Отиди на
Форум "Наука"

Кратка норманска хроника


Recommended Posts

  • Потребители

http://thelatinlibrary.com/brevechronicon.shtml

Латинска анонимна хроника за завладяването на южна Италия от норманите от края на ХІ или началото на ХІІ в., вероятно от апулийски автор. Имам несигурност в превода на някои от личните имена и топонимите. Преводът е отпреди пет години.

1041. Водени от лангобарда Хардуин, норманите за първи път нахлуха в Апулия с голяма и силна войска.

1042. През месец март норманите се сражаваха в Апулия с имперския протоспатарий Михаил Дулхиан, и го победиха. През месец май отново се сражаваха и гърците с протоспатария пак бяха надвити. А в Апулия бяха завладени много градове и области, които бяха принадлежали на гърците и на император Михаил, когото тази година наследи Константин.

1043. Магистър Маниак с гръцката войска се сражава срещу норманите при Матера. И мнозина паднаха и от двете страни.

1045. Имперският катепан и предводител на гърците Аргир от Бари излезе срещу норманите при Тарент и ги победи. Сетне отиде в Транио, но там го надвиха предвожданите от Вилхелм Желязната ръка, който и стана първият граф на Апулия.

1046. В Апулия пак стана битка между гърците и норманите. Норманите се хвърлиха и разпръснаха гръцката войска. Водеше ги Дрогон, който стана втори граф на Апулия.

1048. Норманите нападнаха гърците в Калабрия, нахлуха в нея и онези бяха победени край Трикарикум. Хъмфред превзе Троя и си построи крепост в Бакареза.

1051. Дрогон беше убит в Апулия и го наследи Хъмфред.

1052. Гръцкият катепан Аргир се сражава и норманите обърнаха войската му в бягство при Тарент. Имаше битка и край Кротон в Калабрия, а протоспатарият Сикон беше победен. Норманите разшириха владенията си в Калабрия и Апулия. И нарасна могъществото им и страхът от тях по цялата земя.

1053. Норманите воюваха в беневентското княжество срещу папа Лъв, срещу принца на Беневент и имперския катепан /Аргир/. Принц Рудолф избяга, а папа Лъв беше пленен от Хъмфред и норманите. И мнозина загинаха през месец юни.

1054. Умря император Константин Мономах. След него управляваше вдовицата му Теодора, сестрата на императрицата августа Зоя.

1055. Хъмфред се би с гърците при Ория и ги победи. Граф Галфрид превзе Неритонум и Лициум. Граф Роберт се яви при Калиполис, а гръцката войска побягна в тарентската земя. Бяха превзети Хидронт и крпостта Минерве.

1056. Умря Хъмфред и граф на Апулия стана Роберт, наречен Гискар(д). През септември стана битка край Тарент. Гърците бяха победени и множество хора загинаха от Тарент до Хидронт. Всички градове и области паднаха под властта на норманите. Умря Теодора августа и я наслди Михаил Стратоник.

1057. Михаил слезе от власт и се възкачи император Исак.

1058. Голям глад настана по тарентската земя и в Калабрия. После дойде мор и огромен брой хора и животни измряха през месец май.

1059. Папа Николай направи графа на Апулия Роберт херцог на Апулия, Калабрия и Сицилия в град Мелфи и му отдаде всички земи във владение. Император Исак слезе от власт и дойде император Константин Дука.

1060. Херцог Роберт превзе Тарент през май. Граф Малгер нападна Ория и прогони гърците оттам. През октомври дойде Мириархът с имперската войска и се сражава срещу Роберт и Малгер. Обърна ги в бягство и възвърна Тарент, Ория, Хидронт и други земи.

1061. През януари граф Роже превзе Мандуриум, а херцог Роберт завладя Ахеронция, нападна гърците, които обсаждаха Мелфи, и ги прогони.

1062. Херцог Роберт превзе Брундизий, разби гърците и плени Мириарха в битката. Сетне нападна Ория, превзе и нея и си построи крепост в Меяна.

1063. През април умря граф Галфрид, а синът му Годфрид превзе Тарент, сетне нападна крепостта Мотула и я завладя напълно.

1064. Граф Роберт завладя Матера през април. През юни граф Готфрид превзе Кастанетум. През септември умря граф Малгер, а сетне в Тарент умря и тамошният/неговият(?) граф Вилхелм.

