Отиди на
Форум "Наука"

Пътят Към Професионалния Успех


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Най-големият риск за една кариера е да си принуден да вършиш работа, която не харесваш. Представете си да работите нещо неприятно по осем (или повече) часа на ден поне 5 (или 6) дни в седмицата (поне 20 дни в месеца), поне 48 седмици в годината, около 30 до 50 години... Едва ли ще издържите, а и защо е необходимо да се мъчите?

Затова, след като оцените внимателно собствените си възможности, опитайте се да ги напаснете спрямо интересите си и конюнктурата на пазара на труда. Това е труден процес, който си заслужава усилията. Започнете достатъчно рано и му отделете достатъчно време!

Първата грешка при избора на образование и на професия се крие в недостатъчно сериозното отношение към това толкова важно решение. Социологическо проучване сочи, че за избор на професията си човек отделя по-малко време, отколкото – за планиране на лятната си ваканция, например.

Много хора просто си седят и чакат идеалната работа “да им падне от небето”. Ако и вие сте сред тях, бъдете сигурни, че ви предстои твърде дълго чакане. Ако искате да го съкратите, просто направете нещо по въпроса!

Колкото по-ясно успеете да си представите идеалната за вас работа, толкова по-лесно ще ви бъде да я разпознаете, когато тя се появи. Вашият идеал трябва да комбинира таланта и мотивацията ви.

За съжаление, твърде малко хора успяват да намерят и да задържат идеалната за тях работа. Но важното е непрекъснато да полагате усилия да се приближавате все по-близо до своя идеал.

Съществуват седем ключови елемента, по които човек може да вземе решение, когато гради представата си за идеалната работа.

1. Цел

Опитайте се да идентифицирате главната цел на идеалната за вас работа. Как отнасяте работата си към по-широките си житейски амбиции? Трябва ли тя да ви доставя удовлетворение или просто да финансира други ваши интереси? Ще живеете, за да работите или ще работите, за да живеете?

2. Роля

Чрез какъв вид работа, според вас, ще постигнете вече дефинираната цел? Какво пасва най-добре на вашия темперамент? Предпочитате да работите с хора, с идеи или с машини, с техника?

3. Организация

В частния или в обществения/държавния сектор предпочитате да работите? В производствен цех или – в офис се виждате? Къде ще се чувствате по-добре – в голяма или в малка компания?

4. Кариерна мотивация

Тя е най-важната и е пряко свързана с целта. Какво ви мотивира истински? За себе си ли искате да работите или – за друг човек? Предпочитате да сте работник/служител или – работодател? Спокойна работа ли предпочитате или – серия от роли в определена професионална област? Или искате да се занимавате с разработването на различни проекти? Доколко важна е за вас сигурността на работното място, в сравнвние с необходимостта да се впускате в нови начинания?

5. Заобикалящата среда

Какво ви зарежда най-много с енергия – постоянният работен ритъм или непрекъснатото съобразяване с крайни срокове? (Не забравяйте, че на много работни места “днешната работа трябва да се свърши вчера – със задна дата”!) С идеи ли предпочитате да работите или – с ръцете си? Помислете за вида работа, който ви доставя най-голямо удоволствие, за начина, по който общувате с останалите, социалния контекст, предпочитаната от вас среда за учене, работните взаимоотношения и работното време, които предпочитате.

5. Сектор

Кой сектор от националното стопанство ви пасва най-добре? Имате огромен избор – от услугите до производството, от енергетиката до преподаването на частни уроци, от комуникациите до инженеринга, от търговията до туризма... Възможностите са безбройни. Изключително важно е да проверите, какви са перспективите пред предпочитания от вас сектор. Този сектор има ли възможности за растеж и за развитие?

6. Ценности

Определете своите водещи ценности. Какво е от най-голямо значение за вас в работата? Например – да бъдете в служба на другите, да сте изправени пред различни предизвикателства, професията да ви предлага разнообразие...

7. Изисквания към работната среда

Определете своите изисквания към работната среда. Например – да е нискостресова, осветлението да е подходящо, да не е много шумно, да имате възможности за пътуване, за контакти с хора, за работа на открито...

8. Умения

Най-накрая, трябва да се запитате, какви умения, какви квалификации и какъв професионален опит са необходими за идеалната за вас работа. Не пропускайте да погледнете на този въпрос от гледната точка на работодателя! Сравнете собствените си качества с необходимите за избраната от вас професия. Подчетрайте изискванията, на които вече отговаряте и отделете тези, по които трябва още да поработите. Набележете основните стъпки, по които да стигнете до желаната от вас работа. Например – чрез неплатен стаж, временен договор или участие в изготвянето на някакъв проект. Откажете се от дейностите, които не обичате! Следвайте интуицията си!

В крайна сметка, това е един непрекъснат процес на учене. С течение на времето, ние трупаме опит и се променяме. Промянят се нашето съзнание и нашата личност. Променят се нашите идеи и предпочитания. Колкото повече проучвате и колкото повече опит натрупвате, толкова по-избистрена ще бъде представата ви за идеалната работа. Най-важното е да се развиете от “Мисля, че знам какво искам.” през “Знам какво икам.” до “Имам това, което искам!”.

