Отиди на
Форум "Наука"

Български паунд?


Recommended Posts

 • Потребител

На 28 ноември 1943 г. в Техеран стартира конференция на антихитлеристката коалиция начело с "тримата големи" Рузвелт, Чърчил и Сталин. Четири дни те обсъждат плановете на съюзниците за бързо спечелване на войната и предстоящите удари срещу фашистките войски. Разгледани са и въпроси за съдбата на държавите - сателити на фашистка Германия, между които е и България.

Чърчил настоява да се убеди Турция да влезе във войната, за да се открият комуникациите през Дарданелите и Босфора. Изтъква нуждата да се пращат доставки на Червената армия през Черно море. В действителност обаче замисълът му е друг.

От февруари 1943 г., след разгрома на хитлеристките армии при Сталинград, Съветската армия преминава в контранастъпление. За 3 месеца се придвижва с около 650 км. На всички става ясно, че нищо не е в състояние да спре настъплението на съветските войски.

На Чърчил това не се нрави. Той не желае русите да влязат в София, Белград, Виена и Прага. По тази причина Великобритания настоява Турция да влезе във войната, а английското командване започва разработка на план за десант в Гърция.

Още на 30 януари 1943 г. в Адана е проведена тайна среща между Чърчил и турския министър-председател Иньоню, на която са изложени исканията и част от английските планове. На Турция е обещана помощ в изграждането на летища, оборудване и обучение на турски пилоти. Освен това Великобритания се задължава да предостави на турската армия най-модерното въоръжение.

В края на лятото на 1943 г. английските военни разработват план за десант при Солун, известен като Солунската операция. Тя предвижда изтласкване на север на германските войски от територията на Гърция и окупация на България, изпреварвайки Червената армия. В подготовката за десанта, наред с чисто военните действия, английското командване се подготвя и за паричното обращение в набелязаните за окупация територии.

За целта в края на 1943 г. е отпечатана нова серия банкноти на емисията British military and army issues (British military authority) - Британски военни и армейски емисии. Банкнотите от новата серия са само от един паунд - серия Z и са в изключително малък тираж. От лицевата им страна под текста British military authority (Британски военни власти) е щемпелуван допълнителен текст, указващ за коя територия са предназначени.

С щемпел BULGARIA са отпечатани само 25 банкноти с номера от 39Z000001 до 39Z000025. Така се появява т.нар. български паунд, който никога не влиза в обращение.

За голямо съжаление на Чърчил против балканската операция твърдо се обявява американският президент Рузвелт. Той настоява хитлеристките войски да се атакуват през Франция от северозапад най-късно до пролетта на 1944 г.

Освен това Турция отказва да се включи във войната. В нота отговор на турското правителство министърът на външните работи Нуман Мемеджиоглу заявява, че поради недостатъчно снабдяване на турските въоръжени сили, подготовката за операцията при Солун не може да завърши до 15 февруари 1944 г. Така замислената от Чърчил офанзива не се осъществява. На 3 февруари 1944 г. английските военни мисии напускат Турция. Това са основните причини ,,българският" паунд да не се реализира, а събитията след 8 септември 1944 г. и последствията за България от тях са известни на всички ни.

В наши дни да притежаваш такава банкнота е истинско щастие, а освен това е и добра инвестиция. На 14 май 2007 г. аукционна къща SPINK продаде "български" паунд с номер 39Z000011 за 7500 щатски долара!

из статия на вестник БГ БЕН 19 декември 2009 г., Брой 24 (179 ), Година VI, стр. 22

post-5984-1270788223,7841_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Действително любопитно!

Малкият брой отпечатани пари показва, че всичко това е най-вероятно дезинформация относно истинските намерения на съюзниците, аналогична на тази,която разиграват за Норвегия.

България, предвид пълното пренебрежение на Чърчил към нея, славянската близост с Русия и растящата сила на същата чисто и просто е договорена за съветската сфера. Оттук нататък тя просто няма думата и всякакви опити за каквото и да било самостоятелно решение са обречени.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Понеже не успях да намеря снимка на банкнотата със спесимент BULGARIA, ето линк към по-добра снимка, но от друга емисия. http://www.maltergal...tion/Lot030.jpg По късно ще разгледам каталозите на аукционна къща SPINK от 2007г.( http://www.spink.com/auctions/pdf/year2006.asp ) и ако я открия ще я пусна линк към нея. ПП. нещо редактора не работи нормално. целият текст излиза без форматиране

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е все още е било в процес на договаряне, как ще се разпредели света след разбиването на хитлеристката коалиция. Имали сме някакви шансове да попаднем от по-свежата страна на Желязната завеса, ако наистина вместо Нормандия бяха предпочели Солун за десант.

Какво ли щеше да стане, ако това се беше случило. Съюзническите войски щяха да бързат заедно с руснаците да влезнат в Берлин от Солун право на Северозапад и по този начин да спасят България, Югославия, Албания, Унгария и евентуално Чехословакия от съветско "освобождение", но може пък руснаците първи да стигнат до Берлин и да продължат на запад стигайки до Холандия и така да се получи разделение на Европа на Северна и Южна... но това вече е за тема в Историческо моделиране :)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Никакъв шанс:) Това можеше да доведе до промяна на позицията на СССР и дори излизането му от войната. Та ако не му дадат половин Европа, той за какво воюва? А и САЩ и Англия не са особено заинтересовани от голяма Европа в този момент.

ПП

Пука му на Чърчил за някаква си България.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

ПП

Пука му на Чърчил за някаква си България.

За да подготви Bank Of England спесименти готови за бъдеща емисия на банкноти, сигурно му е пукало. Но естествено е имало и по-големи хапки от България.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребител

Там е работата. От Балканите, коя държава да даде човек на Сталин, ако не БГ?

Не е толкова вярно. Според решенията на Сталин и Чърчил България трябваше да има 25% западно влияние а Румъния само 10%. Освен това Чърчил беше голям приятел на България при южнодобруджансия въпрос. И след България беше в съюз с Германия Великобритания продължаваше да признава Южна Добруджа като българска. И това въпреки че британците имаха много по-голям икономически интерес в Румъния отколкото в България и родсвтените връзки на британска монархия с румънската.

За българска лева и румънски леу (множествена форма лей): и двете означават лъв, по турския образ арслан или аслан.

Link to comment
Share on other sites

Така е в световната политика, където за съжаление участвуваме само като потърпевши, без право на глас. Има нещо много символично в тези 25 банкноти, равни на "30 сребърника". В най-новата история, точно за толкова, след 1990г. продадоха България отново. Какво да се прави - традиции.!

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Глобален Модератор

А през 44-та за колко я продадоха? А през 41-ва? А през 15-та? Ако бяхме със печелившия лагер друга песен щяхте да пеете. Хайде стига с тия пропаганди - все някой ни е крив на нас.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

А през 44-та за колко я продадоха? А през 41-ва? А през 15-та? Ако бяхме със печелившия лагер друга песен щяхте да пеете. Хайде стига с тия пропаганди - все някой ни е крив на нас.

все някой ни е крив на нас /особено темата за план Ран-ът е показателна/,

а Чърчил е пе'е....ас. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...