори, достъп до Интернет. За разлика от предците си, те са изцяло IP базирани системи!

Ферофлуид - Каква е връзката между телескопа Hubble и лечение¬то на рака, технологията Stealth и високоговорителите, окачването на спортните коли и соларните колектори, арт музеите и биомедицината, CD/DVD устройствата и вакуумните уплътнители и т.н. Връзката е едно уникално достижение на иновационната нанотехнология – ферофлуид - известен още като магнитна течност.

Биотехнологии - Биотехнологията не е нова наука. От десет хиляди години насам човечеството се е учило как да използва части от заобикалящата го естествена среда в своя полза. Резултат от тези усилия е началото на селекцията при растенията и животните и използването на микроорганизми за производство на сирене, вино, хляб и други продукти. Но какво ново ще ви представи Лаборатория „Ферментационни технологии и автоматично управление на биотехнологични процеси” …

18.15 ч. Представяне на I част от филма „Народните обсерватории в България”

18.30 ч. Награждаване на младите таланти, участници в панаира на Знанието и Иновациите, литературния конкурс за есе и фотографския конкурс „Звездоброец”

19.00 ч. Представяне на II част от филма за Народните обсерватории в България и връчване на наградите на учениците от Дом за деца „П. Р. Славейков”

19.30 ч. Откриване на Аукциона на детски картини, нарисувани от децата от дом за деца и юноши „П.Р. Славейков” Целта на аукциона е да бъдат събрани средства за изграждане на сензорна стая в Дом за деца и юноши „П. Р. Славейков” в град София.

19.30 ч. Награждаване на отличените в конкурса за журналисти на тема “Върхови достижения на българските учени”, организирано съвместно със Сдружение „Евроинтеграция и информация”

20.00 ч. Откриване на Нощта на учените 2009 г. от ректора на ТУ-София проф. Камен Веселинов, приветствие от чл.-кор. Стефан Воденичаров – гл. редактор на сп. ”Наука” и председател на Общото събрание на БАН и други официални личности

20.30 ч. Музикално-поетична вечер на учените Зала 2140, II блок - Повече от 70 бяха участниците в организирания от Съюза на учените в България за втори пореден път конкурс за стихове на български учени. Одобрените от журито поетични творби са отпечатани в сборника „Стъпки 2”, който ще бъде представен от чл.-кор. Емилия Пернишка – председател на журито. Ще се убедите в многостранните таланти на българските учени, които ще рецитират свои стихове, ще свирят и пеят пред вас...

- томбола, награди, подаръци, информационни материали

21.00 ч. DJ и много музика

В същото време,

в паралелното време и пространство можете да посетите Националния природонаучен музей към БАН, където от 17.00 ч. започва нощ на отворени врати.

А ако сте в особено sci –арт настроение можете да се отдадете на многобройните ни Изложби

„Българска следа в науката”. В изложбата на Националния политехнически музей – София са включени имената на известни български учени, работили в областта на природните науки и свързани с историята на Българската академия на науките, от чието основаване тази година се отбелязват 140 години. В областта на химическите науки – Димитър Иванов, Иван Странски, Ростислав Каишев и други; биологически науки – Румен Цанев, Кирил Братанов, Иван Буреш, др.; физически науки – Георги Наджаков, Никола Бонев, др.; науки за Земята – Георги Бончев, Иван Костов, Любомир Кръстанов, др.; математически и технически науки – Любомир Чакалов, Любомир Илиев, Ангел Балевски.

„Проф. Саздо Иванов и физиката, Политехниката и телевизията в България” - ръководител на екипа, създал Експерименталния телевизионен център в България. Не са много хората, които знаят, че този център е излъчвал от МЕИ (днес Техническия университет-София) и че той е предшественикът на Националната телевизия. Изложбата е подготвена от Националния политехнически музей, София

„От Земята към Вселената” – една изложба на Института по астрономия към БАН по случай Международната година на астрономията, разкриваща уникални гледки от космоса и приказния свят на звездите, както и постиженията на българската наука в областта.

„Изложба-живопис” на проф. Йордан Калайков - преподавател в Националната спортна академия “Васил Левски”, София. С живопис и графика е участвал в общи художествени изложби и международни конкурси за екслибрис, графика и др.

„Прекрасните форми на хаоса” - авторски картини на физика Цвета Физиева - редактор във Физическия факултет на Софийския университет ”Св. Климент Охридски”. Творбите представят малка част от голяма колекция компютърно генерирани фрактали. Конкретният вид на тези фрактали е неповторим, тъй като математическите формули, които ги описват, съдържат коефициенти, една част от които са определени от автора, друга част са резултат от експериментиране с поредици от мутации, а трета част …

„Магията на Антарктика” – изложба на Пламен Иванов, асистент в катедра „Ботаника” на Биологически факултет към СУ, представяща фотографии от природата на ледения континент в околностите на о. Ливингстън, където е Българската антарктическа база – пингвини, тюлени, китове и ледени фантазии… на приказната светлина от ниското южно слънце.

“150 години от рождението на първия български астроном проф. Марин Бъчеваров” - Националният политехнически музей и Катедрата по астрономия при СУ „Св. Климент Охридски” показват уникални снимки и документи, свързани с дейността на проф. Марин Бъчеваров. В края на ХІХ в. по негова идея се изгражда първата астрономическа обсерватория на България – Университетската астрономическа обсерватория. Повече от 30 години той ръководи Катедрата по астрономия и Обсерваторията при Университета и повечето време е сам, доста често и без асистент.

Ще видите още:

Най-успешните фотографии, участвали в конкурса на Клуб Млади Таланти за снимка на астрономически обект „Звездоброец”;

10 постерни пана на класиралите се научни проекти в Панаира на знанието и иновациите;

Рисунки на децата от дом за деца „П.Р. Славейков”на тема „Моето УТРЕ”

Чрез концерти, изложби, дискусии и други забавни прояви всеки ще може да се запознае с постиженията на българските учени и да ги види в по-различна светлина от обикновеното. Основна цел на инициативата е да популяризира професията „учител" и да я направи по-атрактивна за младите. Председателят на Съюза на българските астрономи проф. Даина Кюркчиева обясни повече за самата програма:

„Ние провеждаме национален форум по проблемите на българската наука и ролята на жените учени за модернизирането на висшето образование и науката през второто десетилетие на 20 век. От 19.30 часа започва нощно шоу „Изпратете послание на звездите". Има богата програма, с четене на творби на български астрономи, музикална програма. През нощта ще се проведат наблюдения с всички телескопи на нашия астрономически център".

Цялата информация, резултатите от конкурса, снимки и рисунки ще бъдат публикувани на интернет страницата на Европейския съюз.

А в цялата страна ще можете да наблюдавате безплатно с телескопи звездното небе. Това ще бъде само една от изненадите по повод Нощта на учените. 2009 година е Международна година на астрономията, затова голяма част от интересните събития ще са посветени на Вселената и звездите.

Едни от най-любопитните места ще бъдат Научните кафенета или Cafés Scientifiques, предлагащи приятна атмосфера, предразполагаща към обсъждане на провокиращите мисълта събития в науката. За да се присъедините към тях не е необходимо да сте учен или студент по научна дисциплина, достатъчно е да сте любопитен и да обичате науката. Достъпът до всички събития е свободен.

Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за

провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради. Нещо повече, за да се присъедините към нас не е необходимо да сте учен или студент по научна дисциплина. Café Scientifique е за науката в живота и как тя оформя света около нас. И понеже е така, всеки е добре дошъл.

http://www.green.democrit.com/bg/articles.php?cell=117

http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-...cientifique.htm

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...