Ето още един метод за разпознаването на подходящото за вас работно място:

1. Кариерно развитие

Професионалната област, към която се насочвате, предлага ли достатъчно възможности за кариерно израстване в професията?

2. Финансови изисквания

Комбинацията от заплата, осигуровки, допълнително заплащане, работно облекло, безплатен обяд и други придобивки съответства ли на потребностите ви?

3. Квалификация

Достатъчно квалифицирани ли сте за тази професия и, ако – не, в такъв случай, можете ли да придобиете необходимата компетентност, без да влагате много средства, време и усилия?

4. Конкуренция

Възможно ли е да намерите работа сравнително бързо или се налага да участвате в продължителни и трудни конкурси?

Ето митовете и заблудите относно кариерното развитие, с които ви предстои да се сблъскате:

1. Най-квалифицираният кандидат получава работата.

Истината:

Работата получава този кандидат, който успее да направи най-силно впечатление по време на всички етапи на подбора, а не – непременно - този с най-високата квалификация. Понякога, хора с не толкова добра автобиография успяват да убедят работодателя, че именно те притежават точно тези професионални и лични качества, които той търси. Не се обезкуражавайте, ако не сте най-високо квалифицираният кандидат за конкретното работно място. По време на интервюто, може да успеете да докажете, че сте най-подходящият кандидат за тази позиция.

2. Завършената магистърска степен (магистратура) трябва да бъде директно свързана с работата/кариерата.

Истината:

Това не е вярно. Изберете такава магистратура и такава програма на обучение, които ви харесват. Но се погрижете да придобиете опит, подходящ за вашите професионални цели. Не е вярно, че ще получите добра работа, единствено ако имате завършена магистърска степен по икономика, по право или по европеистика, например. Открийте тази област, която ви привлича и тази професия, за която смятате, че притежавате талант и способности.

3. Първата работа, започната след завършването на университета, ще бъде постоянна.

Истината:

Повечето от току-що дипломиралите се студенти (наричани още “млади специалисти”) се задържат на първата си работа от една до три години. Хората, които прекарват целия си трудов живот при един единствен работодател, вече се срещат все по-рядко. В съвременната пазарна икономика смяната на работа в период от 3 до 5 години не се смята за нещо негативно. Напротив, твърде дългото “застояване” на една и съща позиция би могло да бъде изтълкувано като знак, че такъв служител се страхува да поема рискове. Последните изследвания сочат, че в съвременното западно общество, в рамките на трудовия си живот, всеки работещ човек сменя от 3 до 5 професионални области и между 10 и 12 работни места. Все пак, смяната на работата в периоди по-малки от 1 година може да се възприеме като честа и също не е препоръчителна. Разбира се, това не се отнася за случаите, когато работите по заместване на титуляра и напускате работното място при неговото завръщане.

4. Моето семейство и моите приятели ме познават отлично. Те могат да ми помогнат в избора на образование и в избора на професия.

Истината:

Вие, а не – вашите родители, близки и приятели ще живеете с вашия професионален избор. Стремежът да се угоди на околните е грешка, чиито последствия ще трябва да търпите цял живот. Когато става дума за избор на специалност в университета или за избор на професия, човек се сблъсква с много агресивни и противоречиви мнения относно това, какво е най-добро за него. Добре е да обмислите и други гледни точки, но изборът трябва да бъде само ваш. Не забравяйте, че вашите роднини и приятели не са специалисти по кариерно консултиране. Вие трябва да сте наясно със себе си, със своите способности, цели, стремежи, силни и слаби страни... защото изборът на вашето образование, на вашата кариера и на вашето бъдеще са ваше право и ваша собствена отговорност!

5. Получаваната заплата е най-важният фактор при избора на професия.

Истината:

Това не е вярно. Най- важнивт фактор е получаването на удовлетворение от работата. Тъй като по-голямата част от времето ви ще бъде свързана с работата, далеч от семейството, приятелите и любимите ви занимания, удовлетворението от работата би трябвало да бъде един от първите ви приоритети. Качеството на работа води и до качество на живот. Конфуций е казал: “Избери си работа, която обичаш, и повече няма да се налага да работиш нито ден!”.

6. Повече образование – повече стойност на пазара на труда.

Истината:

Да – квалификацията е много важна, но дори и да си завършил няколко магистратури, това съвсем не означава, че ще получиш точно тази работа, към която се стремиш. Това, което е от значение, е правилната комбинация от образование, професионален опит, способности, мотивация, съчетани с умението да “продаваш” своите лични качества, своята квалификация и своите знания и умения в процеса на търсене на работа.

7. Компанията, в която работя, ще се погрижи за развитието на моята кариера и за мен.

Истината:

Може би, това е било така - през 50-те и 70-те години на XX век, но не – и днес! Съвремените изследвания показват, че днес шансът човек да изгуби работата си поне веднъж в живота си е 1 към 3. В ерата на масовите съкращения, правилото е: “Управлявай сам своята кариера!”. Всеки от нас сам е отговорен за обучението си и за развитието на своята кариера. Дори човек да върши отлично работата си за компанията, за която работи, не всяка компания може да гарантира своето собствено бъдеще. Затова, дръжте бъдещето си в своите ръце, като откривате и развивате своите способности!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...