Отиди на
Форум "Наука"

Глен Милър


astrologa

Recommended Posts

  • Потребител

Освен че е утвърден и обичан певец и музикант, Глен Милър е и офицер в американските военновъздушни сили през Втората световна война. Успешното съчетание на двете качества му спечелва огромно уважение и той изиграва важна роля за повдигането на духа на съюзническите войски по време на конфликта.

Затова изчезването му, след като се качва на самолет в Англия на 15 декември 1944 г., разтърсва света. Милър пътува за Париж, където той и неговият оркестър подготвят коледния концерт за съюзническите сили. Така и не стига до там. Истинската причина за изчезването му и до ден днешен остава неизвестна, макар да има множество хипотези.

За 30-те и 40-те необяснимото изчезване на самолет не е необичайно. Това важи не само за района на Бермудския триъгълник, а навсякъде по света. Въпреки че няма доказана причина за тези изчезвания, най-близкото до ума обяснение е техническа повреда поради незрелия етап на развитие на авиацията по това време.

Освен това има още две основни теории (предложени от всяка от враждуващите страни във войната), които се опитват да обяснят случилото се с Милър. Немският таблоид „Билд" твърди, че музикантът е покосен от сърдечен удар, докато е бил с проститутка. Намеква се, че британците и американците крият този факт, за да не деморализират войниците. Доказателства така и не се появяват и съюзниците го отхвърлят като чиста пропаганда.

Според британците лекият самолет на Милър „Норсман UC-64" е случил лошо време и е паднал във водите на Ламанша. Със сигурност е вярно, че полетът на Милър е отложен с няколко дни заради буря, така че в това предположение може и да има известна доза истина.

Наскоро обаче бяха намерени нови доказателства, които предлагат напълно различно обяснение и действително подсказват елементи на прикритие от страна на съюзниците. Тази нова информация се съдържа в бордовия дневник на един навигатор от Кралските въздушни сили - Фред Шоу - и е възможно да предложи ключ към разкриването на мистерията. Всъщност министърът на отбраната описва тези страници като „най-вероятното разрешение на загадката".

По време на войната Шоу извършва бомбардировки с „Авро Ланкастър" и записките му сочат, че въпросния ден бомбардировачът му е отзован от атака над Германия поради лошо време. В такива случаи бомбардировачите обикновено изхвърлят товара си в морето като предпазна мярка преди приземяването. За тази цел има специално определени райони на разтоварване, които всички самолети следва да отбягват.

Възможно е или самолетът на Милър да се е отклонил към тази зона, или бомбардировачът да е спуснал товара си извън определените граници. Така или иначе, екипажът на бомбардировача докладва, че е видял как малък самолет пада във водата, след като е ударен от бомбите.

Дали тези факти са били известни на съюзническото командване, само по себе си също е загадка. Но по всяка вероятност военачалниците не биха допуснали срив в обществената нагласа по време на война.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...