1067. С голяма гръцка войска Маврикий обърна норманите в бягство и завладя Брундизий и Тарент. Сетне нападна Кастанетум и го възвърна (под византийска власт). Константин Дука умря и остави империята на синовете си и на жена си Евдокия. След това тя се омъжи за Роман Диоген и той стана император.

1068. Граф Годфрид обсади Монте Пилозо и го превзе през месец юни. През октомври беше завладян и Хидронт, а гърците бяха прогонени оттам.

1069. Стана сражение в областта на Лициум и гърците бяха разбити. Херцог Роберт сложи ръка на Гавинум, Обианум и Бари.

1070. Херцог Роберт нападна Брундизий. Дойде и граф Годфрид с голяма и силна войска на кораби. Между тях и Маврикий стана люто сражение. Много хора загинаха в тази обсада.

1071. Херцог Роберт превзе Брундизий. Почина брат му Хумберт. Император Роман беше свален и ослепен и го наследи Михаил Дука, син на Константин.

1072. Херцог Роберт отиде да завладее Сицилия с флот. Граф Годфрид обсади Панорм и го превзе. През юни Роберт влезе с голяма слава в Панорм, прогони сарацините оттам и отпразнува голям триумф (и достойно отпразнува) победата.

1073. През януари някои нормани с граф Петроний превзеха град Транио. А славният херцог Роберт се върна от Сицилия, разби Петроний край Бари, а превзе и града. Към враждата се присъедини и Роже.

1074. Херцог Роберт нахлу в Кампания, завладя Салерно и много други градове и влезе във война с папа Григорий.

1078. Граф Петроний завзе Транио. Никифор Вотаниат лиши Михаил Дука от власт и стана император.

1079. Граф Петроний отново влезе в Бари. Граф Абилигард нападна Троя и надви Боемунд, сина на херцог Роберт. Сетне обсади и превзе Асколи, но херцог Роберт си върна града. След това имаше и битка; Абилигард побягна с войската си и отиде в Константинопол, където и умря като враг на херцог Роберт.

1080. Херцог Роберт отново влезе в Тарент и Кастанетум. Сетне нападна Бари с войската си, победи Петроний и си върна този град, както и Транио. През юни се помири с папа Григорий и беше утвърден във всичките си владения в Апулия, Калабрия и Сицилия. Никифор беше свален и дойде император Алексий.

1081. Михаил Дука, който беше прогонен от Никифор, дойде в Брундизий и поиска помощ срещу Алексий от херцог Роберт. Херцогът отиде с него в Хидронт, стъкми за него голям флот и сетне заедно с него отиде и превзе остров Коркира. Оттам нападна Дирахий с петнадесет хиляди души. Стана сражение и Алексий беше победен от херцога. Роберт извоюва там голяма победа над гърците и завладя Дирахий.

1084. Папа Григорий беше обсаден в Рим от крал Хайнрих, който постави за папа равенския архиепископ Ги(л)берт/Гвиберт, направи схизма в Църквата и беше коронован от онзи Гиберт. Григорий пък повика на помощ херцог Роберт. И през май той освободи папата с голяма войска и го отведе в Салерно. Крал Хайнрих избяга от Рим и се върна в Тевтония.

1085. Херцог Роберт отиде в Брундизий с голяма и силна войска. През май се качи на кораби и отиде срещу венецианците, за да воюва за Касиопа. Стана морска битка и херцогът победи венецианците. През май папа Григорий умря в Салерно, а самият херцог почина през юли в Касиопа. Прз септември донесоха тялото му в Брундизий и го положиха в храма на свети Сабин в град Венузиум, както сам беше заръчал приживе. Сърцето и вътрешностите му пък бяха погребани в Хидронт. Роберт беше наследен от сина си Роже, бащата на херцога на Апулия Вилхелм ІІІ(?), който сега щастливо управлява.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • 4 седмици по-късно...
  • Потребители

Несъмнено. Впрочем, като чета сега "Делата на Танкред", доста неща от хрониката си идват на мястото. Може би не е неподходяща за списанието, ама зверски ме мързи да й правя апарат.

Имам и Chronicon de gestis Northmannorum in Francia, която с удоволствие бих превел, ама на, не ми плащат за това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Едни българи се били с други българи. Какво му е интересното??? :biggrin:

Милост, не издържам вече :head_hurts_kr:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...