Отиди на
Форум "Наука"

Търся информация за някои метали


bibo35

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте.Отскоро имам РС и за първи път участвам във форум.Някой може ли да ми каже как да различа никела от желязото.И двата метала са с магнитни свойства.Ако например имам парче метал,как да разбера дали е никеп ипи желязо.Същия въпрос стои и за алуминий и титан например.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Здравейте.Отскоро имам РС и за първи път участвам във форум.Някой може ли да ми каже как да различа никела от желязото.И двата метала са с магнитни свойства.

И никелът, и желязото са с магнитни свойства, но при никела те са все пак по-слабо изразени.

Ако например имам парче метал,как да разбера дали е никеп ипи желязо.

Двата метала са с различна плътност, температура на топене и пр., но това е трудно да се определи без необходимото оборудване. Ако парчето метал не ти е много скъпоценно и не те е страх, че повърхността му може да се накърни, би могъл да го определиш с подръчни материали по следния начин.

Нужни са съд от прозрачно стъкло (буркан или чаша), вода, готварска сол, източник на постоянен ток (една батерия ще свърши работа), нещо за електрод (например метална пластинка или навита на спирала медна жица) и два проводника. Опитът не бива да се провежда в затворено помещение заради газовете, които се отделят. В стъкления съд наливаш разтвор на готварска сол, който ще се използва като електролит. Свързваш металния предмет, който искаш да определиш, към положителния полюс на батерията, а другия електрод към отрицателния и ги потапяш в разтвора, без да се докосват. Около електрода, свързан с отрицателния полюс, ще се образуват мехурчета газ (ако започнат да излизат мехурчета около изследвания предмет, значи си объркал полюсите :)). Ако предметът е железен, около него разтворът ще започне да добива кафеникав цвят (ако го държиш достатъчно дълго, целият разтвор ще стане кафяв), ако е от никел, би трябвало да стане леко зеленикав.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...